Politika

RASPRAVA O PAUŠALU ‘Bandiću će kapnuti toliko para, a ni kriv ni dužan’

RASPRAVA O PAUŠALU 'Bandiću će kapnuti toliko para, a ni kriv ni dužan'

Vremena su se promijenila u većini gradova na obali. Danas i najudaljenije područje grada radi više od tri mjeseca. Prosječna cijena i na dnevnoj bazi osigurava veći profit u odnosu na ovo što je predloženo pa sve i da je ovo cijena na mjesečnoj razini. Međutim, kako se radi o godišnjem iznosu, radi se čisto o porezu koji će gradu omogućiti investiranje u poboljšanje kvalitete života, u ceste, kanalizaciju, vodu… U sve što je osnovna djelatnost jednog grada, odnosno usluga koju bi trebali pružiti našim gostima – rekao je gradonačelnik Mato Franković objašnjavajući odluku o visini paušala za privatne iznajmljivače.

– Nije ovo neki veliki namet gledajući prihode koji se stvaraju u ovoj djelatnosti. Sigurno će se netko buniti, ali kad naš grad dobro stoji po pitanju broja iznajmljivača i perioda iznajmljivanja i ostvarene prosječne cijene nema razloga da ne uvedemo porez u ovom iznosu od 750 kuna za prvu zonu. Možemo razgovarati jesmo li trebali ići prema stopi od 1500 kuna. Možda i jesmo, ali u ovoj godini će se provesti i novi cjenik o gospodarenju otpadom. On je prepoznao građane kao prvu kategoriju, privatne iznajmljivače kao drugu i općenito gospodarstvo kao treću pa će se kroz taj cjenik troškovi malo povećati i privatnim iznajmljivačima. Stoga smo se odlučili na ovaj manji iznos – rekao je Franković.

-Ničim ova vrsta poreza neće ugroziti dubrovačke privatne iznajmljivače – smatra Franković.

-Ne mogu se složiti s time da je cijeli Dubrovnik u istoj zoni. Apartman na Stradunu i onaj na Kantafigu ne mogu isto plaćati – smatra Miho Obradović (HNS), dodavši kako po amandmanu gradonačelnika sada postoje tri zone, no one po Obradoviću nisu dobro napravljene.

-Nismo željeli promijeniti ili primijeniti cjenik koji bi išao i po ulicama, jer nam je uredba jasno rekla što i kako možemo. Razina niže su ulice. To bi u konačnici značilo da bi Grad trebao biti zona od 1500 kuna. Zašto smo išli na 750? Jer znamo da ni onome na Kantafigu, u Gružu i Lapadu 750 kuna ništa ne predstavlja. Tada bi samo Grad imao paušal od 1500 kuna. Više je razloga zašto nismo išli u tom smjeru, a iduće godine možemo donijeti drugu cijenu – odgovorio mu je gradonačelnik dodavši da bi cjenik po ulicama povukao ’tisuću problema’ koji su se htjeli izbjeći.

-Nije pitanje toliko cijene koliko zadovoljstva građana – smatra Riki Rossetti (DUSTRA).

Ivan Jelčić (DDS) rekao je kako u državi u kojoj je turizam primarna gospodarska grana ulaziti u odluku da se porez plaća paušalno po njemu neozbiljno.

-Nije fer da netko tko iznajmljuje dva kreveta s pogledom na Stradun plaća isto kao netko tko iznajmljuje dva kreveta s pogledom na kafić na Vojnoviću – smatra Jelčić, a isto se po njemu odnosi i na onoga tko je preuredio garažu i onoga tko je uložio znatan novac u svoj objekt.

-Isti porez plaćaju osobe kojima je to primarni biznis i koji na tome mogu zaraditi velike novce i osobe koje će iznajmiti jedan mali sobičak za pokrpati kućni budžet. To nije fer – ističe Jelčić.

-Slažem se s vama. Bilo bi dobro da smo imali dovoljno vremena za detaljne ekspertize. Ovaj zakon je stupio na snagu u prosincu prošle godine i bili smo dužni donijeti odluku do kraja siječnja 2019. godine. Ako je ne donesemo, primjenjuje se za sve paušal 750 kuna. Najbrže što smo mogli, složili smo po zonama, a gledali smo da to ne bude znatan financijski udar, a znamo da neće biti te smo donijeli ovakav prijedlog – rekao je Franković dodavši kako je ovo klasični porez dodijeljen jedinicama lokalne samouprave.

-Jedina je mana što porezni obveznik plaća porez u jedinici lokalne samouprave u kojoj je prijavljen – smatra gradonačelnik dodavši kako su konačno, kroz zakone o turizmu, prepoznate jedinice lokalne samouprave u koje je nužno vraćati značajan dio prihoda.

-Odluku smo stavili na javno savjetovanje koje je trajalo deset dana i nije stigla nijedna primjedba – istaknuo je gradonačelnik.

-Bandiću će kapnuti toliko para, a ni kriv ni dužan jer toliko ljudi iz Zagreba ima apartmane na obali. Kad ga krene, krene ga – rekao je Željko Raguž (DUSTRA).

Maro Kristić rekao je kako odluka nije pravedna i malo je diskriminatorna.

-Ne iznosim primjedbu na iznos paušala, nego na način kako je odluka strukturirana. Iduće godine treba bolje pristupiti ovoj priči – rekao je Kristić.

-Pali ste pod utjecaj grupe birača Srđ je Grad. Nešto vam se dogodilo. Konstatirali ste da bi Grad trebao aktivno sudjelovati u svim procesima. Nema nijednog zakona vezanog za jedinicu lokalne samouprave u kojoj ja ili moji suradnici nismo aktivno sudjelovali. Nemam potrebu svaki dan se naslikavati gdje sam bio da biste znali što sam sve radio – odgovorio mu je Franković dodavši da je održao niz sastanaka oko cruise takse.

-Nemojte padati pod utjecaj – poručio je Kristiću.

Replicirao mu je Ljubo Nikolić.

-Maro vam je htio reći da institut javne rasprave treba koristiti – stao je u obranu Kristića Nikolić dodavši kako ne zna što je Kristić obećao gradonačelniku, ali ako mu je obećao što i Srđevcima, a to je ništa, onda ni njemu nije ništa obećao.

-Nije mi bila namjera umanjiti vašu aktivnost, kao ni vaših zamjenica, ali sam primijetio da u javnim raspravama Grad nedovoljno aktivno sudjeluje – rekao je Kristić dodavši kako je ponosan na svoju suradnju sa Srđevcima, ali da uvijek ostaje pri svojim stavovima.

Rasprava je skrenula s teme između Frankovića i Kristića, a ‘prevoditelja’ je glumio Nikolić.

-Štitite Vladu gradonačelniče jer ne kasnimo mi, nego Vlada s Pravilnikom – rekla je Tatjana Šimac Bonačić (SDP) dodavši kako je SDP za promjenu paušala, koji je godinama bio isti.

-Što je sa strancima, kako se njima naplaćuje ovaj porez? – pitala je Šimac Bonačić.

-Svi se moraju evidentirati u sustavu e-Visitor, u suprotnom su velike kazne – rekao je gradonačelnik dodavši kako je u Gradu Dubrovniku registrirano 20191 krevet, uključujući pomoćne krevete, a oko 10 posto je onih koji imaju prebivalište izvan Dubrovnika.

Uz šest suzdržanih glasova odluka je usvojena.

Pročitajte još

FRANKOVIĆ I PEZO O IZBORIMA Ostvariti ovakav rezultat i dobiti povjerenje naših sugrađana nije nimalo jednostavno

Dulist

ANITA BONAČIĆ OBRADOVIĆ Biti druga po broju preferencijalnih glasova u Gradu je veliki vjetar u leđa

Dulist

[IZBORI] SRĐ JE GRAD Prešli izborni prag, ali ipak ostali bez mandata

Dulist