Politika

RASPRAVA O GUP-u ILI MALOM STRADUNU Franković odgovara vijećnicima riječima Vojka V: Kako to?

RASPRAVA O GUP-u ILI MALOM STRADUNU Franković odgovara vijećnicima riječima Vojka V: Kako to?

Pred gradskim vijećnicima je prva značajnija izmjena Prostornog plana Grada Dubrovnika koja donosi više dijelova izmjena, a posebno propisivanje restriktivnijih i strožih uvjeta gradnje. Rekao je to uvodno gradonačelnik Mato Franković dodavši kako će se onemogućiti čudne građevine koje su posljednjih desetljeća nicale.

-GUP treba promatrati u vremenu kad se prvi donosio sa željom da se pokrenu investicije, ali neki su imali namjere i mešetarenja. U konačnici je došlo do nezadovoljstva građana, ali i struke – rekao je dalje.

Ovo je tek prva izmjena GUP-a, slijedit će i ona koja će dodatno valorizirati prostore i određivati gdje nešto treba, a gdje ne treba biti građevinska zona, rekao je dalje.

-Neću optuživati nikoga, ali neću preuzimati odgovornost za ono što smo naslijedili – rekao je Franković.

-Kad mijenjate GUP ne gleda se pojedini projekt već sveobuhvatni interes Grada. Ako budemo gledali svaki pojedini projekt, to nas neće dovesti nigdje. Na prvom mjestu mora biti Grad i gradski urbanistički prostor – rekao je dalje te dodavši kako vjeruje da se vijećnici neće ponašati u interesu pojedinih privatnih pojedinaca.

Pročelnica nadležnog odjela Jelena Lončarić istaknula je kako se odluka o izradi izmjena i dopuna PPU-a i GUP donijela u prosincu prošle godine, no tijekom izrade nacrta uočena je potreba za izmjenom zbog prihvatilišta za beskućnike na Batahovini, ali i zbog uočenih nedostataka i neusklađenosti dijela odredbi za provođenje. Ukazala se tako potreba za restriktivnijim propisivanjem uvjeta gradnje te primjerenijim i strožim parametre za zaštitu prostora. Mijenjat će se uvjeti i načini gradnje, a naročito u pogledu visina koje će se smanjiti.

Oporbeni vijećnici podnijeli su amandman koji se tiče uređenja Malog Straduna na Babinom kuku.

-Ne možemo reći što predlagatelj želi reći, ali pretpostavka je da se ide na jedinstvenu lokacijsku dozvolu, koja u zakonu kao takva ne postoji. Ako smo proveli arhitektonsko-urbanistički natječaj, ne vidi se potreba zašto normirati nešto što je normirano najjačim institutom, a to je natječaj – objasnio je Maro Kristić.

-Od početka je natječaj pokrenula nekolicina obitelji koji su htjeli taj prostor vratiti javnom interesu, a s druge strane je stajao Valamar koji od početka inzistira da se ide na jedinstvenu građevinsku dozvolu i to pokazuje da se ovaj projekt nikad neće realizirati – rekao je dalje Kristić dodavši kako je natječaj propisao najoptimalniji model, a sad se ide u dodatno normiranje, za što nema razloga.

-Odlazak u jedinstvenu lokacijsku dozvolu znači da mi ne želimo da se taj prostor vrati javnosti. Želimo li da dignemo ruke od svega – rekao je dalje.

-Recite mi u kojoj bi se varijanti dogodilo da svi ti vlasnici pod jednom građevinskom dozvolom počnu graditi – rekao je Kristić dodavši kako nije u redu da taj prostor stoji godinama devastiran.

-Zašto naši ljudi ne bi ostvarili svoja prava koja im je zakon omogućio – zaključio je.

-Maske su pale. U trenutku kad sam na početku govorio kako se nadam da nećemo pričati o pojedinim projektima, vijećnik Kristić i dalje inzistira na amandmanu za jedan projekt. U izmjenama i dopunama GUP-a, o kojima će se voditi javna rasprava, vijećnik ne bi ni to želio jer on pretpostavlja da će se ići ka zahtjevu za izdavanje jedinstvene lokacijske dozvole te iz tog razloga ovo treba izbrisati. zašto ako jasno stoji da će se razraditi detaljnije sukladno urbanističko-arhitektonskom natječaju. To ove izmjene predviđaju te će se dalje kroz javnu raspravu definirati detaljnije taj prostor – rekao je gradonačelnik.

-Znam kako, za koga i zbog čega se zalaže vijećnik – dodao je.

-Razmišljate samo o jednom privatnom investitoru. Hoće li ove izmjene onemogućiti realizaciju investicije? Ne, neće već će je omogućiti sukladno provedenom natječaju. Otkud znate da će se ići na jedinstvenu lokacijsku dozvolu, tko vas krivo informira – rekao je Franković.

-Promatramo grad u cjelini i dobro znamo kako izgleda Babin kuk. Povjerenstvo je jasno reklo što je dobro za Babin kuk – rekao je dalje gradonačelnik dodavši kako se ne treba pretpostavljati te da on predloženi amandman neće prihvatiti. Rekao je kako se nadam da će početi raditi u interesu Grada, a ne pojedinih nekretninskih lobija.

Kristić je rekao kako mu gradonačelnik želi imputirati suradnju s pojedinim građevinskim lobijima.

-Vrijeme je da institucije ove države dođu u ovu Gradsku upravu, ja ću reći tko je meni prijetio, a nadam se da će tad i gradonačelnik reći tko je njemu prijetio – rekao je Kristić. Ovdje iznosim prijedlog u ime 12 obitelji, rekao je dalje.

Franković je pak replicirao da se Kristić ne uzrujava previše, te da nije bilo poziva od 13 obitelji nego od jedne.

-Žao mi je što ovo nismo napravili davno prije, ali nikad nije kasno. Pravi uzrok problema leži u 2014. godini kad je sve što sada smanjujemo tada povećano. Najveći devastator tadašnji je predlagatelj – rekao je dalje gradonačelnik.

-O kojim je to investitorima riječ čiji interes danas guram – pitao je Kristić gradonačelniku.

-Koliko sam informiran, sve gradske uprave opskrbe vijećnike materijalima o promjenama koje se žele postići. Mi smo dobili dvije stranice s namjerama ove gradske uprave. Zanima me je li ovim izmjenama rješavamo problem stanar u Hvarskoj, u Solinskoj ulici, u Peytonu, hoće li niknuti Mamutica kod INA-e… – pitao je dalje Kristić naglasivši kako vijećnici ne znaju o čemu se ovdje radi.

-Trebali smo biti puno bolje i kvalitetnije informirani – zaključio je.

U odgovoru gradonačelnik je rekao kako mu se čini da ili eko vlada u prostoru ili se dogodio u prostoru.

-Vijećnik je izjavio da je dobio sam dva lista papira, a danas je na presici rekao da je dobio samo jedan. Koliko ja znam, svi su vijećnici dobili 20 stranica. Jesu li dva papira ili je 20 stranica? – pitao je Franković predsjednika Gradskog vijeća Marka Potrebicu.

-Ukupno obje točke imaju 15 stranica – odgovorio je Potrebica, na što je Franković rekao kako onda kolega Kristić nije govorio istinu.

-Zbog čega lagati o nečemu što je notorna činjenica i što se može provjeriti u jednu i pol sekundi – rekao je dalje.

Jadran Barač je skrenuo pažnju gradonačelniku na to da se govore ozbiljne insinuacije te da se treba skrenuti na srž problema.

-Bilo bi dobro da nam se vezano za amandman objasni što znači detaljna razrada. Treba spojiti interese svih, i Valamara i privatnih suvlasnika – rekao je Barač.

-Ništa protivno urbanističko-arhitektonskom natječaju se neće raditi. Objasnite mi tko zna nešto više nego što znamo mi. Jasno je da se radi o javnom prostoru i o nečemu čija je vizura iznimno bitna – odgovorio je gradonačelnik, upitavši Barača piše li igdje na 23 stranice to što govori vijećnik Kristić.

-Da se ovaj amandman izglasa, bila bi to lakrdija jer se radi o samo jednom projektu – rekao je dalje Franković.

Kristić je iskreno pozornost na kontekst u kojem gradonačelnik govori.

-Natječaj je okončan. Grad se usuglasio s načinom provedbe projekta, a detaljnije od toga ne može biti i nezakonito je. Ovo nije jedan projekt već obrazac na koji način treba sagledavati javni prostor i propisivati način njegovog uređenja – istaknuo je Maro Kristić. Obrazloženje je na pola stranice za PPU, a na pola za GUP.

-Pojavio se problem kod infrastrukture – rekla je pročelnica Lončarić kad je riječ o Babinom kuku. Napomenula je kako će i ovo biti opsežne izmjene i dopune te će se dosta članaka u odlukama mijenjati.

-Nama su potrebne sveobuhvatne izmjene i dopune kojima ćemo moći detaljnije razraditi sve ono što je problematično – rekla je dalje pročelnica.

-GUP-om ne namjeravamo ulaziti u imovinsko-pravne odnose, ne može svaka jedinica ići zasebno. Poštujemo natječaj kako je proveden, ali kako bi se mogli izdati akti o gradnji, tu planiramo razraditi odredbe GUP-a. U ovom ćemo procesu vidjeti što to točno znači, sad smo u procesu analize, jer su nas kolege upozorile da imaju problem – rekla je pročelnica Lončarić.

Marka Potrebicu zanima javni interes na Malom Stradunu.

-Tih 13 obitelji želi nadođontat pjan gore. Međutim, koji je javni interes da on nadođonta kuću. Ja ga tu ne vidim – smatra Potrebica.

-Pojasnio sam ga, ali ga je i sam Grad deklarirao pristavši na natječaj imenujući svog člana Povjerenstva – rekao je Kristić, dodavši kako ne razumije zašto javni interes nije da ta šetnica dobije primjereniji izgled.

-Ispada da se borim za privatni interes nekih 12 obitelji – istaknuo je Kristić.

Gradonačelnik je rekao kako se već pola sata raspravlja o jednom projektu, umjesto o činjenici da se želi uvesti red u prostor.

-Javni interes je da vizura cijelog tog prostora bude primjerena i zbog toga je proveden natječaj. Ništa drugo tu od javnog interesa nema. Zbog čega netko toliko gorljivo želi zaustaviti javni interes, a to je da GUP-om bude ispoštovano sve ono što je rečeno urbanističko-arhitektonskog natječaja – objašnjava gradonačelnik.

-Tko je vijećniku Kristiću rekao da će se izdati jedinstvena lokacijska dozvola? Čija je to fikcija? – pitao je gradonačelnik.

Pročelnik upravnog odjela za dozvole Zdenko Medović rekao je kako se mijenja jako puno važnih stvari.

-Nema straha. Tamo se radi o privatnom vlasništvu, koje je zaštićeno. Ono je još uvijek ulica koju još zovemo Mali Stradun te se trudimo da to bude ponovno javno, odnosno dostupno svima. Vlasnici nekretnina na tom dijelu, tamo gdje je proveden natječaj, gdje su određeni parametri kako bi to trebalo vizualno izgledati. Lokacijskom dozvolom, a za sad ih je više, treba odrediti gdje će parkirati vozila sukladno namjeni objekata, a bit će i hotela i apartmana. Grad odvaja komunalni doprinos da bi gradila komunalnu infrastrukturu i tu je javni interes. Treba voditi računa gdje će biti trafostanica, koliko će kome trebati kapaciteta i to će biti određeno kroz postupak izdavanja dozvole. Zato, nema straha – poručio je Medović.

-Molim građane da se ne podnose zahtjevi za prenamjenu, jer se već krenulo s tim zahtjevima. Takve izmjene ovim izmjenama nisu moguće – poručila je Jelana Lončarić.

Marko Potrebica replicirao je Maru Kristiću dodavši kako se nadogradnja nečije kuće ne treba gurati pod javni interes.

-Vi ste dobili dokumentaciju udruge Mali Stradun te je tu više puta javno deklariran stav Valamara koji teži jedinstvenoj građevinskoj dozvoli. Sad se pojavio problem s infrastrukturom, a Grad je tu zaribao – ističe Kristić dodavši kako nas danas na Babin kuk ništa ne vuče.

-Ovdje ispod radara prolazi činjenica da omogućavamo i realizaciju brojnih vrlo bitnih projekata. Vraćamo cestu koja je 2014. izbrisana iz GUP-a, a to je cesta do Imperijala na Srđu – rekao je gradonačelnik.

Terezina Orlić rekla je kako ona nema nikakvog interesa za Mali Stradun.

-Veliki igrač, a to je grupacija Valamar, traži s obzirom na 32 vlasničke čestice idemo ih objediniti i radimo 10 funkcionalnih jedinica. Valamar ima tri građevinske čestice i 2017. traže jedinstvenu građevinsku dozvolu i ne trebate biti pametni i zbrojiti da su dva i dva četiri – rekla je između ostalog Orlić.

-Udruga nam prijeti sudskim procesima pa se pitam treba li se uputiti u još jednu sudsku trakavicu. Za nije dovoljna frustracija svakog poduzetnika čekanje na ishođenje papira 5, 10 godina i kakvu poruku šaljemo investitorima? Kakav je naš odnos prema našim sugrađanima? – pitala je Orlić. Navela je kako sve ostale promjene podržava.

Odgovorio joj je gradonačelnik.

-Slučajno je dobila materijale u petak u 3 sata i jedino je govorila, iako nema interesa, o tom projektu. Kako to, kako to? Ovdje je jasno, i dalje se nastavlja rasprava o jednom projektu – rekao je gradonačelnik. Nakon što je ponovila kako nema nikakvog interesa u tom projektu, Franković je ponovno samo citirao Vojka V: Kako to? Kako to?

-Postoji zakon i procedura i ona je jednaka za velike i male. Svi akti vezano za građenje moraju se izdati u skladu sa zakonom. Nije mi jasno, daje vam se mogućnost, nakon što je proveden natječaj da još jednom proučite i tehnički definirate. Svi su oni već podnijeli zahtjev za lokacijsku dozvolu gdje će im biti dani prethodni uvjeti, koje moraju zadovoljiti. Dobili ste mogućnost da sve detaljno razradite i da se ne dogodi da taj neki veliki blokira maloga ili da mali šikanira velikog – rekao je pročelnik Medović. Dodao je da Mali Stradun neće biti blokiran.

-Upravni postupak provest će se do kraja – rekao je dalje.

-Taj su prostor uništili vlasnici prostora – naglasio je tijekom rasprave Potrebica, koji ne vidi čime se te ljude priječi.

Vijećnik Nikša Selmani rekao je kako su neki pojmovi preapstraktni.

-Iz onoga što piše u prijedlogu GUP-a nisu nam do kraja jasne intencije svih izmjena. Međutim, vjerujemo da će ići u pozitivnom pravcu – rekao je Selmani.

-Želimo zaštititi te male poduzetnike, Grad njima ništa nije poklonio – rekao je dalje Kristić dodavši kako su im mali poduzetnici od javnog interesa.

Gradonačelnik se opet nakratko uključio, upitavši je li to Maro Kristić još govori o Malom Stradunu. Kad je dobio potvrdni odgovor ponovio je: Kako to? Kako to?

U svojoj raspravi Jadran Barač rekao je kako se puno ranije trebalo voditi računa o tome kako se stvari odvijaju u prostoru.

-Što ostavljamo djeci kao vizualni identitet Dubrovnika, od čega svi mi živimo. Prijedlog je manjkav, ali ću ga podržati iz političke dobre volje – rekao je Barač istaknuo kako je javni interes stopirati gradnju.

-Kad optužujete aktualnu Gradsku upravu, informirajte se kad je koji akt izdan. Građevinske dozvole za projekte u Lapadu izdane su 2016. godine. Zgrada u Bourbonu isto nema veze s ovom gradskom upravom. Nismo bili zadovoljni načinom na koji je Upravni odjel za izdavanje i provedbu dokumenata prostornog uređenja i gradnje široko tumačio GUP i kao razlog toga smo i napravili promjene u tom odjelu te smo donijeli odluku da idemo u tekstualne izmjene ne čekajući generalne izmjene – odgovorio mu je Franković.

-Nemojte nam stavljati na leđa nešto što je dozvole dobilo davno prije nego smo mi preuzeli odgovornost vođenja grada, posebno ne nešto što je izdano na temelju izmjena GUP-a iz 2014. – rekao je dalje.

-Znam da vam nije drago kad netko upire prst u vas, ali ste davnih dana trebali shvatiti problematiku ovog grada. Jesu, tad su izdane dozvole, a u međuvremenu ih je izdano još 200 za stambene jedinice – odgovorio mu je Barač.

-Imali ste ljudi koji su radili kako su radili na poziciji izdavanja građevinskih dozvola. Ne mogu reći da je Andro Vlahušić kriv jer je vaš zamjenica projektirala zgradu na cesti u vlasništvu Grada. Vi ste odgovorni za Orlandu Tokić – rekao je Barač dodavši kako je on izabran za gradonačelnika.

-Teško preko vaših usta može proći da je Andro Vlahušić kriv za zabadanje noža u srce Lapada. Skupite hrabrosti i govorite istinu. Kad pričamo o Solinskoj, zašto se ne govori kad je izdana već kad je produžena. Mažu se oči ne ističući glavnog krivca, namjerno se bježi od toga da je glavna krivica u GUP-u iz 2014. godine – poručio mu je gradonačelnik Mato Franković.

-Danas vidimo da je pola Gradskog vijeća isključivo zainteresirano za jedan projekt. Bit ćete jedan od rijetkih oporbenih vijećnika koji će biti spreman ne slušati pojedine interesne skupine. Zapamtite moje riječi, vidjet ćete tko će od vijećnika biti za koga i u čijem interesu na izmjenama GUP-a ako budu sjedali i u novom mandatu u Gradskom vijeću – dodao je gradonačelnik.

-Ovo nije novi GUP već tek prvotne izmjene i on neće postati razvojni dokument nego će pooštiriti kriterije gradnje. Da se krenulo s izmjenama na početku mandata, sad bismo glasovali za novi GUP. Potez s DAD-om je dobar, ali se i s njim zakasnilo – rekao je vijećnik Selmani. Smatra kako nedostaje kritički osvrt na trajne devastacije koje su se dogodile. Ovo što je pred nama, dodao je, još ne govori o stvarnim intencijama izmjena, ali su kroz medije bombastično najavljene, dodao je.

-Put prema Bosanci je redefiniran, a ne ukinut. Provjerite to još jednom – poručio je za kraj.

Gradonačelnik Mato Franković rekao je kako ga je sramota više citirati Vojka V, jer se Selmani ponovno vratio na Mali Stradun pa je rekao: Ljudi moji, je li to moguće.

S dva suzdržana glasa prihvaćeni su prijedlozi odluke o izmjenama i dopunama Odluke o izradi Izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja Grada Dubrovnika i GUP-a Grada Dubrovnika.

Pročitajte još

FRANKOVIĆ I PEZO O IZBORIMA Ostvariti ovakav rezultat i dobiti povjerenje naših sugrađana nije nimalo jednostavno

Dulist

ANITA BONAČIĆ OBRADOVIĆ Biti druga po broju preferencijalnih glasova u Gradu je veliki vjetar u leđa

Dulist

[IZBORI] SRĐ JE GRAD Prešli izborni prag, ali ipak ostali bez mandata

Dulist