Grad

RASPLET PRIČE IZ TRSTENOGA Uskoro natječaj za zakup Vile Aurore

Za Vilu Auroru u Trstenom uskoro bi se mogao raspisati natječaj za zakup. Grad Dubrovnik već je u siječnju kon­taktirao Ministarstvo državne imovine. Za DuList su istaknuli da je predloženo što hitnije raspisivanje natječaja za davanje Vile Aurore u koncesiju.

Prema posljednjim informacijama, Ministar­stvo državne imovine trenutno priku­plja potrebne podatke i dokumentaciju, kako bi predmetna nekretnina mogla biti predmetom jednog od sljedećih natječaja za zakup. Aurora bi se, kako saznajemo, dala u koncesiju od tride­set godina.

Predsjednik Mjesnog odbora Trsteno Antun Bošković za DuList rekao je da je bitno da se njeno pitanje riješi jer situa­cija nije ‘na priliku sela i grada’.

— I to je početak. Nama i to odgovara u svakom slučaju. Zadovoljan sam da se situacija oko vile počela aktivno rje­šavati. Mještani su to prihvatili s odu­ševljenjem. Nadam se da će se što prije realizirati postupak i da će se sve biti transparentno. To je i želja mještana, ali i da se vila vrati u prvobitno stanje, odnosno da se stavi u funkciju. Bilo to u ugostiteljske ili privatne svrhe – rekao je Bošković.

Pitanje ovog kulturnog spomenika pokrenulo se ponovno u siječnju ove godine. Trstenjani su mirnim prosvje­dom ukazali na zloupotrebu prostora Vile. Tada su tvrdili da je Auroru ‘ile­galno okupirao’ Ramo Hadžiomerović ispred udruge Zlatni zmaj. On je pak za DuList rekao da 20 godina nisu imali problem s mještanima, dok nisu sta­vili otvore na garažu gdje drže barke. Tada je rekao da su od 2000. godine na pomorskom dobru što im je odobrila Dubrovačko-neretvanska županija. Iz Županije su te navode opovrgnuli.

— Županija na navedenom području nije dala nikakve dozvole/koncesije za korištenje pomorskog dobra niti je zaprimila bilo kakav zahtjev za korište­nje pomorskog dobra na tom području – istaknuli su iz Županije.

Na sastanku s gradonačelnikom Matom Frankovićem mještani Trste­nog istaknuli su kako im je ‘želja da se vila proda i uredi kako se tu u noćnim satima više ne bi okupljale nepoznate osobe’. Od prvog mjeseca, ističe pred­sjednik Mjesnog odbora, nisu imali problema s ilegalnim zauzimanjem prostora u vili.

Vila predstavlja opasnost
— Tu je prije bio park, moglo se šetati, sadilo se zelenilo. Davno prije je bila i štala, Vila je radila tijekom cijele godine. Dolazili su ministri bivše Jugoslavije, a seoski put koji vodi prema moru, ide kroz posjed Vile Aurore. Jedna velika međa koja sve drži je pala, ostat ćemo bez pristupa na more uskoro ako se put profunda – rekao je tijekom prosvjeda jedan od mještana, prisjećajući se sta­rih dana.

Nekad elitna vila, izgrađena je početkom 20. stoljeća, a poslije Dru­gog svjetskog rata postala je odmara­lištem komunističkog vodstva SR BiH. Čak je i poznati glumac John Malko­vich bio zainteresiran za njenu kupnju. Vila je trenutno u raspadnutom stanju zbog čega predstavlja opasnost za gra­đane, a ‘pretrpjela’ je i nekoliko požara.

Inače, u zemljišnjim knjigama kao nosilac prava korištenja stoji Socijali­stička Republika BiH – izvršno vijeće skupštine SR BiH. Također, zabilježena je zabrana raspolaganja i opterećenja nad vilom temeljem uredbe Republike Hrvatske iz 1991. godine.

Objavljeno u tiskanom izdanju duLista 3. travnja 2019.

Pročitajte još

RADI SE OCJENA ODREDIŠTA ZA DUBROVNIK Na kojem smo stupnju održivosti?

Dulist

Grad je u kolapsu, od Lapada do Ilijine glavice za 50 minuta!

Dulist

IN MEMORIAM Preminuo vozač Libertasa Zdravko Čokljat

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija