Grad

RASPLET PRIČE IZ TRSTENOGA Uskoro natječaj za zakup Vile Aurore

RASPLET PRIČE IZ TRSTENOGA Uskoro natječaj za zakup Vile Aurore

Za Vilu Auroru u Trstenom uskoro bi se mogao raspisati natječaj za zakup. Grad Dubrovnik već je u siječnju kon­taktirao Ministarstvo državne imovine. Za DuList su istaknuli da je predloženo što hitnije raspisivanje natječaja za davanje Vile Aurore u koncesiju.

Prema posljednjim informacijama, Ministar­stvo državne imovine trenutno priku­plja potrebne podatke i dokumentaciju, kako bi predmetna nekretnina mogla biti predmetom jednog od sljedećih natječaja za zakup. Aurora bi se, kako saznajemo, dala u koncesiju od tride­set godina.

Predsjednik Mjesnog odbora Trsteno Antun Bošković za DuList rekao je da je bitno da se njeno pitanje riješi jer situa­cija nije ‘na priliku sela i grada’.

— I to je početak. Nama i to odgovara u svakom slučaju. Zadovoljan sam da se situacija oko vile počela aktivno rje­šavati. Mještani su to prihvatili s odu­ševljenjem. Nadam se da će se što prije realizirati postupak i da će se sve biti transparentno. To je i želja mještana, ali i da se vila vrati u prvobitno stanje, odnosno da se stavi u funkciju. Bilo to u ugostiteljske ili privatne svrhe – rekao je Bošković.

Pitanje ovog kulturnog spomenika pokrenulo se ponovno u siječnju ove godine. Trstenjani su mirnim prosvje­dom ukazali na zloupotrebu prostora Vile. Tada su tvrdili da je Auroru ‘ile­galno okupirao’ Ramo Hadžiomerović ispred udruge Zlatni zmaj. On je pak za DuList rekao da 20 godina nisu imali problem s mještanima, dok nisu sta­vili otvore na garažu gdje drže barke. Tada je rekao da su od 2000. godine na pomorskom dobru što im je odobrila Dubrovačko-neretvanska županija. Iz Županije su te navode opovrgnuli.

— Županija na navedenom području nije dala nikakve dozvole/koncesije za korištenje pomorskog dobra niti je zaprimila bilo kakav zahtjev za korište­nje pomorskog dobra na tom području – istaknuli su iz Županije.

Na sastanku s gradonačelnikom Matom Frankovićem mještani Trste­nog istaknuli su kako im je ‘želja da se vila proda i uredi kako se tu u noćnim satima više ne bi okupljale nepoznate osobe’. Od prvog mjeseca, ističe pred­sjednik Mjesnog odbora, nisu imali problema s ilegalnim zauzimanjem prostora u vili.

Vila predstavlja opasnost
— Tu je prije bio park, moglo se šetati, sadilo se zelenilo. Davno prije je bila i štala, Vila je radila tijekom cijele godine. Dolazili su ministri bivše Jugoslavije, a seoski put koji vodi prema moru, ide kroz posjed Vile Aurore. Jedna velika međa koja sve drži je pala, ostat ćemo bez pristupa na more uskoro ako se put profunda – rekao je tijekom prosvjeda jedan od mještana, prisjećajući se sta­rih dana.

Nekad elitna vila, izgrađena je početkom 20. stoljeća, a poslije Dru­gog svjetskog rata postala je odmara­lištem komunističkog vodstva SR BiH. Čak je i poznati glumac John Malko­vich bio zainteresiran za njenu kupnju. Vila je trenutno u raspadnutom stanju zbog čega predstavlja opasnost za gra­đane, a ‘pretrpjela’ je i nekoliko požara.

Inače, u zemljišnjim knjigama kao nosilac prava korištenja stoji Socijali­stička Republika BiH – izvršno vijeće skupštine SR BiH. Također, zabilježena je zabrana raspolaganja i opterećenja nad vilom temeljem uredbe Republike Hrvatske iz 1991. godine.

Objavljeno u tiskanom izdanju duLista 3. travnja 2019.

Pročitajte još

BALKAN ROADSHOW 2024. Turistička ponuda Dubrovnika predstavljena u Aziji

Dulist

SUFINANCIRANI PROJEKATI GRADA DUBROVNIKA I DURA-E Među njima i dodatna sredstva za pomoćnike u nastavi

Dulist

POTPORE ZA SEDAM KLUBOVA Uručeni ugovori za programe sportskih aktivnosti za osobe s invaliditetom

Dulist