Aktualno

Rasipamo li se s vodom?

Rasipamo li se s vodom?

Ekstremne temperature te dugotrajno razdoblje suše dovele su do redukcije vode u Istri. Suša je poharala i usjeve, u Slavoniji, ali i u Zagrebačkoj županiji, koja je početkom tjedna proglasila elementarnu nepogodu.

Sve to nagnalo nas je provjeriti kakva je potrošnja vode na području Dubrovnika.

Tim više što smo svjesni kako se na dubrovačkom području u ljetnim mjesecima znatno povećava i broj ljudi koji ovdje boravi, ali je i veći broj privrednih objekata koji su u punom pogonu – od hotela, preko privatnog smještaja, kampova, te brojnih ugostiteljskih objekata od kojih neki tijekom zime ni ne rade. Tome treba pridodati i povećanu potrošnju vode u kućanstvima, zalijevaju se i vrtovi, ulice…
 
Opskrba neupitna
 
Ovdje svakako treba naglasiti kako u Dubrovniku opskrba vodom nije upitna, pogotovo na glavnim (većim) izvorištima, kao što su Palata, Ombla i Duboka Ljuta.

– Normalna je pojava da tijekom ljetnih mjeseci značajno raste potrošnja vode na cijelom uslužnom području koje pokriva Vodovod Dubrovnik. Lanjska godina bila je jednako sušna kao i ova te se potrošnja vode gotovo i ne razlikuje – ističe predsjednik Uprave dubrovačkog Vodovoda Branko Negodić.

Tako je u prvih šest mjeseci prošle godine fakturirano 2 171 522 metra kubna, dok je u prvih šest mjeseci 2012. godine fakturirano 2 197 340 kubna metra vode.

Iz Vodovoda Dubrovnik dostavili su nam i podatke iz kojih je vidljivo kako je u ljetnom razdoblju, točnije od svibnja do kolovoza potrošnja vode povećana, jer je u razdoblju od siječnja do travnja 2011. godine fakturirano 1 238 000 kubnih metara, od svibnja do kolovoza ta je brojka narasla na 2 355 000 metara kubičnih, dok je potom potrošnja opet opala u razdoblju od rujna do prosinca kada je fakturirano 1 823 000 metara kubnih vode.

Hoće li cijena vode uskoro porasti te kako Vodovod staje na kraj neplatišama možete pročitati u novom broju tjednika duList koji se od srijede nalazi u prodaji.

Pročitajte još

POBJEDA U GOSTIMA Square dobio Osijek, prošli u polufinale

Dulist

[DUBROVČANI IZVAN GRADA] VERONIKA KARAČ Dubrovnik će uvijek biti dio mene

Nora Di Leo

MISA VEČERE GOSPODNJE ‘Isusov život je sažet u glagolu ljubiti’

Dulist