Aktualno

Raguž u iduće četiri godine Luci donio milijun eura

Raguž u iduće četiri godine Luci donio milijun eura

Luka Dubrovnik će u iduće četiri godine uprihoditi milijun eura više od najma prostora kojega koristi trgovački lanac Konzum. Rekao je to predsjednik Uprave Luke Dubrovnik Željko Raguž dodavši kako je u pregovaračkom procesu Konzumu uspio podići dosadašnju najamninu za 70 posto.

Postigao je to, objasnio je, na način da su prikupljene ponude četiri zainteresirana trgovačka lanca te je Konzumu kao dosadašnjem zakupcu ponuđeno da prihvati najveću pristiglu ponudu, što se i realiziralo.

Inače, u prvih devet mjeseci 2018. godine Luka je uprihodila 25 milijuna kuna, što je 9 posto više u odnosu na isto razdoblje lani. Ukupni rashodi čine 16 milijuna kuna i povećani su za sedam posto u odnosu na prošlu godinu, tako da je Luka ostvarila dobit od nešto više od 8 milijuna kuna. Najveće prihodovne stavke su privez i odvez, odvoz otpada i skladištarina, a najveće rashodovne stavke su plaće radnika, rashodi električne energije i prodaja vode za strane brodove.

-Zbog izrazito dobre likvidnosti Društvo je u roku podmirilo sve prispjele obveze prema radnicima, dioničarima, dobavljačima i državi. Posebno sam ponosan na to kako smo postojećem zakupcu, Konzumu, kojemu je isticao ugovor, povećali najamninu za skoro 70 posto. To je velika brojka i mogu reći da sam direktno u naredne četiri godine Luci donio milijun eura – rekao je Raguž.

-Uveli smo i novi sustav naplate parkinga uz čitače tablica, čime smo spriječili dosadašnje manipulacije zbog kojih smo trpjeli gubitke. U samo dva mjeseca, dakle u srpnju i kolovozu imamo povećanje prihoda od 200 tisuća kuna dok za prvih šest mjeseci imamo samo 100 tisuća kuna povećanja. U samo dva mjeseca isplaćena je polovica investicije koja je ukupno iznosila pola milijuna kuna – rekao je Raguž.

Od planova naveo je uređenje Posata te prizemlja u Radničkom domu u Ulici Stjepana Cvijića, koji je u derutnom stanu. Luka Dubrovnik tu ima u vlasništvu 15-ak soba koje planira urediti za iznajmljivanje, što će dodatno povećati prihode Društva.

-Nešto takvo nedostaje u gradu, ali je najskuplja varijanta držati prostor preko 25 godina u derutnom stanju – zaključio je Raguž.
Inače, u Luci je danas zaposleno 63 zaposlenika, a u vrijeme sezone dodatnih 10-12 ljudi koji zbog povećanog obima posla uglavnom rade na otpadu, privezu i odvezu brodova i parkingu.

Upitan za komentar o sukobu interesa kojega je utvrdilo Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa vezano za njegovo zaposlenje u Luci Dubrovnik prije isteka roka od dvanaest mjeseci nakon prestanka mandata zamjenika gradonačelnika rekao je:
-Nastupila je zastara, ali želim da se taj cijeli proces završi jer je tu bilo govora da godinu dana od kad ste bili dužnosnik ne smijete ići na neku čelnu funkciju. Ja godinu dana i nisam išao na čelnu funkciju nego sam pola godine bio pomoćnik direktora u Društvu u kojemu je grad 48,5 posto vlasnik, ne i natpolovični vlasnik. Tek nakon isteka tih godinu dana postao sam direktorom, što sam imao potpuno pravo – rekao je Raguž objasnivši kako zbog zastare nije donesena nikakva odluka.

Na konstataciju kako je našao način za izigrati sustav rekao je:
-Bio sam dovoljno mudar da ne postanem direktor u razdoblju kad to nisam smio postati. Išao sam ka tome da se sve legalno odigra dok ne steknem uvjete da mogu biti direktor negdje – zaključio je dodavši kako nije bilo nikakve namjere i ne zna tko je ovdje nekakva oštećena strana.

-Moj jedini odgovor na sve to su ovi rezultati koje je Luka ostvarila – zaključio je.

Uz 71. obljetnicu Luke dodijeljene su i zahvalnice zaposlenicima za 30, 35 i 40 godina rada u tvrtki.
Zahvalnice su dobili Nikola Despot, Velija Čustović, Remzo Tunović, Ivica Miličević i Ankica Butigan.

Ivica Miličević zahvalnicu je dobio za 40 godina kontinuiranog rada u Luci Dubrovnik gdje se zaposlio 1978. godine.
-Tvrtka se oporavila, problemi su iza nas. Hvala Bogu da nam je došao čovjek koji nas razumije i koji cijeni rad i radnika – rekao je Miličević.

Pročitajte još

OD SRIJEDE NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist

[FOTO] Župa Presvetog Spasitelja u Mokošici bogatija za četiri ministranta

Dulist

[FOTO/VIDEO] KAKAV UŽAS NA LAPADSKOJ OBALI Marina Frapa poplutala u fekalijama

Dulist