Aktualno

Raguž se osigurao, Luka Dubrovnik kupuje vlastite dionice

Raguž se osigurao, Luka Dubrovnik kupuje vlastite dionice

Grad Dubrovnik se neće nadmetati za kupovinu 1130 dionica Luke Dubrovnik u vlasništvu Centra za restrukturiranje i prodaju.
Umjesto Grada, Luka Dubrovnik će licitirati za kupnju vlastitih dionica, a nadmetanje se održava ovog četvrtka, 20. prosinca. ‘Pao’ je dogovor između Grada i Luke čime se Željko Raguž, predsjednik Uprave Luke Dubrovnik zadržao na obje stolice. Naime, da je Grad Dubrovnik odlučio kupiti dionice (što je bila prvenstvena namjera, a čime bi postao većinskim vlasnikom), Željko Raguž bi morao birati između pozicije predsjednika Uprave Luke i mjesta gradskog vijećnika. No, od toga očito ništa.

Zadržava obje pozicije
-Neću trebati ništa birati. Došlo je do promjene plana. Na kraju Grad Dubrovnik neće kupovati dionice. Dakle, u dogovoru s Gradom Dubrovnikom, Luka Dubrovnik će ići u nadmetanje za kupnju dionica. Dogovorili smo se da je ipak bolje da to kupi Luka. Luka Dubrovnik će ići na licitaciju i vrlo je vjerojatno kako će u budućnosti kupiti te dionice – rekao je Raguž za DuList. -Ništa od dvojbe kako ću ja morati birati, što bi bio slučaj, vrlo vjerojatno, da je Grad to preuzeo – ističe Raguž. Priča kako će Grad Dubrovnik kupiti CERP-ove dionice počela je na sjednici Gradskog vijeća u studenom ove godine. Među amandmanima na rebalans proračuna gradonačelnika Mata Frankovića našao se i onaj kojim su osigurana sredstva za kupnju dionica Luke Dubrovnik.

-Luka je dioničko društvo i kad Grad postane većinski vlasnik ono ne postaje javno trgovačko društvo već i dalje ostaje dioničko društvo, a Grad je vlasnik većinskog paketa dionica – poručio je tada Franković. Planovi su se promijenili i Raguž je ostao na sigurnom.

Ponovno mudar
No, ovo je još jedan primjer, nazovimo ga, snalaženja u sustavu DUSTRA-inog predsjednika. U listopadu ove godine Raguž je na konferenciji za medije prokomentirao sukob interesa kojega je utvrdilo Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa. Bilo je vezano za njegovo zaposlenje u Luci Dubrovnik prije isteka roka od dvanaest mjeseci nakon prestanka mandata zamjenika gradonačelnika. A zbog zastare nije donesena nikakva odluka.

-Nastupila je zastara, ali želim da se taj cijeli proces završi jer je tu bilo govora da godinu dana od kad ste bili dužnosnik ne smijete ići na neku čelnu funkciju. Ja godinu dana i nisam išao na čelnu funkciju nego sam pola godine bio pomoćnik direktora u Društvu u kojemu je grad 48,5 posto vlasnik, ne i natpolovični vlasnik. Tek nakon isteka tih godinu dana postao sam direktorom, što sam imao potpuno pravo – rekao je tada Raguž. Na konstataciju kako je ‘našao način za izigrati sustav’ poručio je:

-Bio sam dovoljno mudar da ne postanem direktor u razdoblju kad to nisam smio postati. Išao sam ka tome da se sve legalno odigra dok ne steknem uvjete da mogu biti direktor negdje – naglasio je Raguž koji je očito još jednom pokazao mudrost.

Pročitajte još

OD SRIJEDE NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist

[FOTO] Župa Presvetog Spasitelja u Mokošici bogatija za četiri ministranta

Dulist

[FOTO/VIDEO] KAKAV UŽAS NA LAPADSKOJ OBALI Marina Frapa poplutala u fekalijama

Dulist