Grad

Raguž: Platio sam sve kazne i radove vezane za šarenu zebru

Raguž: Platio sam sve kazne i radove vezane za šarenu zebru

Slučaj šarene zebre u Gružu kulminirao je ovih dana najavljenom prekršajnom prijavom za sve odgovorne u ovom slučaju. Naime, ‘nelegalna šarena zebra’ postavljena je krajem listopada u blizini Osnovne škole Ivana Gundulića na inicijativu dustre i dogradonačelnika Željka Raguža, koji je tada rekao kako je oslikavanje u skladu sa svim zakonima i propisima koje je osobno proučio.

-Naravno da je ovo sve zakonski. Gradovi u Istri imaju slične projekte, tako da ne mogu vrijediti jedni zakoni za Grad Dubrovnik, a drugi za ostale. Ja sam podrobno pročitao i zakon i pravilnik i sve odluke o prometu i prometnim znakovima te signalizaciji i oni jasno govore – ne smije se ništa crtati po bijeloj i žutoj traci, sve ostalo je dozvoljeno. Kakav će biti asfalt koji je bazno sive boje može biti i bilo koje druge – komentirao je tada Raguž, pozvavši se na sigurnost djece kao apsolutni prioritet. No vrlo brzo nakon toga uslijedile su reakcije, a iz Policije su najavili kako je ‘bojanje u suprotnosti s odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama kao i Pravilnika o prometnim znakovima, opremi i signalizaciji na cestama’, a osim prekršajnog sankcioniranja, izdan je i nalog za vraćanje prometnice u prvobitno stanje. Na naš upit iz Policijske uprave dubrovačko-neretvanske su nam u utorak potvrdili kako su kazne ispostavljene, no nisu nam htjeli otkriti koliko one točno iznose.

-Postaja prometne policije Dubrovnik, nakon što je utvrđeno da je bojanje pješačkog prijelaza u Ulici Andrije Hebranga u Dubrovniku u suprotnosti s odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama kao i Pravilnika o prometnim znakovima, opremi i signalizaciji na cestama, zbog počinjenog prekršaja iz čl. 14. st. 2. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, obavijest o počinjenom prekršaju dostavila pravnoj osobi u tijelu jedinice lokalne samouprave, odnosno Gradu Dubrovniku kao i odgovornoj osobi u tijelu jedinice lokalne samouprave. Propisana kazna za pravnu osobu je novčana kazna u iznosu od 5 do 15 tisuća kuna, a za odgovornu osobu novčana kazna u iznosu od 1.500 do 5.000 kuna – stoji u odgovoru iz Policije.

Raguž: Ja sam sve platio
Ovakav rasplet situacije potvrdio nam je i vidno ogorčen zamjenik gradonačelnika Željko Raguž.
-Platio sam sve, sve što je stiglo na mene. Prvi sam za to da se zakon poštuje. Iz tog Pravilnika na kojeg se poziva, ne može se baš lako iščitati što se smije, a što ne. Po pravilniku stoji da se ne smije raditi ništa po bijeloj crti, a to nismo ni dirali. Bile su slične zebre i u Zagrebu i Medulinu. Ako je to greška, onda to treba jasno naznačiti. U praksi se pokazalo u Europi, primjerice u Madridu da je povećana razina sigurnosti s ovakvim prijelazima – kaže Raguž te sarkastično nastavlja:

-Drago mi je da zakon funkcionira u trenu na ovakvim stvarima, a u drugima se čeka dugo vremena. Žao mi je što sam doveo u nezgodnu situaciju ostale gradove, valjda se čekao Dubrovnik da se može početi primjenjivati zakon. Priznajem pogrešku, ali u Pravilniku ništa takvo ne piše. Osobno sam platio sve kazne koje su došle na mene i sve radove kako za postavljanje šarene zebre, tako i za njezino uklanjanje – istaknuo je Raguž. Na naš upit Raguž nam nije htio odgovoriti o kojim iznosima je riječ, tek je rekao kako nije riječ o malim novcima.
-Iznos nije ni bitan na kraju krajeva, bitno je da je riješeno. Bio sam glavni inicijator toga i pokrio sam sve troškove zbog toga – zaključio je zamjenik gradonačelnika Željko Raguž.

Pročitajte još

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

OD OVOG VIKENDA Libertas ‘pojačava’ šesticu i četvrticu

Dulist

MARKO GILJAČA O PRVIM IZLAZNIM ANKETAMA Prvog Srđevca u Saboru ćekat ćemo do dugo u noć

Dulist