Zanimljivosti

RAGATA SV. IVANA U VELOJ LUCI Piplenzi i Concept 2 doveslali prvi!

RAGATA SV. IVANA U VELOJ LUCI Piplenzi i Concept 2 doveslali prvi!

Na blagdan sv. Ivana u Veloj Luci tradicionalno se održala ‘Ragata sv. Ivana’, sportsko-rekreativan događaj utemeljen na višestoljetnoj tradiciji veslanja i ragatanja. Da je veslanje važan segment velolučkih običaja i tradicije potvrdilo se i jučer na 27. održanoj obnovljenoj ragati u čamcima s četiri veslača i kormilarom. Ragata je održana u dvije utrke, u kojima se natjecalo sedam veslačkih posada u dvije kategorije.
Najprije su nastupile ženske sudionice događaja, raspoređene u tri posade. Do cilja su prve doveslale članice posade naziva ‘Piplenzi’, ekipu su činile Josipa Padovan, Andrea Padovan, Jerica Barčot, Petra Vuletić i kormilarka Marina Burmas. Kao druge stigle su članice posade ‘Nema predaje’, dok su ‘Immortele’ stigle treće. Uslijedila je glavna utrka i veslačko natjecanje četiriju posada na stazi dugoj 3600 metara, od Glavice sv. Ivana do sredine Vele rive. Nakon neizvjesne utrke prva je do cilja stigla posada ‘Concept 2’ u kojoj su veslali Nikola Šeparović, Lenko Dragojević, Frano Usmiani, Vito Prižmić i kormilar Petar Dragojević. Kao drugi su stigli ‘Butargani črnci’, treće su mjesto zauzeli ‘Medvjedići’ dok su kao četvrti stigli članovi posade ‘Fly pigs’. Uslijedila je podjela medalja, pobjedničkoj posadi ‘Concept 2’ medalje, lovorov vijenac i pehar pobjednika uručila je Katarina Gugić, načelnica općine Vela Luka. Na moru su održavanje ragate pratili mještani sa svojih plovila, a u velikom broju su ih dočekali i brojni gledatelji na Veloj rivi koji su održavanje natjecateljskog dijela imali priliku pratiti i putem direktnog video prijenosa. S obzirom na specifičnu situaciju i preporuke Stožera civilne zaštite, manifestacija se održala u ponešto drugačijem izdanju, no da događaj i ove godine protekne u veselom raspoloženju ponovno se pobrinula Narodna glazba Vela Luka.
‘Ragata sv. Ivana’ ujedno je prvi događaj organiziran u sklopu ovogodišnje kulturno-zabavne manifestacije ‘Luško lito’, održana je u organizaciji istoimene udruge, pod pokroviteljstvom Općine Vela Luka.

Utrka u ženskoj konkurenciji:
1. „Piplenzi“ – Josipa Padovan, Andrea Padovan, Jerica Barčot, Petra Vuletić i kormilarka Marina Burmas.
2. „Nema predaje“ – Petra Dragojević, Karla Šeparović, Jelena Prižmić, Petra Barčot i kormilarka Katarina Padovan.
3. „ Immortele“ – Danijela Borovina, Dijana Kalebić, Ivana Prižmić, Suzana Cetinić i kormilarka Hana Kalebić.

Utrka u muškoj konkurenciji:
1. „Concept 2“ – Nikola Šeparović, Lenko Dragojević, Frano Usmiani, Vito Prižmić i kormilar Petar Dragojević
2. „Butargani črnci“ – Nikola Surjan Rubo, Stipe Padovan Čafo, Teo Padovan Lavata, Antonio Šeparović Dole i kormilar Frane Vlašić Lošnja
3. „Medvjedići“ – Antonio Burmas, Nikola Žuvela, Stipe Trojanović, Bude Cetinić i kormilar Nevenko Gugić
4. „Fly pigs“ – Marin Šeparović, Franko Žuvela, Josip Dragojević, Ivan Dragojević i kormilar Filip Kovačević

‘Ragata sv. Ivana’ datira iz oko polovine XIX stoljeća. Događaj je ponajprije krenuo kao spontana reakcija mještana prilikom povratka s mise koja se povodom sv. Ivana održava u uvali Gradina. Za prijevoz do Gradine Velolučani su se koristili barkama koje su pokretali veslajući, a s vremenom se među posadama razvio pravi natjecateljski duh. Natjecateljski povratak iz Gradine u Velu Luku postala je tradicija koja se u Veloj Luci nastavila njegovati idućih godina na blagdan sv. Ivana pod nazivom ‘Ragata sv. Ivana’.

Pročitajte još

DUBROVNIK NEKAD I SAD Fotografije nekadašnjeg svjetskog fotografa i nizozemskog istraživača naših krajeva

Dulist

PREKRASNA TRADICIJA Balanje u Konavlima

Dulist

PLAVO DOGAĐANJE Niz prezentacija o problemu otpada u moru, demonstriran i robotski sustav

Dulist