Županija

RADOVI NA ULAZU U CAVTAT ‘Ne mogu Cavtaćane ušikavat dok ne zaspu!’

RADOVI NA ULAZU U CAVTAT 'Ne mogu Cavtaćane ušikavat dok ne zaspu!'

Iako je ulaz u Cavtat i postavljanje cijevi koja bi konačno trebala dovesti kanalizaciju u svaku kuću na Zvekovici i cavtatskim naseljima predstavljana kao projekt od nužnosti, čini se kako stanovnici ovog kraja nisu zadovoljni tijekom radova.

Već mjesecima cesta je, prema riječima naših čitatelja, ‘makadam koji samo stoji sa semaforom’, a cjelokupna slika čini se u najmanju ruku neprimjerena za jedan turistički centar, ističu nam čitatelji. S obzirom da je projekt u tijeku, odlučili smo provjeriti što se događa na licu mjesta.

– Cavtaćane ja ne mogu ušikavat dok ne zaspu! Oni bi željeli da ih mi šikamo k’o u kolijevci. Radimo, bit će gotovo, s projektom nema nikakvih problema. Kanalizacija se radi od kuće do kuće, bit će asfaltirano i lijepo – kazao nam je načelnik općine Luka Korda kratko u telefonskom razgovoru, a više detalja potražili smo kod Boža Lasića, zamjenika načelnika.

– Radovi ne stoje, radi se punom parom i mi do 1. lipnja imamo i općinsku dozvolu za raditi. Već je položena cijev skoro do Zvekovice. Semafor je tu i radi se. A što reći? Ide kako ide, radi se o polaganju cijevi kanalizacije, te će tako svaka kuća dobiti kanalizaciju – ističe Lasić. Naime, cesta će se raditi do 1. lipnja, te će se u ovoj fazi doći do državne ceste, a u listopadu će se nastaviti radovi, koji će trajati do travnja 2016. godine.

Lasić: Još malo stpljenja!

– Radi se o sredstvima iz EU fondova, odnosno IPARD programa i pristupnih fondova, a i tu je općina imala poteškoća s radom, jer je projekt dobila prvo tvrtka Koning, koja je otišla u stečaj, pa se natječaj morao nanovo raspisati. Na kraju se ipak krenulo s radovima – ističe Lasić, koji dodaje i to kako je Općina Konavle, uz Dubrovačko primorje, prva koja je uopće počela koristiti pristupne fondove za ovakve projekte, uz vlastite energetske projekte unutar općine.

– Ovu srijedu počinje asfaltiranje trake koja je dovršena, nažalost zna se da kad se radi da su problemi – prašina, buka, promet staje, kako već to ide. Zamolio bih ljude za još malo strpljenja, jer kad bude gotovo, svima će biti drago. Nažalost, po mraku ne možemo raditi, a radi se kapitalnoj investiciji. Tko se nadao da će do Zvekovice doći kanalizacija? – ističe Lasić, koji također napominje i to da će se radovi na donjem dijelu ceste zaustaviti i prije 1. lipnja, radi gužve, sezone i prometnih čepova.

– U srijedu ili najkasnije četvrtak Hrvatske Ceste započet će s asfaltiranjem i to je to. Trebalo je iskopati kanal, urađeno je puno posla, na mjestima se kopalo i do 4 i pol metra u dubinu, teren je bio težak, kamen i slično – ističe Lasić.

Ukupna vrijednost radova je oko pet milijuna kuna, radovi idu sve do Zvekovice gdje se postavlja cjevovod za kanalizaciju. Stopostotni iznos izvučen je iz fondova IPARD programa.

Pročitajte još

[FOTO] Krcat Dom kulture u Čilipima, svi su došli na kviz Deana Kotige

Dulist

OLDTIMER RALLY U STONU Sedamdesetak povijesnih vozila će voziti od Komarne do Stona

Dulist

[FOTO] IDE SE NA GRAĐEVINSKU DOZVOLU Ovako će izgledati Sportsko-rekreacijski centar Čibača

Dulist