Aktualno

Radnici će sami kupovati rukavice i kacige?

Radnici će sami kupovati rukavice i kacige?

Poslodavci bi od radnika uskoro mogli tražiti da si sami kupuju radne rukavice, kacige i drugu zaštitnu opremu neophodnu za rad, a da ih pritom ne osposobe kako radne zadatke obavljati sigurno.

Poslodavci čini se neće morati ni osigurati posebnu zaštitu na radu trudnicama, maloljetnim radnicima i radnicima sa smanjenim radnim sposobnostima, a od radnika bi mogli tražiti i da rade u građevinama opasnim za sigurnost i zdravlje, donosi vecernji.hr.

Na očevid u slučaju teže, smrtne ili skupne ozljede na radu ne bi trebali pozvati ni povjerenika za zaštitu na radu.

Spomenute stavke, ispuštene su iz novog prijedloga Zakona o zaštiti na radu koji predlaže Ministarstvo rada i mirovinskog sustava. Javna je rasprava u tijeku iako prijedloga nema na službenim stranicama ministarstva (koja je još u izradi), a o prijedlogu nisu konzultirani ni socijalni partneri ni Nacionalno vijeće za sigurnost na radu pa ga Nezavisni hrvatski sindikati nazivaju "ruglom demokracije".

– Važeći zakon bolji je, što potvrđuje i činjenica da smo poglavlje o zaštiti na radu zatvorili. Novi je prijedlog općenit, a pravilnicima se tek sredinom 2014. trebaju urediti detalji, što je nedopustiva kontradikcija – ističe dr. sc. Svjetlana Šokčević iz NHS-a, članica Nacionalnog vijeća za sigurnost na radu i profesorica na Visokoj školi za sigurnost, jedna od vodećih stručnjakinja u području zaštite zdravlja i sigurnosti na radu u Hrvatskoj.
 
Prema novom prijedlogu zakona ne bi bilo krivnje jer se brišu premosnice između zakona i propisa o zaštiti životnog okoliša. Šokčević je zakonski prijedlog nazvala “degutantnim ulagivanjem krupnom kapitalu” te zbog vidnog pada legislativne kvalitete situaciju ocijenila zrelom za obraćanje uredu delegacije EU u Zagrebu.

– Ministar Mrsić ne zna raditi svoj posao. Prestanite prodavati maglu o jednostavnom zakonu jer su život i zdravlje u većoj ingerenciji od ministrove! – poručuje dr. Šokčević. 

Pročitajte još

NAGRAĐEN PROTO-ARCH Priznanje za spomen obilježje poginulom vatrogascu Goranu Komlencu

Dulist

GRAND PRix Manjgura osvojila zlato za konferenciju ‘The Wolf strikes again’

Dulist

Dubravka Šuica druga na listi za Europski parlament

Dulist