Aktualno

Radnici bez regresa, božnićnica, jubilarnih nagrada

Radnici bez regresa, božnićnica, jubilarnih nagrada

Nakon petog kruga pregovora Vlade i sindikata javnih službi, konačan dogovor nije postignut, ali su stajališta znatno približena. 

Konkretno, prema novom kolektivnom ugovoru, donosi hrt.hr, ove i sljedeće godine radnici ostaju bez božićnice, regresa i jubilarnih nagrada. Ostaje im dodatak na staž, ali će se znatno mijenjati isplata naknade za prijevoz, koja više neće biti moguća u gotovini, nego samo na temelju predočenih računa. Ako zaposlenik radi izvan mjesta stanovanja, do 50 kilometara, a ne do 100 kao dosad, imao bi pravo na punu refundaciju troškova za prijevoz. Iznad 50 kilometara poslodavac bi plaćao 50 posto troška prijevoza, a zaposlenik 50 posto.

Dogovoreno je i da odmah počnu razgovori o dodatku sporazuma o osnovici za plaće u javnim službama, a postignut je i sporazum da se povećanje plaće iz sporazuma o dodacima na plaću u obrazovanju i znanosti odgađa do 1. siječnja 2013. To znači da do tada neće biti povećanja za 2,3 posto, a trebalo se uvesti od srpnja ove godine.

Sindikati još traže povrat tih davanja kada prođe kriza, ali Vlada na to ne pristaje.
Ujedno, ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić je za idući četvrtak najavio početak pregovora sa sindikatima državnih službenika i namještenika.
 

Pročitajte još

Djelatnici Libertasa naučili hrvatski znakovni jezik

Dulist

KAZNE I DO 13 TISUĆA EURA Fina upozorava na obavezu slanja važnih dokumenata

Dulist

OBRAĐENA GOTOVO SVA BIRAČKA MJESTA HDZ-u 61 mandat, SDP-u 42

Dulist