Natrag
20.3.2019 23:24

facebook

twitter

google

rss

dulist

RADIONICE ZA OSNOVNOŠKOLCE ‘Ljepota fizike, Betinim stopama’

11.4.2018 @ 20:15 Dulist Aktualno

Podijelite:

U okviru manifestacije ‘Dani fizike u Dubrovniku’ od 16. do 20. travnja u Lazaretima će se održavati radionice s pokusima iz fizike za učenike osnovnih škola pod imenom ‘Ljepota fizike, Betinim stopama’.

Program organiziraju Dubrovačke knjižnice u suradnji s Udrugom za promicanje prirodoslovlja ‘Prirodopolis’ iz Zagreba, a uz financijsku potporu Grada Dubrovnika, Društva prijatelja dubrovačke starine i Zaklade Caboga Stiftung.

Program ‘Ljepota fizike, Betinim stopama’ sastoji se od četiri simultane radionice unutar jednoga sata gdje će se u grupama od 3 – 4 učenika istovremeno raditi pokusi iz područja mehanike, topline, elektriciteta i optike na način da svaki pokus traje 15 minuta, a onda se prelazi na sljedeći na kojima će istovremeno sudjelovati od 20-50 djece ovisi o razrednim odjeljenjima pojedinih škola. Predsjednik udruge ‘Prirodopolis’, Hrvoje Mesić uz asistenciju studenata fizike s PMF-a osnovnoškolcima će pokazati brojne ‘čarolije’ utemeljene na nekim od osnovnih zakona fizike, a djeca će sama, pod njihovim nadzorom, izvoditi konkretne pokuse i eksperimente.

U programu ‘Ljepota fizike, Betinim stopama’ sudjelovat će učenici od 5. do 8. razreda osnovnih škola ‘Ivan Gundulić’, ‘Lapad’, ‘Marin Držić’, ‘Marin Getaldić’, ‘Mokošica’ Župa Dubrovačka’ i ‘Antun Masle’. Uključeno je tako čak 1300 učenika, a vjerojatno će ih biti i više. Zahvaljujemo ravnateljima škola na suradnji jer su prepoznali kvalitetu i korisnost ovakvog programa te organizirali nastavu na način da učenicima omoguće sudjelovanje u manifestaciji.

Svi zainteresirani, koji nisu obuhvaćeni ovim programom, za dodatne radionice mogu se javiti organizatorici i voditeljici projekta Jeleni Bogdanović na broj: 099 66 24 100 od 12 do 16 sati radnim danom. Voditeljica projekta ujedno je i autorica koncepta:

● umom ● srcem ● motorički ● kognitivno ● emocionalno (hands-on ● minds-on ● hearts-on) kroz koji se može saznati sve o gibanju nakon prestanka djelovanja centripetalne sile, o čemu ovisi brzina kotrljanja, tromosti, uzgonu i Arhimedovu zakonu, preko sudara i količine gibanja i naporne struje pa sve do slike stvorene lećom.

Manifestacija je dijelom posvećena i znamenitom dubrovačkom matematičaru, fizičaru i geodetu Marinu Getaldiću povodom obilježavanja 450. obljetnice njegova rođenja.

Komentari

O autoru: Dulist


Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana