Aktualno

RADIONICE ZA OSNOVNOŠKOLCE ‘Ljepota fizike, Betinim stopama’

RADIONICE ZA OSNOVNOŠKOLCE 'Ljepota fizike, Betinim stopama'

U okviru manifestacije ‘Dani fizike u Dubrovniku’ od 16. do 20. travnja u Lazaretima će se održavati radionice s pokusima iz fizike za učenike osnovnih škola pod imenom ‘Ljepota fizike, Betinim stopama’.

Program organiziraju Dubrovačke knjižnice u suradnji s Udrugom za promicanje prirodoslovlja ‘Prirodopolis’ iz Zagreba, a uz financijsku potporu Grada Dubrovnika, Društva prijatelja dubrovačke starine i Zaklade Caboga Stiftung.

Program ‘Ljepota fizike, Betinim stopama’ sastoji se od četiri simultane radionice unutar jednoga sata gdje će se u grupama od 3 – 4 učenika istovremeno raditi pokusi iz područja mehanike, topline, elektriciteta i optike na način da svaki pokus traje 15 minuta, a onda se prelazi na sljedeći na kojima će istovremeno sudjelovati od 20-50 djece ovisi o razrednim odjeljenjima pojedinih škola. Predsjednik udruge ‘Prirodopolis’, Hrvoje Mesić uz asistenciju studenata fizike s PMF-a osnovnoškolcima će pokazati brojne ‘čarolije’ utemeljene na nekim od osnovnih zakona fizike, a djeca će sama, pod njihovim nadzorom, izvoditi konkretne pokuse i eksperimente.

U programu ‘Ljepota fizike, Betinim stopama’ sudjelovat će učenici od 5. do 8. razreda osnovnih škola ‘Ivan Gundulić’, ‘Lapad’, ‘Marin Držić’, ‘Marin Getaldić’, ‘Mokošica’ Župa Dubrovačka’ i ‘Antun Masle’. Uključeno je tako čak 1300 učenika, a vjerojatno će ih biti i više. Zahvaljujemo ravnateljima škola na suradnji jer su prepoznali kvalitetu i korisnost ovakvog programa te organizirali nastavu na način da učenicima omoguće sudjelovanje u manifestaciji.

Svi zainteresirani, koji nisu obuhvaćeni ovim programom, za dodatne radionice mogu se javiti organizatorici i voditeljici projekta Jeleni Bogdanović na broj: 099 66 24 100 od 12 do 16 sati radnim danom. Voditeljica projekta ujedno je i autorica koncepta:

● umom ● srcem ● motorički ● kognitivno ● emocionalno (hands-on ● minds-on ● hearts-on) kroz koji se može saznati sve o gibanju nakon prestanka djelovanja centripetalne sile, o čemu ovisi brzina kotrljanja, tromosti, uzgonu i Arhimedovu zakonu, preko sudara i količine gibanja i naporne struje pa sve do slike stvorene lećom.

Manifestacija je dijelom posvećena i znamenitom dubrovačkom matematičaru, fizičaru i geodetu Marinu Getaldiću povodom obilježavanja 450. obljetnice njegova rođenja.

Pročitajte još

SEDAM GODINA OD VELIKE TRAGEDIJE Odavanje počasti žrtvama održat će se na Porporeli

Dulist

NACIONALNA MANIFESTACIJA Obilježena 13. Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist

PREMA ISTRAŽIVANJU Parking na dubrovačkom aerodromu najskuplji u Europi

Dulist