Kultura

RADIONICA U MUZEJU KONAVALA Naučite izraditi čipku na batiće

RADIONICA U MUZEJU KONAVALA Naučite izraditi čipku na batiće

U Zavičajnom muzeju Konavala od 10. do 14. ožujka održavat će se radionica umijeća izrade čipke na batiće.

Umijeća izrada čipki, nekad sveprisutnih ukrasa u kućanstvima, odijevanju i sakralnom ruhu, polako nestaju iz suvremenog života. Na području cijele Hrvatske čipke nalazimo na ruralnom i sakralnom ruhu, bilo da je riječ o čipkama na iglu ili na batiće. Za razliku od čipke na batiće, nama u primorskom kraju poznatije su čipke na iglu kao što su paška i hvarska čipka. Čipku na batiće danas poznajemo kao lepoglavsku čipku premda je nalazimo i u konavoskom ruhu što potvrđuje njenu sveprisutnost u prošlosti.

Osim što se nalazi na konavoskim pokrivačama koje su nošene do druge polovice 19. stoljeća, čipka na batiće krasi brojne upotrebne tekstilne predmete koji su korišteni u kućanstvu. Posljednje osobe koje su izrađivale čipku su dumne picokare u gradu, dok na terenu nije zabilježena takva radinost.

Upravo zbog oskudnih saznanja i potrebe da upoznamo mogućnosti umijeća, organizirali smo radionicu čipkarenja na batiće koju će održati vrsni čipkar i edukator Igor Beroš iz Zagreba koji niz godina provodi edukaciju čipke na batiće. Radionica će se održavati od 10. do 14. ožujka, od 16 do 20 sati. Osigurali smo za Vas batiće i sav materijal koji je potreban. Broj polaznika je ograničen, pa Vas molimo da se prijavite na info@migk.hr, zmk@migk.hr ili na telefon 020 690 641, 020 772 249.

Pročitajte još

Dubrovački muzeji pozivaju na radionice izrade i ukrašavanja keramike

Dulist

TRIBINA ‘POGLAVLJE FESTIVAL KARANTENA’ Art radionica Lazareti obilježava 35 godina postojanja

Dulist

NACIONALNA MANIFESTACIJA Obilježena 13. Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist