Slušni aparat

Radiohead je nisu voljeli

Radiohead je nisu voljeli

Radiohead je nisu voljeli

Rock ‘n’ roll Kući slavnih u Razredu 2019. pristupit će Def Leppard, The Cure, The Zombies, Roxy Music, Radi­ohead, Janet Jackson i Stevie Nicks, objavili su iz ove institucije tradicio­nalno u prosincu, desetak dana pred Božić. Kraftwerk, Rage Against the Machine, Rufus & Chaka Khan, MC5, LLCool J, John Prine i Devo ispali su iz utrke i morat će pričekati novu pri­liku, baš kao i Todd Rundgren, čija je prva nominacija podigla puno medij­ske prašine.

Stevie Nicks u svojoj 70. godini postat će prva žena u povijesti koja je u Kuću slavnih upisana dvaput; kao članica britansko-američke blues-rock-pop senzacije Fleetwood Mac (za čiji je globalni uspjeh velikim dije­lom zaslužna upravo Nicks i njeno partnerstvo s Lindseyem Buckingha­mom) te kao uspješna solo-izvođačica. Značajna je to fusnota jer među dvo­strukim članovima Kuće slavnih ne nedostaje njenih muških kolega, osim Erica Claptona koji je članom postao čak tri puta (kao solo izvođač, član Yar­dbirdsa i The Creama). Prva nomina­cija dovela je i do ulaska Def Leppard, britanskih hard/heavy/glam rokera iz Sheffielda. Iza njih je više od 40 godina postojanja i dvanaesterostruko plati­nasti album ‘Hysteria’. Zamišljen od producenta Roberta Johna ‘Mutta’ Langea (između ostalih zaslužnog za zvuk ‘Back in Black’ AC/DC) kao rock odgovor na ‘Thriller’ Michaela Jacksona, ‘Hysteria’ je u ljeto 1987. zapasala top ljestvice s obje strane Atlantika. Album je, baš kao i Jackso­nov, isporučio sedam singlova.

Da bi izvođači bili pogodni za nomi­naciju sukladno pravilima Rock ‘n’ roll Kuće slavnih treba proći 25 godina od izdanja njihovog prvog singla ili albuma. Roxy Music, art rock pioniri Briana Enoa i Bryana Ferryja, za uvr­štenje su dostupni do 1997., a u Kuću slavnih ući će također već prvom nominacijom. The Cure, nekada omi­ljeni bend milijuna tinejdžera meka­nog srca i s fetišom na crnu odjeću, prvi put su nominirani 2012. godine. Robert Smith bio je i ostao jedini muškarac koji može nositi ruž i oteti vam djevojku (slično se još moglo reći jedino za Princea i cipele s visokim potpeticama), a novoj nominaciji za Kuću slavnih prethodila je njegova najava da će The Cure u 2019. snimiti novi album i to povodom 40. godiš­njice njihova albuma prvijenca ‘Three Imaginary Boys’. Upravo će uvrštenje The Cure i Roxy Music ublažiti kritike često upućivane Odboru za nomina­cije da odabire one izvođače koji će im napuniti mjesta za svečanom večerom, odnosno da ne bi prepoznali inova­tivne glazbenike niti da ih ugrizu za… pogađate već za što.

Unatoč tome što se njena impre­sivna i žanrovski inovativna karijera vezuje gotovo isključivo uz r’n’b lje­stvice, mlađa Michaelova sestra Janet Jackson globalno se svrstava među najprodavanije glazbenike. Najmlađa od desetero braće i sestara u klanu Jacksonovih, Damita Jo dobitnica je šest Grammyja. Prošlogodišnjoj nominaciji prethodile su dvije neu­spješne (2016., 2017.). The Zombies su svoju priliku čekali od 1989. godine, a konačnom uvrštenju u Kuću slavnih prethodile su tri propale nominacije (2014., 2017. i 2018.). Britanski baroque pop bend za svog je izvornog djelova­nja između 1961. i 1968. snimio samo dva albuma, a singlice ‘Tell Her No’, ‘She’s Not There’ i ‘Time of The Season’ imale su velikog odjeka na top listama. Prepoznatljivi ritmički obrazac poto­nje pjesme višestruko je sempliran, a posljednji put u hitu ‘Give It to Me Right’ Kanađanke Melanie Fiona iz 2009. The Zombies su se nekoliko puta ponovno okupljali u 90-ima, a od 2004. su aktivni koncertni i studijski.

Nema sumnje da su Radiohead remek djelima suvremenog rocka poput ‘OKComputer’, ‘Kid A’ i ‘In Rainbows’ svoje mjesto u Kući slavnih zaslužili, no od svih izvođača na ovom popisu odašilju najmanje ushićenja uvrštenjem. Za razliku od frontmena Sex Pistolsa (uvršteni 2006.) Johna Lydona, koji je ovu instituciju iz Cleve­landa nazvao mrljom mokraće nagla­sivši pritom da je tepih njihov, ali je mokraća njegova, Radiohead su bili puno pristojniji. Zahvalili su na oda­biru te čestitali drugim laureatima. Ipak, zbog ambivalentnih pojedinač­nih komentara članova benda speku­lira hoće li se pojaviti na svečanosti, a prema posljednjim izjavama Thoma Yorkea izgleda da će ostati doma. Bez obzira na to što možda kulturološki ne osjećaju kao da tamo pripadaju, svakako treba odati priznanje Kući slavnih što Radiohead nije propustila nominirati odmah u njihovoj prvoj godini dostupnosti (2018.) i primiti ih godinu poslije, pravili se oni Engle­zima ili ne. Svečana ceremonija Razreda 2019. održat će se 29. ožujka u New Yorku.

Radiohead je nisu voljeli

Pročitajte još

Završetak tekuće inkarnacije

Ivan Jelčić

Najpoznatija banana na svijetu

Petar Ipšić

Dekodiranje narančastog genoma

Ivan Jelčić