Hrvatska

Radimir Čačić bi mogao uskoro na slobodu

Radimir Čačić bi mogao uskoro na slobodu

Bivši čelnik HNS-a Radimir Čačić s nestrpljenjem očekuje 17. svibnja. Na taj dan istječe polovica njegove zatvorske kazne i već 18. svibnja upravitelj poluotvorenog zatvora u Valutri u kojem Čačić služi kaznu moći će Povjerenstvu za uvjetni otpust uputiti zahtjev za njegovim puštanjem na uvjetnu slobodu.

Na čelu Povjerenstva za uvjetni otpust Ministarstva pravosuđa je sutkinja kaznenog odjela Vrhovnog suda, Senka Klarić- Baranović, piše jutarnji.hr

Politički tajming

Sudbina nove Čačićeve Narodne stanke – reformista u velikoj je mjeri u rukama toga Povjerenstva. Naime, ako Čačić uspije izaći na uvjetni otpust ubrzo nakon odslužene polovice zatvorske kazne od 22 mjeseca, imat će dovoljno vremena organizirati i pripremiti stranku za sljedeće parlamentarne izbore koji će se, budu li redovni, održati potkraj 2015. Ostane li u zatvoru do kraja dosuđene kazne, do 17. travnja 2015. neće imati vremena organizirati stranku i pripremiti je za sudjelovanje na izborima.

Zatvorenik koji je osuđen na kraću zatvorsku kaznu, a Čačić spada u tu kategoriju, zahtjev za uvjetni otpust može podnijeti nakon polovice izdržane kazne.

Pri tome mora paziti da zahtjev ne podnese niti dan prije isteka polovice kazne jer će ga u slučaju preuranjenog zahtjeva Povjerenstvo odbiti, a pravo na novi zahtjev stekao bi tek nakon godinu dana.

Odbijenica iz zatvora

Uvijek se , naravno, može dogoditi da Povjerenstvo iz nekog razloga i odbije najpoznatijeg stanara poluotvorenog zatvora u Valturi pustiti na uvjetni otpust, ali ta se mogućnost ne čini vjerojatnom jer se do sad, koliko je poznato, nije ogriješio o zatvorsku disciplinu.

Odmah nakon izlaska na uvjetnu slobodu, Radimir Čačić može sjesti za volan i voziti. Paradoks hrvatskog kaznenog zakona je da sigurnosna mjera koja može biti izrečena uz kaznu zatvora, a u Čačićevom slučaju to je zabrana upravljanja motornim vozilom na tri godine, stupa na snagu tek nakon punog izvršenja kazne.

Pročitajte još

UPOZORENJE BANAKA Na Veliki petak neće provoditi platne transakcije

Dulist

NAGLA PROMJENA VREMENA Jutros snijeg u središnjoj Hrvatskoj

Dulist

DAN NARCISA Hrvatska među vodećim zemljama EU u prevenciji raka dojke

Dulist