AktualnoUrednički izbor

RAD DO PONOĆI Dubrovački ugostitelji: Postali smo taoci tri kluba i sad pate svi!

RAD DO PONOĆI Dubrovački ugostitelji: Postali smo taoci tri kluba i sad pate svi!

Stožer civilne zaštite RH donio je Odluku o nužnoj mjeri ograničavanja radnog vremena noćnih klubova i barova do ponoći, a koja je u primjeni od danas, 14. kolovoza. Naime, navedenom odlukom ograničeno je radno vrijeme ugostiteljskih objekata kao što su noćni klubovi, noćni barovi, disco-barovi i caffe barovi koji smiju raditi najduže do 24 sata. 

Predsjednik Udruge ugostitelja Dubrovnik Ante Vlašić ističe da su se uvijek trudili poštovati sve propisane mjere. Potpuno razumiju ozbiljnost situacije, ali isto tako navodi kako bi se posebno trebalo osvrnuti na činjenicu kako Dubrovnik nema veliki broj slučajeva za razliku od nekih drugih županija. 

-Zaista mislim da je apsurdno donositi odluke na razini cijele države – naglašava Vlašić. Mjera je u primjeni idućih 10 dana, a kako ističu iz Stožera, ovisno o epidemiološkoj situaciji, odlučit će o potrebi uvođenja dodatnih mjera.

– Deset dana u osmom mjesecu je nama ogromno razdoblje, 30 posto naše sezone. Iskreno se nadam da se mjera neće produljiti. Pozivam gradonačelnika i župana da apeliraju da se podjednake mjere ne donose za cijelu Hrvatsku – istaknuo je Vlašić.

Poznati noćni kafić ‘Cele Dubrovnik Gourmet & Lounge’ počeo je s radom već u svibnju, nakon ‘lockdowna’. Vlasnik Cele Tomislav Ivušić ističe kako je navedena odluka bila očekivana zbog broja zaraženih.

-Ali, najveći je problem što zbog tri ili četiri kluba na našoj obali koji se nisu pridržavali pravila pate svi hrvatski ugostitelji. Mi smo dakle taoci tri ili četiri kluba u Hrvatskoj koji su, po meni, doveli do ovoga. Išli su iznad svojih kapaciteta. Kad su donesene neke mjere, trebalo ih je i kontrolirati. Trebali su zatvoriti klubove ili unutarnje prostore. Nitko ne razmišlja o tome da smo zaposlili ljude, uložili u neke stvari koje su neophodne za adekvatan rad – rekao je Ivušić naglasivši kako su iz navedene mjere mogli izdvojiti ugostiteljske objekte koji imaju taracu.

-Tko ima taracu, mogao bi raditi barem do 1 sat navečer. Radno vrijeme kafića nije do ponoća, već do 23 sata jer moramo sve raspremiti, ali i dignuti sve ljude kako bismo u ponoća mogli biti zatvoriti. A tko će doći do 23 sata? I ono malo što smo uspjeli izvući od sezone, sad je gotovo. Za deset dana i da se vrati sve u normalu, što nama to znači, došao je 1. rujna – rekao je Ivušić.

Nakon pet mjeseci ‘pod ključem’, Klub Revelin svoja je vrata otvorio u četvrtak, samo dan prije nego što je ova odluka stupila na snagu. PR kluba Marko Plavčić ističe kako su odlučili da večeras neće raditi, ali niti idućih nekoliko dana, sve dok traje ova odluka.

-Pokušat ćemo početkom idućeg tjedna, s Gradom Dubrovnikom, lokalnim stožerom i s Vladom vidjeti kako nešto pokrenuti, obzirom da nismo radili nikako i ispoštovali smo sve mjere te zaposlili dosta ljudi. Financijski troškovi su veliki – naglasio je Plavčić. Dosad nisu bili otvoreni, ističe, jer su najveći noćni klub u zatvorenom prostoru te se puno mjera trebalo ispoštovati.

-Iz preventivnog razloga smo osjećali odgovornost da ostanemo zatvoreni kako bi ljudi na siguran način mogli boraviti kod nas – rekao je. S obzirom na situaciju u Hrvatskoj, kaže kako će se i dalje pridržavati preporuka i mjera. 

Pročitajte još

POBJEDA U GOSTIMA Square dobio Osijek, prošli u polufinale

Dulist

[DUBROVČANI IZVAN GRADA] VERONIKA KARAČ Dubrovnik će uvijek biti dio mene

Nora Di Leo

MISA VEČERE GOSPODNJE ‘Isusov život je sažet u glagolu ljubiti’

Dulist