DuList IN

Putovanja su uvijek hit!

Putovanja su uvijek hit!

Mnogi od nas još kao djeca sanjaju da će obići poznate svjetske metropole, zabačene i egzotične krajeve, upoznati razne kulture i civilizacije te vidjeti čuda prirode. 

No, kako postajemo stariji, većina nas zaboravi na svoje mladenačke snove i želje, a tek rijetki u svom gustom životnom rasporedu uspiju naći vremena, ali i novaca, te ispuniti ono o čemu su sanjali.

U jedno ipak ne treba dvojiti – sa svakim putovanjem postajemo bogatiji, a naši vidici se šire. Nekoliko je savjeta za uspješno putovanje. Prvo morate odabrati pravo odredište. Tako primjerice ako nikada niste putovali, za prvu destinaciju odaberite neku zemlju koja vam je poznatija, čiji jezik govorite i u kojoj ćete se lakše snaći. Kada naučite snalaziti se u nepoznatim zemljama, onda možete napraviti korak naprijed i otići u neku zemlju čiji jezik ne govorite.

Drugo važno pravilo je upoznati valutu zemlje u koju putujete. Pod pretpostavkom da imate koji euro, dolar ili krunu koji možete potrošiti na putovanju, bilo bi dobro znati koliko ona vrijedi u vašoj nacionalnoj valuti. U tom slučaju nećete se morati mučiti s izračunavanjem vrijednosti primjerice nekog suvenira, zbog čega bi vas trgovci mogli pokušati 'preveslati'.

Ne zaboravite posjetite barove, jer bi oni mogli biti prava mjesta za upoznavanje ljude koji bi vam mogli dati upute što vidjeti, koji autobus gdje vozi i tako dalje. Važno je također uklopiti se u masu. Stoga ako putujete u neku zemlju u kojoj se ljudi oblače drugačije nego u vašoj zemlji, pokušajte se prilagoditi.

Tako nećete iskakati iz mase čime biste mogli privući lopove, a pokazat ćete i poštovanje prema zemlji i kulturi koju ste posjetili. Uvijek imajte na umu da je važno uvijek sa sobom imati dokumente,  koje ipak ne bi trebali biti vidljivi.
Za ovaj broj duLista pitali smo nekoliko Dubrovčana koliko vole putovati.    
 
 

IVO RUDENJAK
Volim Bled, Veneciju i Graz

Volio sam putovati cijeli život. Imao sam sestru u Italiju i brata u Americi, pa smo putovali i u ono doba kad se nije puno putovalo, kad je bio crni komunizam. Kad sam bio mlađi putovao sam više prema Americi i Europi, a sada volim ići prema Bledu, Veneciji, Grazu, Veneciji jer ne putujem avionom. Slovenija mi je inače u srcu. Evo upravo ovog tjedna turistički radnici i ugostitelji idu u Sloveniju, na Bled kako bi predstavili turističku ponudu našeg Grada. Imam 77 godina, i prvi sam u grad donio tranzistor, kao i okruglu loptu iz Engleske – Ivo Rudenjak, poznati dubrovački ugostitelj.  

 

MIHOVIL ŠPANJA
Putovanja su nešto najljepše u mojoj karijeri

Putovanja su najljepše stvari u mojoj 15. godišnjoj sportskoj karijeri, uz naravno sportske uspjehe. Smatram se privilegiranim što kao profesionalni sportaš imam prilike upoznati razne krajeve, kulture, civilizacije i kad god pođem na neko natjecanje, posebno u Autraliju, Afriku ili Južnu Ameriku, nastojim ostati par dana duže kako bih obišao krajeve i vidio čuda prirode. Puno sam putovao tijekom moje sportske karijere. Tako sam sa trenerom Dejanom Kontićem posjetio primjerice Viktorijine slapove. Nažalost, nisam imao baš puno vremena putovati u privatnom aranžmanu,  ali se nadam da ću nakon završetka sportske karijere iznaći vremena i za to – dubrovački paraolimpijac Mihovil Španja.

 

DIJANA OBULJEN
Volim obići kulturne znamenitosti

Naravno da volim putovati. Uvijek bi se moglo više putovati, no mogućnosti i obveze su takve kakve jesu, pa ne stignem često putovati. Kada se ipak odlučim na putovanje, uvijek obiđem kulturne znamenitosti, isprobam gastro punudu. Kad god mi to mogućnosti i vrijeme dozvole volim poći i na koncerte i na balete – Dijana Obuljen, nekadašnja odbojkašica i hrvatska reprezentativka.

 

MIREJ STANIĆ
Išla bih preko oceana

Obožavam putovanja, išla bih preko oceana, ali mi za to treba puno vremena i novaca naravno. Stoga mi je jako bliska i draga Europa i kad god imam vremena iskoristim ga za pobjeći. Inače, više volim putovati u mediteranske gradove poput Dubrovnika, ali mi je drago prošetat se svugdje. Jednostavno ne bih odbila nikakvu ponudu za putovanje – dubrovačka glumica Mirej Stanić.

Pročitajte još

[FOTO] DRŽAVNO PRVENSTVO Cavtatske mažoretke osvojile zlato i srebro!

Dulist

[FOTO] UZ DAN PLANETA ZEMLJE Dubrovački okoliš čistilo 170 volontera

Dulist

JOŠ JEDAN HIT GRUPE SILENTE ‘Sve da ima neki način’ među top 10 singlova domaće liste

Dulist