Kultura

PUTOSITNICE UTORKOM Zoran Jablanov o ‘ljepotici Dunava’ – Bratislavi

PUTOSITNICE UTORKOM Zoran Jablanov o 'ljepotici Dunava' - Bratislavi

Dubrovačke knjižnice u prvim proljetnim ‘Putositnicama utorkom’ ugostile su putoholičara Zorana Jablanova, koji voli obilaziti manje poznata mjesta i gradove. Jablanov je dubrovačkoj publici predstavio Bratislavu u utorak u Čitaonici Narodne knjižnice Grad.

Slovačka prijestolnica, ‘ljepotica Dunava’ kako je naziva predavač, smještena je na samoj granici s Austrijom i Mađarskom. Zanimljivo je kako su Beč i Bratislava najbliži glavni gradovi u Europi, udaljeni su 65 kilometara, a nekada su bili povezani tramvajem. Grad ima oko pola milijuna stanovnika te bogatu kulturnu ponudu, čak 70 muzeja i galerija. Ljubitelji prirode svakako će imati priliku uživati u brojnim parkovima u gradu te šumama u neposrednoj blizini.

Glavne znamenitosti slovačke prijestolnice su Bratislavski dvorac kojeg se naziva ‘naopačke okrenutim stolom’ zbog kula koje djeluju kao noge stola kada ga se okrene; katedrala Svetog Martina; bivša osmatračnica Mihaelov toranj u kojoj je danas smješten muzej oružja, a ispred tornja je takozvana ‘točka nultog merdijana’ na kojoj se nalaze udaljenosti raznih svjetskih gradova; središnji trg s Rolandovom fontanom i zgradom stare vijećnice u kojoj se smješten gradski muzej; botanički vrt; židovski muzej… Grad ima velik broj fontana kao i brončanih kipova od koji su najpoznatiji ‘Napoleonov vojnik’, ‘Čumil’ radnik koji viri iz šahta, kip Hansa Christiana Andersena kojeg je Bratislava inspirirala za ‘Djevojčicu sa šibicama’, dok je kip ‘Lijepog Nacija’ izrađen u srebru, a prikazuje Ignaca Lamara, bratislavskog oriđinala.

Do Bratislave je najlakše doći autobusom i avionom, nudi se kvalitetan smještaj i gastronomska ponuda, a cijene su još uvijek pristupačne stoga Jablanov, kao iskusni putoholičar, preporučuje višednevni posjet Bratislavi.

 

Pročitajte još

U ZNANSTVENOJ KNJIŽNICI Predavanje o djelu Nikole Vitova Gučetića

Dulist

VRIJEDNA DONACIJA Luko Paljetak poklonio sliku Umjetničkoj galeriji Dubrovnik

Dulist

ART RADIONICA LAZARETI Plesna predstava kao reakcija na rat u Ukrajini

Dulist