DuList IN

PUTOPISAC PERKOV Jedinstvena ekspedicija u Maroku, zemlji kontradikcija

PUTOPISAC PERKOV Jedinstvena ekspedicija u Maroku, zemlji kontradikcija

Koprivnički putopisac Matej Perkov održao je predavanje o prvoj hrvatskoj ekspediciji ‘Od mora do vrha – Maroko 2015’ u Čitaonici Narodne knjižnice Grad.

Odlučio se za Maroko, jer kako kaže, nije daleko, nije skupo, to je moderna i sigurna zemlja sa zanimljivim gradovima i poviješću.

Cilj ekspedicije bio je uspeti se na najviši vrh sjeverne Afrike Toubkal (4167m) startajući od obale Atlantskog oceana.

U sklopu ekspedicije, koja je trajala mjesec dana, u društvu vjernog suputnika plišanog meda Ivice, uspeli su se na nekoliko izazovnih visokih vrhova u masivu centralnog gorja Atlas. Iskoristili su priliku za posjetiti marokanska urbana središta Marakesh, romantičnu Casablancu i prijestolnicu Rabat.

U predavanju se osvrnuo na svaki dio dugačkog puta kojeg je prešao prije nego se pred njim ”ukazala” planina. Od brojnih susreta s domaćim stanovništvom koje ga je svuda ljubazno primilo, od hrane koju je jeo, najviše kajgana s raznim prilozima, preko ‘tajnih’ agenata koji su ga pratili u stopu sumnjajući u njegove namjere pa sve do bijelih vrhova obasjanih suncem i snježnih mećava u poslijepodnevnim satima. Naglasio je kako je Maroko zemlja kontradikcija, s jedne strane su skromne nastambe u selima, a s druge moderni gradovi s velikim džamijama, niskopodnim tramvajima.

Predavanje o jedinstvenoj ekspediciji bilo je popraćeno brojnim fotografijama koje su publici dočarale svaki dio puta, marokansku hranu, ljude s kojima se susreo, pogled s najvišeg vrha afričke planine koja razdvaja Mediteran i Saharu.
Perkov, čiji je nastup organiziran u sklopu serijala ‘Putositnice utorkom’ dubrovačkih knjižnica, za kraj je predstavio svoju novu knjigu ‘Želim dotaknuti nebo’.

Pročitajte još

Ante Jonjić osvojio dva zlata na međunarodnom natjecanju u Crnoj Gori

Dulist

[VIDEO] PRVA LJUBAV, PRVA BOL Poslušajte novu pjesmu Domenice

Dulist

PROŠLO LJETO IM JE BILO NEZABORAVNO David Beckham supruzi Victoriji čestitao 50. rođendan fotografijom s Lopuda

Dulist