Kultura

Putokaz za teške mladenačke godine

Putokaz za teške mladenačke godine

Dubrovački ogranak Matice hrvatske predstavio je u Saloči od zrcala knjigu Renate Zlatković „Zagonetna slika – Avijatičar“, dva romana o dječaku i djevojčici i njihovim promišljanjima o svijetu oko sebe.

– Ako je čitanje izvor saznanja, sredstvo komunikacije koji razvija maštu, omogućava usvajanje kulturološkog nasljeđa…moram se zapitati, a tu posebno mislim na mlade, zašto se danas tako malo čita? Zašto svojevoljno pristajemo na manje i knjiga nije in, a one koji čitaju smatraju čudacima?  – zapitala se autorica knjige Renata Zlatković, podsjetivši na istraživanja po kojima se čitanje s užitkom veže na čitateljeva iskustva iz djetinjstva, odnosno (ne)poticanja okoline.

– U društvu u kojem se velik medijski prostor daje Kerumima, Mamićima i Avama Karabatić te ih se ističe kao primjer uspješnosti, a nerijetko i kao uzor i poželjan model ponašanja, knjigu i čitanje nije lako nametnuti kao vrijednost – istaknula je Zlatković te zaključila:

– Treba čitati. Pola sata dnevno čitajte umjesto gledanja sapunica, reality showa, Facebooka. Darivajte knjige i sa zahvalnošću ih primajte na dar. Pročitajte ih i otkrijte svijet u njima. Nemojte se učlaniti u knjižnicu radi besplatnog interneta – kazala je Zlatković.

Eta Rehak opisala je dva romana kao zanimljiva i duhovita djela puna očekivanja koja se čitaju s lakoćom, o adolescentima i namjenjena adolescentima, ali i roditeljima.

– Autorica je odlično prikazala kako valja pristupiti djevojčici i dječaku u njihovim najosjetljivijim godinama. Ideali današnje mladosti nisu istovjetni onima od prije dvadeset i više godina, a sve s obzirom na vrijeme, okolnosti i događaje koji su se dogodili u tom razdoblju, a koji su potisnuli ono vrijedno, čitanje – kazala je Rehak.

– Čitanje pomaže osobi suočiti se sa situacijama sličnima njegovoj, ali i uoči rješenje problema na koje mladi nailaze. Ovo nije samo knjiga za mlade, već je i putokaz kako pomoći djeci prebroditi godine koje često nazivamo teškim i nemogućim – zaključila je Rehak.

Dr.sc. Ana Dalmatin smjestila je djelo Renate Zlatković u žanr suvremenog romana ili uvjetno kao prozu 'u trapericama', jer su glavni likovi romana mladi, atipični i svjetonazorski suprotstavljeni svijetu odraslih.

– Traperice u kontekstu ove proze ne predstavljaju samo način odjevanja, nego i životni stav – istaknula je Dalmatin te opisala karakter likova u dva romana. Kazala je kako je autorica usmjerena prema antičkoj književnosti koju vješto povezuje sa svojim djelom.

Promociju je svojim nastupom uveličala mlada klaviristica Antonia Merčep, a dijelove iz dva romana čitala je Nikolina Dominković.

Pročitajte još

GIMNAZIJALCI U POSJETU UMJETNIČKOJ GALERIJI Razgledali izložbu ‘Vidljive’

Ivana Mijić Vulinović

FRANO MAŠKOVIĆ VEČERAS I SUTRA U BURSI U predstavi ‘Na dnu oceana postoje neki svjetovi’

Dulist

[FOTO] Srednjoškolci se na zabavan način upoznavali s baštinom Dubrovnika

Dulist