Grad

Putničke agencije će svoje izlete prilagoditi planu dnevnog smanjenja putnika s kruzera

Putničke agencije će svoje izlete prilagoditi planu dnevnog smanjenja putnika s kruzera

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković i zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić održali su danas sastanak s predstavnicima turističkih agencija s područja Dubrovnika na temu upravljanja dolascima brodova na kružnim putovanjima, a nastavno na pokrenutu inicijativu smanjenja broja istovremenih dolazaka brodova u cilju rasterećenja prometa i smanjenja pritisaka turističkog prometa na zaštićenu povijesnu cjelinu.

Gradonačelnik Mato Franković je prisutne predstavnike turističkih agencija pobliže upoznao sa zaključcima prošlotjednog sastanka održanog u Hamburgu s čelnicima udruženja Cruise Lines International Association (CLIA) i visokim predstavnicima vodećih svjetskih društava za kružna putovanja, pišu iz gradske uprave.

Kazao je kako je sastanak protekao u pozitivnom ozračju te da su čelnici krovnog udruženja CLIA, ali i najvećih brodarskih društava u potpunosti razumjeli probleme s kojima se Dubrovnik kao destinacija nosi te su izrazili spremnost za aktivnom participacijom u procesu izmjena termina dolazaka brodova u idućim sezonama.

– Naš cilj nije smanjenje ukupnog broja dolazaka gostiju s brodova na kružnim putovanjima, nego disperzija njihovog uplovljavanja kako bismo konačno postigli veću razinu ukupne turističke ponude i vjerujemo da u otvorenoj komunikaciji i konstruktivnoj suradnji s dionicima cruise industrije to možemo postići –  rekao je gradonačelnik Franković.

Zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić predstavnicima turističkih agencija predstavila je planove gradske uprave u okviru projekta ‘Smart City’, posebno one vezane uz potpunu integraciju sustava tzv. brojača gostiju koji, iako u funkciji, još ne daju željene rezultate u smislu informiranja javnosti i koordinacije svih nadležnih službi radi pravodobnog djelovanja. Kazala je također da je u suradnji s Javnom ustanovom za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije dogovoreno uređenje prostora „ispod platana“ na Brsaljama, inače zaštićenog spomenika parkovne arhitekture, kao novog, do sada neiskorištenog javnog prostora. Prema riječima gradonačelnika Frankovića, plato Pila će se iduće sezone osloboditi dosadašnjih aktivnosti prodaje izleta i ostalih usluga na pultovima čime će se trenutno zagušeni prostor dodatno otvoriti.

Predstavnici agencija načelno su pozdravili inicijativu pažljivijeg planiranja rasporeda dolazaka brodova na kružnim putovanjima te su pohvalili kratkoročne mjere poduzete u suradnji Grada Dubrovnika, Turističke zajednice i Lučke uprave, a koje su već tijekom ove sezone pokazale pozitivne pomake u upravljanju prometom u danima vršnih opterećenja. Iskazali su i spremnost prilagođavanja svojih izletničkih programa tako da izlete s drugih područja planiraju na dane kada je u Dubrovniku manji broj kruzera.

Pročitajte još

SASTANAK USUSRET SEZONI Vozila će na Stradun ulaziti prema točnom rasporedu, Sanitatu stižu nova vozila

Dulist

PIROTEHNIČARI U DOMOVINSKOM RATU Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima od mina

Dulist

ZABAVA, AKCIJA, DRAMA Novi kino tjedan donosi…

Dulist