Zanimljivosti

Putin od Hrvatske traži povrat vrijednih slika, evo što su mu poručili iz Ministarstva kulture

Putin od Hrvatske traži povrat vrijednih slika, evo što su mu poručili iz Ministarstva kulture

Ruski diplomati u Zagrebu pripremaju se za prvi službeni posjet ruskog predsjednika Vladimira Putina Hrvatskoj, koji bi se, kako je nedavno najavio ambasador Anvar Azimov za TASS, mogao organizirati sljedeće godine.

Vladimir Putin, Kolinda Grabar-Kitarović i Andrej Plenković tad će zasigurno razgovarati o nizu važnih tema: plinofikacija, Agrokor, ruska ulaganja u hrvatske kompanije, hotele, trgovinska razmjena, ukrajinsko pitanje itd. No, kako piše novi broj tjednika Express, već sad se na stolu našlo i pitanje slika ruskog umjetnika Nicholasa Roericha (rođen pod imenom Nikolaj Konstantinovič Rerih), piše Direktno.hr.

Točnije, pitanje povrata deset njegovih vrijednih slika koje se više od 85 godina nalaze u Modernoj galeriji u Zagrebu. Ambasador Azimov pokrenuo je pitanje predaje tih slika Rusiji, zemlji iz koje je Roerich otišao još davne 1917. i u koju se nikad nije vratio. Iako su slike dobro zbrinute u Modernoj galeriji, kaže ambasador Azimov, Rusija ih traži jer će tamo ‘biti više potražnje za njima’.

O sudbini slika izjasnilo se i Ministarstvo kulture RH

-Primopredaja slika između Jugoslavenske akademije znanosti i umjetnosti i osnivača Moderne galerije, Hrvatskog društva umjetnosti ‘Strossmayer’, izvršena je 1934., o čemu postoji zapisnik. Slike su zavedene u jedinstvenu Inventarnu knjigu muzejskih predmeta Moderne galerije. Dio su muzejske građe koja je zaštićeno kulturno dobro upisano u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske pod brojem Z – 5363. Sukladno Zakonu o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara, nije dozvoljen njihov trajni, vremenski neograničen izvoz i iznošenje iz Republike Hrvatske – stoji u dopisu koji su nam poslali iz ministarstva. Rekli bismo kako je to kratki “njet” ruskim zahtjevima.

Više pročitajte ovdje.

Pročitajte još

UZ DAN OČEVA Kreativna čitaonica ‘Tata i ja, prijatelja dva’

Dulist

BRAVO! Sven Dragobratović od kockica izradio ‘Mini Dubrovnik’

Dulist

BLOG MUZEJA I GALERIJA KONAVALA SLAVI ROĐENDAN U 4 godine 720 ‘samoniklih priča’

Dulist