Aktualno

Putice nisu vlasnici Velikog Školja

Putice nisu vlasnici Velikog Školja

Obitelj Putica nije vlasnik zemljišta na Velikom i Malom škoju u Malostonskom zaljevu, kako je do sada tvrdila ta obitelj iz Neuma.

Podatak je to koji će se uskoro naći u novoj knjizi dubrovačkih autora. Naime, kako donosi Slobodna Dalmacija upravo je to jedan od novih podataka koji će se naći u knjizi radnog naslova “Problem granice kod neumske tampon zone”, koju pripremaju troje dubrovačkih autora, prof. dr. Stjepan Čosić, Niko Kapetanić i akademik Nenad Vekarić. Oni su uz pok. Pera Ljubića autori svima znane knjige “Hrvatska granica na Kleku”.

Kako dalje navodi ova dnevna novina, autori su pripremajući se za novu knjigu u Katastarskom uredu u Čapljini utvrdili da ne postoje evidentirane čestice tih otoka, pa ni njihovi vlasnici.

– Vlasnici tih čestica ne mogu ni postojati u čapljinskoj gruntovnici jer se nalaze u katastarskoj općini Duba Stonska, odnosno u katastru u Zemljišnoknjižnom uredu u Dubrovniku, gdje se kao vlasnik navodi Republika Hrvatska, s tim da povrat traži obitelj Gučić kojoj je to zemljište oduzeto 1947. godine – izjavio je Niko Kapetanić, dodavši kako se daljnjim istraživanjem utvrdilo da se u posjedovnim listovima u k.o. Neum Putice vode kao posjednici Velikog škoja, a kao posjednik Malog škoja Općina Neum.

Utvrđeno je, piše dalje Slobodna Dalmacija, kako je posjed upisan 1974. godine i da prije nije postojao, pa sve ukazuje kako je to uknjiženje, odnosno upisivanje posjeda, na temelju lažnog i pravno ništetnog zapisnika iz 1974. godine.

Budući da taj podatak Hrvatska nije znala sad treba utvrditi na osnovu čega je upisan posjed obitelji Putica na Velikom škoju.

Pročitajte još

MINUTE KOJE ŽIVOT ZNAČE Znate li što je ‘zlatni sat’?

Dulist

Franković osudio nasilje člana mladeži HDZ-a i najavio stegovni postupak

Dulist

Započeo ciklus radionica robotike u Centru za mlade Dubrovnik

Dulist