Županija

‘PUTEVIMA PROŠLOSTI’ Kako napreduje stvaranje novog turističkog proizvoda?

'PUTEVIMA PROŠLOSTI' Kako napreduje stvaranje novog turističkog proizvoda?

Na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku u petak je održana konferencija za medije o napretku projekta ‘Ruralna poučna, kulturno-etnografska turistička atrakcija’ kojemu je cilj stvaranje integrirane turističke ponude bazirane na kulturnoj baštini Dubrovačko-neretvanske županije.

-Dubrovačko-neretvanska županija, kao nositelj projekta iznimno je ponosna na sav trud uložen u ovaj projekt vrijedan više od 33 milijuna kuna, od čega su čak 27.748.345,48 kuna bespovratna sredstva iz Operativnog programa ‘Konkurentnost i kohezija’ 2014.-2020. iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Ušli smo u treću godinu projekta, i još nam je malo ostalo do završenog turističkog proizvoda, koji će dodatno valorizirati i promovirati kulturna bogatstva županije, od Smokvice, Korčule, Dubrovačkog primorja pa do Mljeta. Županija je, iako su radovi na kulturnim dobrima još u tijeku, provela uspostavu sustava besplatnog pristupa internetu i brenda ‘Putevima prošlosti’, a zakoračili smo putevima budućnosti – istaknula je zamjenica župana Žaklina Marević.

Uz Županiju, kao nositelja i Regionalnu agenciju DUNEA koja operativno i administrativno provodi projekt, sudjeluje još 11 partnera: Turistička zajednica Dubrovačko-neretvanske županije, Sveučilište u Dubrovniku, Hrvatski restauratorski zavod – Dubrovnik, Općine Dubrovačko primorje, Smokvica i Mljet, Grad Korčula i Korčulanska razvojna agencija KORA te Obrt za restauriranje namještaja Depolo i putnička agencija Dominium Travel.
Direktor Turističke zajednice Dubrovačko-neretvanske županije Vladimir Bakić predstavio je pripremne aktivnosti promocije zajedničkog brenda – izradu vizualnog identiteta brenda, pripremu promotivnih materijala kao i promociju na turističkim sajmovima.

Nazočne je pozdravio i prorektor za međunarodnu suradnju i znanost Sveučilišta u Dubrovniku izv. prof. dr. sc. Martin Lazar te istaknuo uspješnu sinergiju znanstvenog, javnog i privatnog sektora u realizaciji projekta ‘Ruralna poučna, kulturno-etnografska turistička atrakcija’.

Napredak projektnih aktivnosti i do sad ostvarenih rezultata predstavila je Sanda Barkiđija, viša stručna suradnica Regionalne agencije DUNEA te kazala kako su trenutno u procesu građevinski radovi na Zavičajnoj kući u Slanom, Gradskom muzeju Korčule te Muzeju zlata i srebra u Smokvici, dok su radovi na Austrijskom putu i tematskim stazama Mljeta uspješno završeni. Paralelno s infrastrukturnim radovima, u sklopu projekta se istraživanjem, osmišljavanjem i kreiranjem sadržaja novih turističkih atrakcija pokušava dodatno valorizirati i promovirati kulturna bogatstva županije.

Izv. prof. dr. sc. Ivana Pavlić sa Sveučilišta u Dubrovniku pojasnila je rezultate istraživanja za formiranje integrirane turističke destinacije. Opširno je to istraživanje koje provodi Sveučilište u sklopu projekta u nekoliko faza, a tiče se navika i potrošnje turista, izletnika te domaćeg stanovništva uz naglasak na indeksu samoodrživosti koji je iznimno bitan za lokalnu zajednicu.

Mara Kolić Pustić, konzervator-restaurator savjetnik Hrvatskog restauratorskog zavoda prikazala je interaktivnu prezentaciju o oltaru Poklonstva kraljeva iz crkve sv. Jeronima u Slanom koja će biti dio postava Zavičajne kuće u Slanom, nekadašnjeg župnog dvora koji se također obnavlja iz temelja.

Pročitajte još

ŽUPAN DOBROSLAVIĆ: ‘Republika Srpska ne smije projektom ZL Trebinje ugroziti vodoopskrbu Dubrovnika’

Dulist

ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA JEDNOGLASNO Nagrada za životno djelo posthumno profesoru Nikoli Miroševiću

Dulist

[ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA] Dobroslavić: Zračna luka kod Trebinja ugrožava naše područje

Dulist