Grad

PUTEVIMA ĆIRA Počeli radovi na uređenju biciklističke staze u Konavlima

PUTEVIMA ĆIRA Počeli radovi na uređenju biciklističke staze u Konavlima

U sklopu EU projekta “Bicikliranjem kroz povijest – revitalizacija stare uskotračne pruge ĆIRO”, u sklopu IPA Programa prekogranične suradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina 2007-2013., počeli su radovi na prvoj fazi dionice Zvekovica – Glavska (16 km), koja se uređuje kao biciklistička staza koju ujedno mogu koristiti i pješaci. Tim je povodom danas održana konferencija za novinare.
Kroz predviđene radove čiste se dijelovi staze, postavlja čelična sigurnosna ograda, uređuje šest odmorišnih mjesta na lokacijama s lijepim pogledom na Konavosko polje i u blizini bivših željezničkih stanica, a na nekoliko dodatnih lokacija će se postaviti i pojedinačne klupe. Jedna od njih će biti i na samom ulazu u tunel “Mihanići”, gdje će se ujedno promovirati tzv. “bat watching” – promatranje nastanjenih šišmiša u tunelu koji izlijeću tijekom večeri. Bit će postavljena i signalizacija te zaštitni stupići kako bi se spriječio eventualni ulazak osobnih automobile na samu stazu. Završetak ove faze radova očekuje se tijekom travnja 2016. Radovi su vrijedni 949.570,00 kuna, po najpovoljnijoj ponudi konzorcija “Konstruktor – Porticus”.
Na konferenciji za novinare direktorica Regionalne razvojne agencije DUNEA-e Melanija Milić istaknula je dobru suradnju partnera na ovom projektu i mogućnost nastavka zajedničkog rada na novim projektima kroz javljanje na natječaj novog poziva za prekograničnu suradnju. Božo Lasić, ispred Općine Konavle, koja je nositelj na razini županije, rekao je kako se ovim projektom revitalizira kulturna baština i dodatno osnažuje turizam u ruralnim područjima.
Predviđene su još i aktivnosti organiziranja promotivnih utrka duž staze, nabavka bicikala koja bi bila na raspolaganju krajnjim korisnicima staze (biciklisti, turisti, lokalno stanovništvo), te uspostava sustava QR kodova i GPS mapiranja što će krajnjem korisniku omogućiti da se detaljno upozna s prošlošću željeznice putem vlastitog mobilnog uređaja.
Uz Općinu Konavle ostali hrvatski partneri su Turistička zajednica Općine Konavle i Agencija DUNEA koja je bila zadužena za prijavu projekta. Vodeći partner u BiH je Javno poduzeće Vjetrenica. Ukupna vrijednost projekta je 643.000 eura (4,9 milijuna kuna), a proračun hrvatskih partnera iznosi 293.000 eura (2,2 milijuna kuna), od čega je 83,85% bespovratnih sredstava sufinancirano kroz EU fondove.

Pročitajte još

Pri kraju radovi Spomen sobe poginulih dubrovačkih branitelja u Sponzi

Dulist

SASTANAK USUSRET SEZONI Vozila će na Stradun ulaziti prema točnom rasporedu, Sanitatu stižu nova vozila

Dulist

PIROTEHNIČARI U DOMOVINSKOM RATU Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima od mina

Dulist