Aktualno

PUT OKO SVIJETA Hirovci: A gdje su konji?

Novom porukom s Atlantika javili su nam se članovi posade broda HIR 3, koji se nalaze na putu oko svijeta.

‘Zadnjih par dana slab vjetar, a danas ništa, povremeno kiša, sparina i temperatura oceana 27 stupnjeva Celzija. Očito je da smo ušli u Intertropsku zonu konvergencije, odnosno u ‘konjske širine’.

Konjske širine, engleski Doldrums ili francuski Pot au Noir, je područje vrlo slabih vjetrova i tišina u Atlantskom oceanu između područja pasatnih vjetrova, a nalazi se uglavnom između 5 stupnja sjeverne i 5 stupnja južne geografske širine, ali se pomiče zajedno sa Suncem, pa je ljeti sjevernije, a zimi južnije. Ime je nastalo u doba jedrenjaka, kada su se prevozili konji u Ameriku. Zaustavljeni tišinama u tom području mornari su često bili prisiljeni konje bacati u more jer zalihe pitke vode nisu bile dovoljne za ljude i životinje.

Mi do sada konje nismo vidjeli…

Pozdrav od HIRovaca!’

Podsjetimo, upravo je ovom jedrilicom Mladen Šutej prije više od trideset godina oplovio svjetska mora i oceane. Iako joj je prijetila potpuna propast, našao se entuzijast koji joj vraća staru slavu – Saša Fegić, koji ju je pronašao u poluraspadnutom stanju te je doveo do ideje ponovnog puta oko svijeta.

Vrijedi dodati i to kako je upravo na ‘Hiru 3’ snimljeno 25 epizoda dokumentarca ‘Jedrima oko svijeta’ prikazanih na HRT-u, a Šutej je plovidbe pretočio i u dvije knjige: ‘Izazov Antarktika’ i ‘Jedrilicom oko Cape Horna’. Ime ‘Hir 3’ nastavak je stare Šutejeve jedrilice ‘Hir 2’, a radi se o brodu Cat 34 kupljenom u Italiji 1979. godine.

Jedrilica ‘Hir 3’ na veliku pustolovinu isplovila je iz Malog Lošinja 17. lipnja. Posadu predvodi Saša Fegić, a razgovor s njim možete pročitati ovdje.

Pročitajte još

KOREKCIJA CIJENA OD PRIJE 10 GODINA Grobovi na Dupcu skuplji 15 posto

Dulist

NAUTILUS FEDERACIJA Omogućite smjene posade ili zaustavljamo brodove

Dulist

USKORO ZAVRŠAVA MORATORIJ Provjerite čeka li vas ovrha!

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija