Natrag
17.2.2019 02:44

facebook

twitter

google

rss

dulist

Pušenje se vraća u restorane?

5.4.2012 @ 20:47 Baldo Marunčić Aktualno

Podijelite:

Pušači koji su već nekoliko godina "protjerani" iz restorana uvođenjem zabrane pušenja uskoro bi se mogli vratiti u njih i uživati u cigareti nakon obroka, piše Večernji list.

Da bi se stvari mogle uskoro promijeniti u korist uživatelja duhana, najavila je sramežljivo Vlada na svom Twitter-profilu. Odgovarajući na upite nekih pratitelja, objavila je da je stav koalicije o zabrani pušenja najbliži austrijskom modelu.
 
– Po njemu, dozvoljeno je pušenje čak i u restoranima uz dobru klimatizaciju, dakle i u zatvorenim, ali potpuno klimatiziranim (ventiliranim) prostorima. Naglašavamo "dobro ventiliranim" (što će se provjeravati i nadzirati). Iskustvo je pokazalo da se mnoge europske zemlje tome okreću.
 
Kako je prvotna najava izazvala cijeli niz reakcija, nije se čekalo dugo na dodatno objašnjenje tweeta.
 
– Svi se slažemo da su pušenje i posljedice pušenja velik zdravstveni problem i da sadašnji model temeljen na zabranama nije polučio nikakve rezultate – pun je rupa, a mnogim je ugostiteljima prouzročio znatne štete. S obzirom na interes u slučaju promjena ovog zakona, bit će održana šira javna rasprava – objašnjavaju iz Vlade.
 
Ministar zdravlja Rajko Ostojić, iako sklon austrijskom modelu, kazao je da ga je najava ipak isprva zatekla.
 
– Što se mene tiče, postojeći zakon ostaje, pooštrili smo sanitarnu inspekciju, a o eventualnim izmjenama zakona odlučuje cijela Vlada. To je zakon koji se tiče svih nas. Razmatramo i austrijski model regulacije pušenja, ali i neke primjere iz drugih zemalja. Sigurno je da ćemo u idućih 18 mjeseci donijeti odluku u novom modelu tog zakona – rekao je Ostojić.
 
Zakon o pušenju u ovakvom obliku ostat će i dalje na snazi, ali ministar zdravlja napominje da se intenzivno radi na doradi tog zakona.

Komentari

O autoru: Baldo Marunčić

Diplomirani novinar i magistar struke odnosa s javnošću sa žutim pojasom iz karatea. Fanatik trivije, šahovski kibicer i zaljubljenik u ukusnu domaću hranu i svoj Grad. Ne podnosi nepravdu i smatra kako novinarstvo treba biti oružje protiv te nepogode.

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana