Zanimljivosti

Puljić i Šulić na Trgu bana Jelačića

Puljić i Šulić na Trgu bana Jelačića

Mladi Dubrovčani Petar Puljić recitirao je večeras na Trgu bana Jelačića Gundulićevu Himnu Slobodi dok su članovi Zbora Libertas pomoću video linka iz Dubrovnika u pratnji Simfonijskog orkestara Hrvatske-radiotelevizije izveli to veličanstveno djelo, koje je napisao Ivan Gundulić, a uglazbio Jakov Gotovac, svega par minuta prije nego je Hrvatska postala punopravna članica Europske unije. 

Na centralnoj proslavi ulaska Hrvatske u Europsku uniju, bio je u Zagrebu i još jedan svjetski priznati Dubrovčanin, Luka Šulić, koji je zajedno sa Stjepanom Hauserom iz 2Cellosa oduševio obradom pjesme Michaela Jacksona 'Smooth Criminal'.

Točno u ponoć na glavnom zagrebačkom Trgu bana Jelačića otpjevana je "Oda radosti" – himna Vijeća Europe, a građanima se na hrvatskom jeziku obratio predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso riječima: Čestitamo Hrvatskoj. Premijer Zoran Milanović svoj je govor završio riječima "Živjela Hrvatska u Europi!.

Ulazak Hrvatske u Europsku uniju obilježio je i veliki vatromet sa zagrebačkog Bundeka. Nazočnima su se prije toga obratili i operna pjevačica Ruža Pospiš Baldani, znanstvenik Ivan Đikić te poznati vaterpolist i trener Ratko Rudić, svjedočeći o hrvatskim postignućima.

Svečani dio programa proslave pristupanja Hrvatske Europskoj uniji obilježio je predstavljanje zajedničke baštine Hrvatske i čovječanstva, od drevnih običaja do suvremenih izričaja koji trajno koegzistiraju i koje Hrvatska donosi u EU.

Nakon hrvatske himne uslijedio je nastup solistice ansambla narodnih pjesama i plesova Hrvatske "Lado" Vlatke Hlišc, zatim udaraljkaškog ansambla "biNg bang" uz nastup plesača suvremenog plesa, a simfoniju br. 3 u D-duru Allegro Luke Sorkočevića izveo je Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije.

Između nastupa izvođača čitali su se ulomci iz "Judite" Marka Marulića, "Šume Striborove" Ivane Brlić Mažuranić, poezija Mate Balote i "More" Josipa Pupačića. Svečanost je, među ostalima, uveličao i ophod zvončara iz Kastavštine koji se nalazio na listi nematerijalne baštine UNESCO-a.

Program se odvijao na tri pozornice, temeljio se na vrijednostima hrvatskih zaštićenih kulturnih dobara. Cilj programa bio je isticanje reprezentativnosti Hrvatske na području glazbe, književnosti i znanosti, a na zgradama Trga tijekom cijelog događaja prikazivane su video projekcije.

U ponoć su u čast ulaska Hrvatske u EU zazvonila zvona zagrebačke Katedrale i gornjogradske Crkve sv. Marka. Proslavi pristupanja Hrvatske Europskoj uniji ukupno je nazočilo oko 170 visokih gostiju.

Pročitajte još

Sretan rođendan dobrom duhu Grada, našem slavuju Gogi Bonačić!

Ivana Mijić Vulinović

NOVI TREND? U jednoj državi mlađima od 14 godina zabranjen pristup društvenim mrežama

Dulist

SRIJEDA Pričaonica i radionica uskrsnih ukrasa za najmlađe

Dulist