Aktualno

Puljić: Digni svoj glas ZA!

Puljić: Digni svoj glas ZA!

U sklopu Godine sv. Ane koja se slavi na Brgatu i kojom se slavi 100 godina od izgradnje nove crkve posvećene sv. Ani, u nedjelju 1. prosinca na prvu nedjelju došašća euharistijsko slavlje predvodio je mons. Želimir Puljić, nadbiskup zadarski i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije.

U propovijedi nadbiskup Puljić čestitao je vjernicima 100 godina od izgradnje njihove župne crkve, a zahvalio je i župniku don Robertu Ćibariću na pozivu. Potaknuo je vjernike na poštivanje prošlosti, kazavši da je za „uništenje neke zajednice dovoljno razoriti njezinu prošlost“. Zahvalio je svima koji su u proteklih 100 godina ugradili dio sebe, a izrazio i radost da je mogao jednu petinu tog vremena, kao dubrovački biskup preko 20 godina, biti dionikom toga. Osvrnuo se i na Ivana Krstitelja i njegovo „podizanje glasa“, stavivši ga kao uzor, te je potaknuo vjernike da i oni dignu svoj glas: „Podigni svoj glas, brate kršćanine, kada vidiš da netko laže, krade, ogovara ili zlo čini, podigni svoj glas kada netko psuje i upozori da je to ne samo nekulturno, nego da je to grijeh i zlo. Ivan Krstitelj i drugi velikani duha koje častimo pozivaju nas dići glas za Krista, glas za čovjeka i njegovu Crkvu, kao i za istinu koju nam je on, Ivan  Krstitelj osobito, navijestio i za nju svjedočio. Mi smo danas pozvati ispuniti svoju građansku dužnost gledom na zakazani referendum. Čuli ste i čitali da su biskupi pozvali vjernike i sve ljude dobre volje neka iziđu na referendum te da na pitanje 'Jeste li za to da se u Ustav Republike Hrvatske unese uredba po kojoj je brak životna zajednica žene i muškarca?' odgovore 'Za'. To je glas. To je opredjeljenje. Zašto 'za'? Zato jer je to u skladu s općeljudskim i evanđeoskim vrijednostima te tisućljetnom tradicijom i kulturom hrvatskoga naroda. Zato digni svoj glas brate i sestro, pred agresivnim ponašanjem rodne ideologije, pa demokratski, mirno, staloženo, svjesno uz pomoć pera i papira, brani stavove kršćanske antropologije, pun poštovanja i ljubavi prema onima koji te zbog toga ne vole i ne podnose!“

Na kraju euharistijskog slavlja župnik Ćibarić je zahvalio nadbiskupu Puljiću te mu darovao sliku župne crkve sv. Ane. Liturgijsko pjevanje predvodila je janjevačka klapa "Zvono" iz Kistanja, koja djeluje već 12 godina njegujući ne samo bogate klapske hrvatske pjesme nego i sakralnu crkvenu baštinu, a nakon mise izvela je i nekoliko skladbi.

Pročitajte još

GOSTOVANJE U HERCEG NOVOM ‘Vidi kako Lokrum pere zube’ pred crnogorskom publikom

Ivana Mijić Vulinović

VENECIJA POČELA NAPLAĆIVATI ULAZ U GRAD Mnogi nezadovoljni: ‘Pretvaraju nas u tematski park’

Dulist

RASPITALI SMO SE Kad će voda poteći lapadskim fontanama?

Dulist