DuList IN

Pudl je “tri četvrtine čovjek”

Pudl je "tri četvrtine čovjek"

Porijeklo Pudla (franc., španj. – caniche, njem. – pudel, eng. – poodle, ) seže duboko u ljudsku povijest, no tek od 15. stoljeća se kroz dokumente i umjetnost može dokazivati postojanje pasmine.

Do 15. stoljeća psi s obilježljima pudla pojavljuju se u likovnoj umjetnosti i književnosti, a umjetnost toga doba prikazuje pudla vrlo sličnog današnjima. Mnogi misle da je zemlja porijekla pudla Francuska jer je pudl francuski nacionalni pas, no postoji mišljenje da je to zapravo Njemačka. Tamo pasminu zovu "pudel" što bi na njemačkom značilo "pljusnuti u vodu". U Francuskoj su je nazvali "caniche" što pak dolazi od riječi canard – patka. U priči o porijeklu pasmine nalazi se i Rusija čiji varijetet je po obliku tijela opisan kao pas vrlo sličan hrtu. No, psi iz svih navedenih zemalja tipski su vrlo različiti, te je zajedničko porijeklo vrlo upitno i smatra se kako se zapravo u tim zemljama pokušalo razviti pasminu s određenom svrhom, a neovisno o tome se razvio sličan tip pasa. Pudl se ubrzo pokazao kao pas pogodan za različite svrhe. Veći primjerci kao odlični pomagači lovcima, a oni manji kao izvrsni psi za društvo. Zajednička karakteristika svim veličinama je bila i ostala inteligencija i velika brzina učenja. Uz to idu prirođena volja i želja za učenjem i ugađanjem ljudima, dinamično pomalo klunovsko ponašanje i zaigranost do duboke starosti. Izrazita društvenost i orijentiranost na čovjeka čini pudla nepogodnim za život izvan kuće bez ljudskog društva. To je pasmina kojoj je mjesto isključivo uz svoju ljudsku obitelj.

Frizure – pomodnost ili jednostavno povijesna utemeljenost?

Poznato je da je pudl bio prvenstveno korišten kao lovački pas – aporter močvarne divljači. Posebna izložbena frizura koja se povezuje uz pudla dolazi iz najranije povijesti pasmine i ima svoj smisao i svrhu. Krzno pudla je mutiralo u gustu, čvrstu, kovrčavu dlaku koja je štitila psa u hladnoj vodi. Da bi spriječili da prevelika količina dlake ne otežava psu kretanje kroz vodu, lovci su je šisali na kratko gdje god nije bila potrebna radi čuvanja tjelesne topline. Ostala je neošišana po prsima kako bi čuvala srce i pluća. Područja oko nožnih zglobova su okruglasto oblikovana kako bi čuvala zglobove od pothlađivanja. Rep se skraćivao, a za okrugli čuperak (pompom) na njegovom vrhu vjeruje se da je francuski dekorativni dodatak. Ovakav način šišanja ostao je kroz stoljeća i postao zaštitni znak pudla kao pasmine. Shodno namjeni u prošlosti danas se pudle mogu izlagati u različitim varijacijama frizura koje o tome svjedoče. Neke od njih su Continental Clip – atraktivna frizura koja dolazi do punog izražaja kod velikog ( kraljevskog ) pudla, prednji kraj se ostavlja klasično s time da se noge šišaju u "pom pom", tj. ostavljenom dlakom na zglobu prednjih i stražnjih nogu, te na kukovima psa, rep je ukrašen izdašnom kuglom na vrhu; Puppy Clip – najčešća izložbena frizura pudla, iako pas ima puno dlake koju treba redovito njegovati i održavati, praktički je prednji kraj duge dlake, dok je stražnji varijacija dulje suvremene (klasične) frizure pudla; English Saddle Clip – razlika između Continental Clip-a i English Saddle-a je u tome što stražnji kraj tijela, to jest noge imaju još jednu kuglu oko koljena, dok su leđa i bokovi šišani kao u Puppy Clip-u, potom Scandinavian Clip – "poboljšana" verzija Puppy Clip-a u kojoj se vidi razlika u šišanju leđa, te naposlijetku Moderna – Sportska ili Moderne Schur – zasigurno najpopularnija frizura kod vlasnika pudla koja prati oblik tijela i izaziva manje neukusnih komentara kod nepoznavatelja pasmine, najjednostavnija je za održavanje, no ne pokazuje svu raskoš i bogatstvo njihove dlake.

Dlaka koja se ne linja

Najveća prednost ove pasmine predstavlja dlaka koja se ne linja. Koža kod pudla nema karakterističan “pseći” miris, a na raspolaganju stoje brojne mogućnosti u odabiru frizura. Postoje dvije vrste dlake – kovrčava i upredena koja je dosta rijetka i zahtjevna za održavanje. Za dlaku je vrlo bitno da je uvijek prohodna i bez čvorova, jer ona osim esteske svrhe ima zaštitnu ulogu ljeti i zimi.To su psi koji izuzetno dobro podnose vodu, tako da im je kupanje prijeko potrebo najmanje jednom mjesečno, a za izložbene primjerke i jednom tjedno. Sve priče o kupanju dva puta godišnje i slično, čista su naklapanja onih koji se ne razumiju u pasminu i zato savjete treba potražiti kod uzgajača i dobrih poznavatelja pasmine. Zapuštanje uređenja dlake, odnosno neredovno šisanje, češljanje i četkanje je nešto najgore što se pudlu može dogoditi. Tada se njegova lijepa dlaka pretvara u hrpu čvorova koji su po životinju vrlo neugodni, a po kožu nezdravi. Problemi s kožom mogu pak ugroziti cijeli organizam životinje. Stoga onaj tko ne želi ili ne može pravilno brinuti o dlaci pudla, bolje da izabere neku drugu pasminu.
 

FCI STANDARD PUDLE
Pas za društvo

FCI STANDARD PUDLE broj 172-Caniche
Zemlja porijekla: Francuska
Namjena: Pas za društvo
FCI klasifikacija:
grupa 9, psi za društvo i pratnju
sekcija 2-pudl

 

SVAKI PUDL IMA SVOJE OSOBITOSTI
On je i bez pouke nešto posebno

"A kolikih li samo razlika ima u jednoj istoj vrsti pasa! Na primjer svaki pudl ima svoje osobitosti, svoje posebnosti, svoja nerazjašnjiva svojstva. On je već i bez pouke nešto posebno. Pudl uči sam od sebe, oponaša čovjeka, gura se na učenje, voli igru, ima svoje hirove, zabija sebi nešto u glavu pa ne želi ništa učiti i pretvara se da je glup, osjeća dosadu, želi se nečim zaposliti, radoznao je i tako dalje. Neki pudli ne umiju mrziti, drugi ne umiju voljeti, neki mogu oprostiti, a drugi ne opraštaju nikada. Oni mogu jedan drugome u slučaju opasnosti pomagati, a pomažu se uzajamno i pri obavljanju nekih svojih poslova, osjećaju sućut, kliču od radosti, tuguju zbog ljubavi prema izgubljenom gospodaru, ugibaju od gladi, ne obaziru se na rane koje su dobili za gospodara, pa više vole ljude nego bilo kakve pse, a pred gospodarevim očima obuzdavaju sve svoje pohlepe. Pudl se umije stidjeti, izvrsno poznaje prostor i vrijeme, poznaje glas, zvuk zvona, gospodarev korak, način na koji on zvoni,ukratko, pudl je upola čovjek, tri četvrtine čovjek. Služi se svojim tijelom isto tako pametno kao što se čovjek služi svojim i za svoje svrhe savršeno primjenjuje svoj razum,ali mu ipak nedostaje ona posljednja trećina." Alfred Edmund Brehm,njemački zoolog, 19.st.

 

POSEBNO, ORIGINALNO, GENIJALNO
Sve na pudlu je psihologija

"Najpotpuniji pas je pudl. Što god je lijepoga i pametnog napisano za pse odnosi se i povezano je s njima. Taj pas je nešto posebno, originalno i genijalno. Sve na njemu je psihologija. Pudl je po naravi dobar. Svaki, koji je loš, takav je zbog lošeg ophodenja ljudi prema njemu” Peter Scheitlein, Pokušaj spoznavanja životinjske duše,1840.

Pročitajte još

ČETVERODNEVNI FESTIVAL KRAJEM TRAVNJA Što donosi prvi ‘Župski pjat’?

Dulist

Ante Jonjić osvojio dva zlata na međunarodnom natjecanju u Crnoj Gori

Dulist

[VIDEO] PRVA LJUBAV, PRVA BOL Poslušajte novu pjesmu Domenice

Dulist