Kultura

‘PTICE KOJE SE PRERANO SVUKU’ Predstavljena Paljetkova zbirka pjesama posvećena voljenoj Anuški

'PTICE KOJE SE PRERANO SVUKU' Predstavljena Paljetkova zbirka pjesama posvećena voljenoj Anuški

U subotu u atriju Poslijediplomskog studija Sveučilišta u Zagrebu, u intimnoj atmosferi, predstavljena je posljednja u nizu zbirki akademika Luka Paljetka posvećena njegovoj nedavno preminuloj supruzi Anuški, naziva ‘Ptice koje se prerano svuku’. Taj dan odabran je ciljano jer bi upravo tada dugogodišnja pjesnikova družica proslavila svoj 82. rođendan.

– Ona je moj osobni dokument. Kad svih nas koji ovdje sjedimo ne bude, ova knjiga će ostati. Nitko neće znati tko je bila Anuška ili ja, ali ove će riječi govoriti o nečemu što stoji iza čovjeka. Čovjeka kojemu je teško, koji pada, koji je u pljusak riječi pretočio ono što se pretočiti ne može. Bit ćete sretniji ako ne kupite ovu knjigu. Držite je što dalje od sebe. Ovo nije anti reklama. Ovo nije obrnuti poziv. Znam što govorim – poručio je vidno potresen Paljetak koji je odabrao ovog puta ne čitati svoje stihove mada mu je to uvriježena praksa. ‘Teško da bih to mogao podnijeti’, priznao je. Njegov zadatak preuzeo je stoga glumac Frane Perišin, a ganuće publike nije izostalo.

Predsjednik Društva dubrovačkih pisaca Boris Njavro u čijoj nakladi je zbirka i objavljena pak je podsjetio prisutne kako je ona nastala u zadnji tren. Inače broji 99 pjesama, a naslov je dobila po jednom stihu kojeg je autorica upravo opjevana Anamarija Anuška Paljetak. Akademik Tonko Maroević, obiteljski prijatelj ovog bračnog para nije oklijevao odazvati se pozivu za pisanje predgovora u kojem je nastojao, kako je sam kazao, posvjedočiti snagu pjesnikovih riječi i ljudski napor čovjeka da svoju ljubav opravda, provjeri, dokaže s onu stranicu nevolje, granica življenja.

– Ovo je jedan od težih tekstova. Poezija to oduvijek pokušava. Ona je oblik naše vezanosti s prvim i zadnjim stvarima. Luko nas povezuje s tim. To je čovjek koji sebi pokušava objasniti gubitak veze koja je obilježila njegov život. Sama numerička konstrukcija govori o potrebi da se u kaosu življenja unese neki red kao mala utjeha. Mi se utjehom branimo od nečega sto nas nadmašuje, a to je smrt bližnjega. Luko je došao u napast i zadao si izazov da napiše nešto što bi bilo definitivno, on bilježi svoj odnos prema njoj i njezin odnos prema njemu. Naslov knjige je njezina rečenica. Pjesnik odgovara na nju i uspostavlja dijalog s njenom slikom – objasnio je Maroević.

Nekoliko riječi s okupljenima podijelio je i glazbenik Darko Matičević, autor teksta o Anuški Paljetak u Časopisu Dubrovnik, koji je pak istaknuo kako mu je ona bila kao druga majka.

– Trenutno sam između osjećaj tuge i ponosa. Ponosa jer sam bio prijatelj s obitelji Paljetak i imao priliku biti u Anuškinoj blizini. Tuge zbog nenadoknadivog gubitka. Naš odnosa gradio se na čvrstim osnovama. S roditeljskim naputcima koje sam često dobivao doprinijela je mojoj ljubav prema glazbi koja mi je životni poziv. Sretan sam što sam napisao osobno sjećanje na dragu osobu – rekao je Matičević.

Ilustraciju na naslovnoj stranici zbirke osmislio je i nacrtao sam Luko Paljetak, a grafičko – dizajnerski opremio ju je Vinko Rožić te tiskala ‘Alfa’ iz Dubrovnika.

Pročitajte još

TEMA IZAZOVNA VREMENA Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist

[FOTO/VIDEO] UZ DAN PLANETA ZEMLJE Cvjetni koncert u đardinu Ljetnikovca Crijević Pucić

Dulist

(FOTO) KOLARINI PREMJERNO IZVELI ‘MATRIMONIJO’ Pun teatar, publika oduševljena!

Dulist