DuList IN

Ptičari – pomagači u lovu

Ptičari – pomagači u lovu

Čovjek je u povijesti pripitomio prvu životinju, a to je bio pas, prvenstveno kao čuvar i pomagač u lovu. U tim surovim uvjetima da bi opstao, čovjek se bavio lovom i skupljanjem biljnih plodova.

Tijekom vremena razvili su se razni načini lova što je dovelo do današnjeg suvremenog lovstva i kinologije.Na našim prostorima lovna kinologija, kao općenito i sama kinologija, počela se razvijati dosta samostalno u drugoj polovici 20. stoljeća, ali pod utjecajem dvaju dominantnih, ali različitih škola i to otočne koju predstavlja Velika Britanija i kontinentalne koju predstavlja Njemačka. Mediteranska škola favorizira prirođene osobine visokog nivoa, evidentne kroz brzinu i širinu, kod pretraživanja, ekspresivno i daleko stajanje, sekundiranje, točnije favorizira rad ptičara do hica, tj. do odstrela divljači. Kontinentalna škola favorizira radnje nakon hica, a to su poslušnost i vodljivost, uži i sporiji radijus kretanja, tj. detaljniji rad u zoni lovca s naglašenom realizacijom odstrjeljene i posebno ranjene divljači. Danas se pažnja uvelike poklanja psihi i karakteru psa iz kojih proizlaze način i tip kretanja u radu u paru ili pojedinačno.

IZVRSTAN OBITELJSKI PAS

Kao dugogodišnji lovac, uzgajivač i kinolog sa preko 35 godina aktivnog rada isključivo sa psima pričarima, lagano favoriziran kontinentalne ptičare, posebice njemačkog ptičara kratke dlake.  Njemački ptičar kratke dlake ima oštru kratku dlaku koja mu je kao gusti pokrivač priljubljena uz kožu. Izdužena struktura glave i izražene očne šupljine, naglašavaju ovoga psa. Srednje je veliki pas, a pojavljuje se u nekoliko varijanti tj. boja od potpuno smeđe, što lovci u žargonu nazivaju „čokoladni“, pa sve do bijele koja koristi terminologiju „pastrvasta“, također je zastupljena crna i crno pastrvasta kombinacija  To je izvrstan i obiteljski pas, jedino što mu je potrebna ljubav i pažnja obitelji. Dobro se slaže s djecom, neznancima i drugim životinjama. Nije dobar pas čuvar, jer se sa svima dobro slaže, rijetko je agresivan, a ni ne laje često. Inteligentan je i brzo uči, kao i veličina inteligentnih pasmina pasa. Ovo je lovački radni pas, kojemu je potrebna svakodnevna aktivnost, vježbanje, igra, šetnja, pa ako ga ne koristite za lov, trebat će mu neke druge mentalne stimulacije, kao što je treniranje poslušnosti, svakodnevna igra (aportiranje, jer je prirodni aporter), gdje vlasnik treba biti uporan, ustrajan i smiren, te će se na kraju pokazati obostrana ljubav i veliko prijateljstvo.

 

Pročitajte još

KONAVOSKI DVORI Pirjani teleći obrazi kao ideja za blagdansku trpezu

Dulist

KREATIVNI PRAZNICI U LUŽI Radionica crtanja likova iz crtića na najmlađe!

Dulist

GASTRO MARE Chef Bjelko donosi svoj recept za pečenog kokota

Dulist