Aktualno

‘PRVO BI MOGLA STRADATI DOLINA NERETVE’ Do 2100. brojni gradovi atrakcija samo za ronioce

'PRVO BI MOGLA STRADATI DOLINA NERETVE' Do 2100. brojni gradovi atrakcija samo za ronioce

Zbog klimatskih promjena prvo bi mogla stradati Dolina Neretve, rive bi mogle biti poplavljene, kao i stare gradske jezgre. Do 2100. godine mnogi će gradovi postati samo atrakcija za ronioce – rekla je znanstvenica s Instituta za ocenografiju i ribarstvo u Splitu Jadranka Šepić.

-Poplava će biti sve više i više, i onda su posebno ugrožene stare jezgre gradova, tipa Trogir, Šibenik, Rijeka koje su dosta nisko položene. Dakle, trebalo bi poduzeti neke preventivne mjere kako ne bi došlo do tih poplava tipa podizanje obale, podizanje rive i slično – kazala je znanstvenica. Inače, dobitnica je ERC financiranja teškog čak 6 milijuna kuna.

-Izuzetno sam se obradovala kad su mi javili da sam dobila projekt, međutim to je taman bilo u završnim danima moje trudnoće i onda sam bila preokupirana i s time tako da mi se sve ispreplelo puno dobrih vijesti u par dana – rekla je za RTL Danas Šepić. Pet godina trajat će projekt na kojem će istraživati ekstremne razine mora, a počinje u rujnu iduće godine. ‘Predviđa se da će razina mora globalno narasti 40 do 60 centimetara, tako da će određeni dijelovi obale u Europi koji su niži poplaviti’, kaže Šepić.

Pročitajte još

NAGRAĐEN PROTO-ARCH Priznanje za spomen obilježje poginulom vatrogascu Goranu Komlencu

Dulist

GRAND PRix Manjgura osvojila zlato za konferenciju ‘The Wolf strikes again’

Dulist

Dubravka Šuica druga na listi za Europski parlament

Dulist