DuList IN

PRVI ZAJEDNIČKI FILM DUBROVAČKIH GLUMACA ‘Lada Kamenski’ spojila Doris i Frana

PRVI ZAJEDNIČKI FILM DUBROVAČKIH GLUMACA ‘Lada Kamenski’ spojila Doris i Frana

Svaki projekt na kojem radiš je izazov za sebe, neki su lakši, a neki – teži. Ovaj film se počeo snimati s nula kuna, oslanjajući se na odličan scenarij i veliki talent redateljice Sare Hribar i našu potrebu da budemo dio tog filma i ispričamo tu priču. Što to već nije dovoljan izazov? – priča nam Dubrovčanin Frano Mašković, poznatiji kao ‘Mačak’ koji zajedno sa sugrađankom Doris Šarić-Kukuljica glumi u dramskom filmu ‘Lada Kamenski’. Riječ je o redateljskom prvijencu Sare Hribar i Marka Šantića koji će se u hrvatskim kinima početi prikazivati 7. ožujka.

Mašković u filmu glumi redatelja koji priprema svoj dugometražni prvijenac o propasti krojačkih tvornica u bivšoj državi, inspiriran iskustvom vlastite tetke, bivše radnice u tvornici Kamensko. Kako bi odabrao tko će tumačiti glavni lik, poziva tri renomirane domaće glumice na neformalnu čitaću probu u svoj stan, a među njima je i Doris ŠarićKukuljica. Međutim, kada shvate da se natječu jedna protiv druge, stvari krenu u krivom smjeru. Film tako kroz sedamdeset minuta trajanja na dosad neviđen način prikazuje osvrt na položaj žena, no dotiče se i njihova odnosa na filmskoj sceni.

Kakav je položaj žena?
Šarić-Kukuljica s radnicama Kamenskog se upoznala dok su se prosvjedima, štrajkom i gladovanjem pokušavale izboriti za svoja prava. Sudjelovala je u nekim akcijama podrške radnicama u njihovoj borbi protiv ogromne nepravde koja im ja nanesena. Smatra kako je redateljica izvrsno ispisala komadić naše stvarnosti, stavljajući u fokus živote triju glumica u zrelim godinama i mladog redatelja koji pokušava snimiti svoj prvi dugometražni film.

— Važno je reći da je Sara Hribar htjela snimiti film o propasti tvornice Kamensko, napisala je vrlo zanimljiv scenarij, ali za realizaciju tog filma bila su potrebna ozbiljna financijska sredstva koja nije mogla pribaviti. Došla je na ideju da napiše novi scenarij koji će ispričati priču o nama, filmskim i kazališnim djelatnicima, koji se koprcamo u ovim nevremenima za kulturu, pokušavajući se izboriti za priliku da radimo i stvaramo. Ovaj scenarij bilo je moguće snimiti s minimalnim sredstvima uz puno entuzijazma i ljubavi cijele ekipe, i uspjeli smo – ističe Šarić-Kukuljica. Slojevitost scenarija koji se ‘okitio’ i Zlatnom Arenom, otvara mnoga pitanja, ali naravno, kako ističe ‘u pozadini svega tutnji naša društveno politička stvarnost koja, puno više nego što bismo željeli, upravlja našim životima’. Mašković se s radnicama Kamenskog nažalost nije susreo, no kako naglašava, istražio je sve materijale o ‘krađi’ te tvornice. — Hrabrost tih žena apsolutno zaslužuje još jedan cjelovečernji film koji će progovoriti samo o njihovoj situaciji i problemu. Dok se to ne dogodi, ovaj naš film je samo mali podsjetnik na sudbinu tih žena i jedna velika zahvala na hrabrosti – govori Mašković i dodaje kako se uvijek može više reći i učiniti po pitanju položaja žena, njihovim pravima koja se i dan danas dovode u pitanje.

— Sedma umjetnost i kazalište su tu da nam na to ukažu i pomognu da neke teme isplivaju na površinu – rekao je. Šarić-Kukuljica ističe kako ‘položaj žena, pogotovo sredovječnih, nije dobar’.

— Filmski i kazališni svjetovi u očima promatrača prolaze kroz neke filtere koji uljepšavaju tu sliku, a naša je stvarnost bitno drugačija – rekla je. O tome se već godinama govori i piše, i upravo se proteklih dana u Zagrebu održala Međunarodna konferencija o ženama u filmskoj industriji. Govorilo se o vidljivosti filmskih stvarateljica, o ravnopravnosti i mnogim drugim pitanjima koja muče filmske djelatnice. Postoci zastupljenosti žena u odnosu na muškarce su zabrinjavajuće mali i to se mora mijenjati, mišljenja je Šarić-Kukuljica. U filmu je naznačen samo dio te problematike, a naravno, priča dalje ‘može se i mora se još puno toga reći’.

Prvi zajednički film

A je li muškarcima u današnjem svijetu lakše? Slažu se kako – jest. Mašković naglašava kako je muškarcima u patrijarhalnim društvima, ‘kakvo mi još uvijek nažalost jesmo, puno puno lakše’. Šarić-Kukuljica kaže kako muškarci uvijek, bez obzira na političke i društvene prilike imaju više šansi.

— To je statistika. U zemljama gdje se malo izdvaja za kulturu ni njima nije lako, isto tako nije lako baviti se umjetnošću u svijetu u kojem je mjera svega novac. Nadam se da smo tu zajedno da te stvari mijenjamo – govori naša sugrađanka. Teško joj je odgovoriti na pitanje o izazovnosti ove uloge jer je u takvim situacijama vodi intuicija, a ona joj se vrlo rado i lako prepušta.

— Međutim, moram priznati da je Sara, nekim čudom jer se nismo poznavale, upisala u scenarij dio reakcija koje bi mogle biti moje – rekla je Šarić-Kukuljica. ‘Mačak’ u svaku ulogu svjesno ili nesvjesno ugradi jedan dio sebe. Što se tiče lika iz filma, misli da bi bio puno odlučniji. Za ulogu u ‘Ladi Kamenski’, dubrovačka glumica osvojila je Veliku zlatnu arenu za najbolju glavnu žensku ulogu na 65. Pulskom filmskom festivalu. Zlatna Arena uvijek će je podsjećati na divno vrijeme koje su proveli skupa stvarajući film. — Svaka, ali baš svaka uloga meni je izazov, novi početak. Ovu sam ulogu radila pod divnim vodstvom Sare Hribar i Marka Šantića koji su film režirali i u sinergiji s mojim partnerima. Velika je prednost bila što se Ksenija, Nataša, Frano i ja jako dobro poznajemo i privatno i profesionalno. Slobodni smo jedni pred drugima i vrlo se dobro nadopunjavamo. Važno je reći da smo na setu imali divnu podršku cijele filmske ekipe, talentiranih i vrijednih ljudi – rekla je Šarić-Kukuljica. Inače, u zadnjih 15 godina odigrali su preko dvadesetak predstava zajedno. Ovo im je prvi zajednički film, ali nadaju se da će ih u budućnosti biti još puno.

Foto: PR / Vjekoslav Skledar

Pročitajte još

[VIDEO] PRVA LJUBAV, PRVA BOL Poslušajte novu pjesmu Domenice

Dulist

PROŠLO LJETO IM JE BILO NEZABORAVNO David Beckham supruzi Victoriji čestitao 50. rođendan fotografijom s Lopuda

Dulist

[FOTO] SPOMEN IZLOŽBA Marita Kisić Kamić predstavila umjetnička djela od plastičnih boca

Dulist