Natrag
23.3.2019 22:04

facebook

twitter

google

rss

dulist

Prvi u iskorištavanju obnovljivih izvora

18.10.2011 @ 14:28 Andrea Falkoni Račić Aktualno

Podijelite:

Općina Konavle je jedna od najaktivnijih i najuspješnijih općina kao jedna od prvih u Hrvatskoj koja je s uspjehom provela projekt obnovljivih izvora energije, konkretno solarnih kolektora za građane.

Govori ravnatelj Regionalne energetske agencije sjeverozapadne Hrvatske dr. sc. Julije Domac ususret konferenciji o održivom razvoju i financiranju obnovljivih izvora energije u Hotelu Croatia od 19. do 22. listopada koju spomenuta agencija organizira.  

– U općini Konavle financirano je 70 kućanstava u sklopu projekta ugradnje solarnih kolektora što znači da je natječaj uspio u stopostotnom iznosu i da su sva predviđena sredstva i utrošena. Konavljani tako danas ugrađuju solarne kolektore koji su sufinancirani od strane Općine Konavle i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u iznosu od 15 750 kuna po kućanstvu – kaže dr. sc. Julije Domac napominjući kako su takve projekte do sada provodile samo najrazvijenije županije, a prije Konavala posebno bez županije niti jedan grad ili općina.

– Konavle su prve u tome, a svi ostali krenuli su kasnije sljedeći primjer iz Konavala. Prednost građana je da uz spomenute subvencije ulaganje isplate za svega par godina i za budućnost im ostaje gotovo besplatna energija koju koriste za grijanje vode ili grijanje prostora, ovisno o izvedbi čime se eliminira upotreba skupih fosilnih goriva, a i štiti se okoliš. Konavle provode i modernizaciju javne rasvjete uz sustav obnovljivih izvora energije koji će se primijeniti i na projektu dječjeg vrtića na Grudi, a zajednički radimo i na projektu istraživanja energetskog iskorištavanja komina masline – kazao je ravnatelj Regea-e dr. sc. Julije Domac.

Inače, energetska konferencija „Sustainable energy finance and investments“ u Hotelu Croatia bit će, tvrdi dr. sc. Domac najjača energetska konferencija ikad održana u Hrvatskoj s gotovo 300 sudionika, a s obzirom da je naglasak konferencije na financiranju projekata obnovljivih izvora energije u Konavle će doći predstavnici svih važnih financijskih institucija u Hrvatskoj i Europskoj uniji od privatnih banaka, do predstavnika Europske investicijske banke i Europske banke za obnovu i razvitak.
– Ideja konferencije je dati novo svjetlo na mogućnost financiranja energetskih projekata – zaključio je dr. sc. Julije Domac.

Komentari

O autoru: Andrea Falkoni Račić

Profesorica sam povijesti i etnologije, no igrom slučaja, ili sreće, nakon završenog studija počela sam raditi kao - novinarka. I u tom poslu, uz lijepe, ali i teške trenutke, ostala niz godina. Volim kad svojim radom pomažem ljudima velikog srca. U slobodno vrijeme, nije da ga baš imam, čitam, slušam, osluškujem...

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana