Hrvatska

Prvi put od 2000. godine bilježimo pad inflacije

Prvi put od 2000. godine bilježimo pad inflacije

Cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u Hrvatskoj su u veljači pale za 0,6 posto na godišnjoj razini, u odnosu na veljaču 2013., prema mjesecu prije niže su za 0,3 posto, dok su u godišnjem prosjeku više za 1,3 posto, objavio je Državni zavod za statistiku (DZS).

U veljači je, piše hrt.hr, po prvi put od kad pratimo podatke, zabilježen pad indeksa potrošačkih cijena na godišnjoj razini, ističu analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA). Međugodišnji pad cijena bilježi se prvi put od 2000. godine, odnosno od kada su raspoloživi podaci DZS-a, dok se na mjesečnoj razini pad inflacije mjerne potrošačkim cijenama bilježi peti mjesec zaredom.

Promatrano po glavnim skupinama prema namjeni potrošnje, u veljači u odnosu na siječanj, najviše su pale cijene odjeće i obuće, koje su, zbog sezonskih sniženja, u prosjeku niže za 2,4 posto. Cijene pokućstva, opreme za kuću i redovitog održavanja, cijene prometa te cijene rekreacije i kulture u prosjeku su niže za 0,4 posto, cijene zdravstva za 0,3 posto, a cijene prehrane i bezalkoholnih pića, cijene stanovanja, vode, energije, plina i drugih goriva te cijene ostalih dobara i usluga za 0,2 posto.

Istodobno su porasle cijene komunikacija, u prosjeku za 0,1 posto, a cijene alkoholnih pića i duhana, cijene obrazovanja i ugostiteljskih usluga ostale su na istoj razini.

Pad potrošačkih cijena na godišnjoj razini djelomično je posljedica visoke prošlogodišnje baze, ali i izostanka inflatornih pritisaka s obzirom na nastavak krize u gospodarstvu i posljedično oslabljenu domaću potražnju, prenosi Hina.

S druge strane, porast međustope PDV-a s 10 na 13 posto za pojedine proizvode poput knjiga, kruha, mlijeka, ulja, šećera, dječje hrane, turizma i ugostiteljstva nije imao značajniji utjecaj na ukupnu prosječnu stopu inflacije, s obzirom da se njihov udio u košarici procjenjuje na oko 7,4 posto.

Pročitajte još

TKO PROPUSTI ROK, SNOSIT ĆE POSLJEDICE Ako ste zaštićeni najmoprimac, prijavite se u Registar stanova!

Dulist

MAĐARSKI I TALIJANSKI BORBENI ZRAKOPLOVI Iduća dva mjeseca bi trebali štititi hrvatsko nebo

Dulist

OD PREVLAKE DO ILOKA Biciklistički maraton u spomen ubijenih redarstvenika u Borovu selu

Dulist