Peškafondo

Prvi put je najteže!

Prvi put je najteže!

I konačno je otvorio dušu, slomio se pred gradskim vijećnicima. Konačno je progovorio o aferi Revelin. Andro Vlahušić, gradonačelnik Dubrovnika izjadao se gradskim vijećnicima kako ga DORH istražuje. A sve zato što je muljao s ugovorom o davanju u zakup tvrđave Revelin i zato što je s tim ugovorom i svim silnim dodatcima ugovora direktno pogodovao poduzetniku L. Frankoviću.
I sve to Vlahušić je, lagano pognute glave, piljeći u mikrofon za govornicom Gradske vijećnice izgovorio, jer zbog istrage ne može produžiti ugovor za najam Revelina. Ugovor ističe 15. prosinca, a Grad Dubrovnik je kao zakupodavac dužan zakupniku ponuditi sklapanje novog ugovora najkasnije 60 dana prije isteka roka na koji je ugovor zaključen. Dakle do sutra, 15. listopada…

Kad bi svojim potpisom potvrdio ugovor L. Frankoviću po istim uvjetima, po drugi bi put sve ponovio, dakle, pogodovao, što bi ga uvelo u daljnje pravne reperkusije. I baš iz tog razloga Vlahušić se dosjetio svu odgovornost prebaciti na gradske vijećnike. No oni su ga pročitali u tom naumu i glatko odbili, pa se na 9. sjednici Gradskog vijeća nije raspravljalo, a niti glasovalo o produljenju ugovora o najmu Revelina.
I sad, kad zapravo visi novi/stari ugovor, ali i sam noćni život u Gradu, od Vlahušića se može očekivati kako će pokrenuti ‘mašineriju’ i krenuti u prozivanje kako se sve ovo radi s ciljem vraćanja Dubrovnik u 2009. ili 2010. kada je ovaj grad bio bez disco kluba. No, na koju god se strategiju obmanjivanja odluči, nikako se ne smije zaboraviti činjenica da je Grad u ovu situaciju doveden jedino i isključivo zbog samovolje jednog čovjeka – gradonačelnika!

Na sjednici Gradskog vijeća koja se opet sramotno odužila i protegnula na dva dana, otvorilo se i pitanje Afere Lazareti. U obilnom izvješću o radu gradonačelnika u proteklih šest mjeseci, primijetio je hadezeov Potrebica, Vlahušić ni jednom jedinom riječju nije spomenuo obnovu Lazareta. Navodno je gradonačelnik poplaćao dugove izvođačima u iznosu od 10 milijuna kuna, za koje je mjesecima ranije tvrdio da ih nitko nikad nije ugovorio. Posao je, dakako, obavljen po Vlahušićevom nalogu, ali ga je osporavao jer je javnost bila suočena s realnošću. A to znači, umjesto 10 lađa kako je potpisano u govoru, obnovljeno je tek njih 7! Planirani novac je, naravno, potrošen kao da je projekt obuhvatio svih 10 lađa, i uopće se ne spominje kad bi mogla biti završena cjelovita obnova Lazareta, i s kojim novcem. Ipak, Vlahušić je mudro pustio da se slegne prašina i čim su se oči javnosti malo odmakle od Lazareta, gradonačelnik je, očito, odvezao proračunsku ‘kesu’ i podmirio ugovorene i odrađene obveze u iznosu od čak 10 milijuna kuna. I što sad!? Ništa posebno. Dobili smo potvrdu novog kaznenog djela kojeg je počinio gradonačelnik Grada Dubrovnika Andro Vlahušić jer je isplatio nešto za što je tvrdio kako nije postojao nalog! I, eto opet posla DORH-u i USKOK-u.

Na Gradskom vijeću smo se na trenutak sa sjetom vratili u dane velike transakcije gradskih novaca, odnosno jedne stare i okončane afere. Šipana. Vlahušićevog prvog kaznenog djela, a znate kako kažu, prvi put je najteže. Gradonačelnika još žulja Pero V. koji je navodno šutao u vezi afere Šipan. Na Šipanu je dubrovački gradonačelnik zaradio svoju prvu pravomoćnu presudu i postao prvi pravomoćno osuđeni gradonačelnik u Hrvata. I od tada je samo nastavio gomilati afere. A pitanje je gdje im je kraj (!?).

Adio vam

P. S.
Pero V.: „Da si šutao, kao što sam ja šutao, nikad se proces ne bi otvorio“. Tko zna, zna. A tko ne zna, trebao bi ponekad poslušati starije i pametnije…

 

Pročitajte još

[PODCAST ‘S BARBAROM’] Otvoreno o životu prije i nakon kobnog 21. listopada 2001. Tko je Zlatko Milić danas?

Barbara Đurasović

OKRUGLI 600. BROJ! Podižemo cijenu novine za 7 centi, a plaću novinara na 1050 eura!

Barbara Đurasović

‘MIRNE DUŠE’ U POLITIKU Pravi, pošteni i rehabilitirani

Barbara Đurasović