Kultura

Prvi dan ljeta uz glazbeni spektakl Orkestra, Widjaje i Meštrovića

Prvi dan ljeta uz glazbeni spektakl Orkestra, Widjaje i Meštrovića

Dubrovčani i posjetitelji grada u petak navečer uživali su u pravom glazbenom spektaklu ispred Crkve sv. Vlaha. Tamo je, naime, povodom Svjetskog dana glazbe koncert održao Dubrovački simfonijski orkestar pod ravnanjem indonezijskog dirigenta Noormana Widjaje, a kao solist nastupio je Matej Meštrović, bez sumnje najsvestraniji umjetnik na hrvatskoj kulturnoj sceni.
Prije nepuna tri mjeseca na svjetsko tržište izašao je Meštrovićev autorski projekt ‘3 Rapsodije za klavir i orekstar’ u izdanju PARMA Recordings, čiji je Meštović eksluzivni umjetnik. Nakon prošlogodišnje pravizvedbe ‘Kineske Rapsodije’ u Velikoj dvorani Lisinski u Zagrebu te ‘Dunavske Rapsodije’ u Carnegie Hallu u New Yorku, Meštrović je svjetsku praizvedbu ‘New England Rapsodije’ izveo upravo u Dubrovniku s DSO-om i uglednim dirigentom svjetske karijere.
Uz to, na Stradunu se čula i skladba ‘Neka uđu’ kojom su dva puta otvorene Dubrovačke ljetne igre i koja odiše dubrovačkim tradicionalnim motivima, a rearanžirana je posebno za ovu prigodu i izvodila se večeras ponovno nakon pet godina. Na programu su bila i Dubrovačka kontradanca, zatim ‘Samo jednom se ljubi’ Iva Robića, završno kolo opere ‘Ero s onoga svijeta’ i Nardellijeva ‘Pjesma Dubrovniku’ čije je aranžmane priredio Damir Butigan, a za kraj ‘La musica di note’ dragog maestra Đela Jusića.
Ovaj koncert je ujedno i otvaranje šestog izdanja festivala Midsummer Scene koji traje do 7. srpnja, a ove godine osim gostovanja hrvatske predstave o životu Vesne Parun, cabareta i Držića na engleskom jeziku, premijerno donosi najglasovitiju ljubavnu priču svih vremena Romeo & Julija, Williama Shakespearea koja će se izvesti na engleskom jeziku 13 puta na tvrđavi Lovrjenac.

Pročitajte još

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist

ORATORIJSKO REMEK DJELO Mozartov Requiem u Male braće

Dulist