DuList IN

Prve zrake ljetnog sunca dočekane na Srđu uz zvuk klavira i čela

Prve zrake ljetnog sunca dočekane na Srđu uz zvuk klavira i čela

Prve zrake ljetnog sunca uz zvuk klavira i čela dočekala je dubrovačka publika, koja se desetu godinu zaredom okupila u amfiteatru na Srđu na koncertu violončelistice Ane Rucner. Riječ je o koncertu Pozdrav ljetu kojega Rucner organizira deset godina. Netipično vrijeme koncerta u 5 sati ujutro, nikad nije prepreka publici da u velikom broju posjećuju ovaj događaj.

Rucner se na pozornici pridružio i glazbenik, hrvatski pijanist i skladatelj Matej Meštrović, a zajedno su izveli mnoga poznata djela klasične glazbe, počevši sa Meštrovićevom obradom Vivaldijevog ‘Ljeta’. Tijekom koncerta praizveli su skladbu ‘Dolcello Mediterana’, koju je Meštrović skladao upravo za Rucner. Odjevena u lepršavu plavu haljinu, Ana je izgledala poput morske vile, a sa svojim čarobnim štapićem – violončelom – začarala je sve prisutne, uvevši ih u dugo, toplo ljeto.

-Današnji koncert zauvijek ću pamtiti jer baš kada se sve činilo nemogućim mi smo ipak uspjeli održati tradiciju i dočekati prvi dan ljeta. Glazba i priroda ponovno su pokazale svoju ljepotu i moć. Hvala svima što su bili sa mnom na ovaj divan dan! Koncert ‘Pozdrav ljetu’ zapravo je naš zajednički projekt, on će trajati i živjeti onoliko koliko god će publika to htjeti! – rekla je Rucner.

Među brojnom publikom, koncertu su nazočili i dubrovački župan Nikola Dobroslavić i dubrovački gradonačelnik Mato Franković. Nakon koncerta njezina mama Snježana uručila joj je tortu koju je za ovu prigodu posebno pripremila Alisa Nenadić iz dubrovačke slastičarnice Dolce Vita, kojom su svi zajedno proslavili jubilarnu obljetnicu projekta ‘Ana u Gradu’.

Ovogodišnji 10. festival prvotno je, podsjetimo, bio zamišljen s bogatim programom, s četiri koncerta na četiri različite lokacije u Gradu. Nažalost, u međuvremenu se dogodila pandemija virusa COVID-19, koja je promijenila planove cijelom svijetu pa tako i Ani. Međutim, ni to nije spriječilo Anu da i ove godine pozdravi ljeto 2020. I to čak dva puta. Naime, svi oni koji su propustili ovaj ranojutarnji koncert, moći će uživati u snimci koncerta koji je posljednjih tjedana sniman na raznim lokacijama, od atrija palače Sponza, preko Kneževog dvora do amfiteatra na Srđu. Koncert će se emitirati ove nedjelje na HRT-u u poslijepodnevnim satima.

 

Pročitajte još

ČETVERODNEVNI FESTIVAL KRAJEM TRAVNJA Što donosi prvi ‘Župski pjat’?

Dulist

Ante Jonjić osvojio dva zlata na međunarodnom natjecanju u Crnoj Gori

Dulist

[VIDEO] PRVA LJUBAV, PRVA BOL Poslušajte novu pjesmu Domenice

Dulist