Hrvatska

PRVA SJEDNICA ‘VIJEĆA ZA EURO’ Spremni smo za ulazak u eurozonu

PRVA SJEDNICA 'VIJEĆA ZA EURO' Spremni smo za ulazak u eurozonu

Prva sjednica Nacionalnog vijeća za uvođenje eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj kojom je predsjedao predsjednik Vlade Andrej Plenković održana je ovog petka u Banskim dvorima.

Kako je Plenković istaknuo, pokazali smo – provođenjem strukturnih reformi i kontinuiranim smanjenjem javnog duga – spremnost za ulazak Republike Hrvatske u europodručje, što će pridonijeti rastu BDP-a i zaposlenosti, kao i ukupnog standarda građana.

laskom Hrvatske u eurozonu građani neće imati troška oko konverzije, a tečaj po kojem bismo trebali ući u tečajni mehanizam ERM II trebali bismo znati vrlo uskoro, možda već iduće godine – riječi su pak guvernera Borisa Vujčića koji je podsjetio i na zajedničku strategiju Vlade i HNB-a za uvođenje eura koja je predstavljena krajem prošle godine i koja je prošla javnu raspravu, a koju je Vlada u svibnju ove godine usvojila.

Sljedeći korak je ulazak u tečajni mehanizam ERM II, za što je Hrvatska iskazala želju, a koji podrazumijeva i ulazak u blisku suradnju s eurozonom, odnosno u bankovnu uniju.

Ministar financija Zdravko Marić pojasnio je da se kod poziva u tečajni mehanizam koristi terminologija realne konvergencije, odnosno da država ima stabilno gospodarstvo, održive stope rasta i nema neravnoteža. HNB i Ministarstvo financija zaduženi su za praćenje razvoja situacije oko eurozone te pripremu materijala, a više se može pronaći na službenim stranicama Vlade RH.

Pročitajte još

Isplata povrata poreza počinje 2. svibnja

Dulist

NADZOR BRZINE Postavlja se 110 novih kućišta i skoro 40 kamera diljem Hrvatske

Dulist

MILANOVIĆ SE ZAHVALIO GLASAČIMA ‘Do kraja ću se držati slova i duha hrvatskog Ustava’

Dulist