Kultura

PRVA PREMIJERNA IZVEDBA ‘Logorilijada’ stiže u teatar!

PRVA PREMIJERNA IZVEDBA 'Logorilijada' stiže u teatar!

Prva premijerna izvedba u sezoni 2018. / 2019. Kazališta Marina Držića odigrat će se 6. listopada u 20 sati. Riječ je o naslovu ‘Logorilijada’ koji je rađen u koprodukciji s HNK Mostar & Maticom hrvatskom Mostar. Komad je režirao Ivan Leo Lemo. Reprizna izvedba je na repertoaru 9. listopada u 20 sati.

‘Logorilijada’ je predstava prema memoarskoj prozi Ilije Jakovljevića ‘Konclogor na Savi’ i zbirci pjesama ‘Lirika nevremena’ te motivima ‘Grobnice za Borisa Davidoviča’ Danila Kiša o pjesniku kojega je povijesni kovitlac podignuo u strašnu oluju, odnosno u dramaturšku centrifugu s epicentrom u njegovoj glavi.

Riječ je o sudbini pjesnika koji je bio zarobljen u dva zatvora zaraćenih totalitarnih režima, odnosno sudbini književnika koji se nije htio odreći vlastitih političkih i moralnih uvjerenja, te su ga smjestili između ustaškog noža i komunističkog čekića.

‘Logorilijada’ ne upada u zamku bilo kakvog izjednačavanja dva totalitarizma, dvije rak rane na tkivu prošloga stoljeća koje očito još nije završilo, jer to teatar niti treba niti smije raditi. On se bavi Individuom, nesretnikom koga je tamničko iskustvo i njegova prozno-poetska destilacija uzdiglo na pijedestal žrtve. A on je samo htio da ga se pusti na miru!

Pročitajte još

FRANO MAŠKOVIĆ VEČERAS I SUTRA U BURSI U predstavi ‘Na dnu oceana postoje neki svjetovi’

Dulist

[FOTO] Srednjoškolci se na zabavan način upoznavali s baštinom Dubrovnika

Dulist

U SUBOTU U TEATAR! Alma Prica u sapunici ‘Španjolski komad’

Dulist