Urednički izborZanimljivosti

PRVA POSTAJA KALAMOTA Ribafish u Dubrovniku se otisnuo u pustolovinu RokOtok

PRVA POSTAJA KALAMOTA Ribafish u Dubrovniku se otisnuo u pustolovinu RokOtok

Bilo bi dobro da dođe netko s kajakom, bagerom, remorkerom od Mljeta do Korčule, to je 17 kilometara, ali nadam se da ću kao Nemo ući u struju i lagano u jednom dahu otići do Korčule – rekao je bloger i novinar Domagoj Jakopović ‘Ribafish’ na početku etape do otoka Koločepa u sklopu projekta ‘RokOtok’ u subotu na Sunset Beachu.

– Prvi zadatak je četiri i pol kilometra, nakon toga slijedi druženje s djecom, malo priče, igranja, svega onoga čega fali u modernom svijetu. Onda idem spavati jer ću biti umoran, a sutradan idemo na sljedeći otok – pojasnio je Jakopović.

Ribafish se na putovanje plivanjem do svih nastanjenih hrvatskih otoka odlučio u sjećanje na svog tragično preminulog sina Roka. Tata i sin imali su želju obići sve naseljene otoke na Jadranskoj obali, što je Ribafish odlučio od ove godine i ispuniti, s ciljem da djeci i roditeljima pokaže važnost zajedno provedenog vremena. Svoju avanturu zato je počeo s Koločepom gdje organizira kratak, ali nezaboravan program.

– Ne nudim puno, pet minuta plivanja i zezanja dok idemo do te plaže. Na plaži ću malo pričati o ekologiji, geografiji, ljepotama Hrvatske i otoka, zašto treba ostati tu, zašto treba voljeti i paziti ovu zemlju. Nakon toga malo onog meni najdražeg: avanture i istraživanja. Idemo tražiti skriveno blago. Djeca će dobiti poklončiće i sliku za kraj – izjavio je.

Projekt ‘Rokotok’ i istoimena udruga, proizašli su iz nemilog događaja, kada je život Ribafishevog sina, naglo prekinut u njegovoj 12. godini.

– Jedanput kad više nemate to vrijeme koje biste kvalitetno proveli s djecom, to vam užasno fali. Ni sami ne znamo koliko je to lijepo imati dok ne izgubimo. Ako se netko od tih roditelja i djece sjeti tih sat vremena provedenih bez ekrana, u druženju, zezanju, smijanju, istraživanju i pročitaju dio knjige koju sam napisao o razgovoru roditelja i djece, mislim da je projekt uspio – naglasio je.

Jakopoviću su podršku pružili brojni građani, ali i predstavnici Triathlon kluba Dubrovnik, kao i Crvenog križa.

– Okupili smo se tu, pet-šest naših članova od ukupno 25 koliko nas ima u klubu kojima nije teško isplivati tu dionicu od četiri i pol kilometra. Dajemo podršku ovom jedinstvenom projektu jer smatramo da je nužno da ta poruka dođe do djece, da se vidi koliko se mogu zabaviti na otvorenom kao i pozitivan utjecaj druženja s roditeljima – kazao je predsjednik Triathlon kluba Dubrovnik Daniel Marušić.

– Naš zadatak, ne samo danas nego tijekom cijele rute je osigurati prostor da Ribafish sigurno pliva do svih otoka. Učestalo radimo ljeti, zovu nas svugdje, pokrivamo gotovo sve plaže u Dubrovniku. Mislim da će današnja ruta biti dosta lagana, a najviše posla nas očekuje između Šipana i Mljeta te Mljeta i Korčule radi struje jer je varava – istaknuo je Ivan Jurić, spasitelj Crvenog križa Dubrovnik.

Podsjetimo, Ribafish bi krajem srpnja ovogodišnju rutu trebao završiti na Čiovu, dok bi posljednju dionicu do Istre i Kvarnera trebao okončati 2021. godine.

Đivo Glanz

Pročitajte još

Oliver u rodnoj Vela Luci konačno dobiva spomenik?!

Dulist

Sretan rođendan dobrom duhu Grada, našem slavuju Gogi Bonačić!

Ivana Mijić Vulinović

NOVI TREND? U jednoj državi mlađima od 14 godina zabranjen pristup društvenim mrežama

Dulist