Politika

PRVA ANALIZA NAKON EU IZBORA Koja stranka nastavlja negativan trend, a kome raste potpora

PRVA ANALIZA NAKON EU IZBORA Koja stranka nastavlja negativan trend, a kome raste potpora

U redovnom mjesečnom istraživanju CRO Demoskop, RTL Danas donosi nekoliko zanimljivih nalaza o preferencijama političkih stranaka, percepciji političara i drugim odnosima u političkoj areni.

Odjeci europskih izbora još su vidljivi, najviše kod Živog zida, ali i kod ostalih stranaka, pa i vodećeg HDZ-a što je dovelo do promjene u omjeru snaga politički stranaka na vrhu. Gotovo upola manju potporu bilježi Živi zid, Most je istisnut s treće pozicije, a nastavljaju se trendovi pada, odnosno rasta dviju vodećih stranaka.

U istom razdoblju SDP bilježi rast i to drugi mjesec u nizu. Na krilima dobrog europskog rezultata sada ih bira 20,4 posto ispitnika (prema 17,4 posto iz svibnja), što je najbolji rezultat SDP-a u proteklih godinu dana.

Najveći međumjesečni dobitnik je nezavisna lista Mislava Kolakušića koja je s potporom od 7 posto prvi put postala treća snaga (prema 2,8 posto početkom svibnja). Istisnuli su raskoljeni Živi zid kojem se potpora u odnosu na svibanj gotovo prepolovila (5,4 posto u lipnju u odnosu na svibanjskih 9,6 posto). Uslijed javnih prepucavanja, optuživanja, stranačkog prljavog rublja i napuštanja stranke Živi zid je najveći međumjesečni gubitnik. Sada imaju potporu od 5,4 posto te drže četvrto mjesto (u odnosu na svibanjskih 9,6 posto).

Raste stranka Brune Esih i Zlatka Hasanbegovića. Neovisne za Hrvatsku bira 4,3 posto ispitanika (prema 3,8 posto iz svibnja). Most je tek šesta opcija s 4 posto potpore što je gotovo 3 postotna poena manje nego u svibnju (u svibnju 6,6 posto). Neznatno pada i HSS na 3,1 posto (3,3 posto u svibnju) dok HNS, partner HDZ-a u Vladi, blago raste, ali i dalje je daleko od praga s 2,9 posto (2,8 posto u svibnju).

Baš kao i stranka Pametno s 2,2 posto podrške. Istu potporu ima i stranka Ruže Tomašić kojoj je, u odnosu na svibanj, potpora čak četiri puta veća. A dok zagrebački gradonačelnik Milan Bandić ratuje s partnericom u Vladi, Blaženkom Divjak, izgubio je postotni poen u odnosu na mjesec ranije (sada je na 2 posto). Sve ostale stranke imaju tek oko 1 posto potpore, pa tako i Glas Anke Mrak Taritaš i Start Dalije Orešković; obje stranke padaju na 0,9 posto. Neodlučnih je 10,3 posto (prema prošlomjesečnih 9,6 posto).

Tko je najpopularniji političar, odnosno političarka pročitajte ovdje

Pročitajte još

Mato Pavličević nosi listu Republike u 10. izbornoj jedinici!

Dulist

CENTAR OBJAVIO KANDIDATE Viktorija Knežević sedma na listi koalicije ‘Rijeke pravde’

Dulist

SDP objavio liste za Sabor, Anita Bonačić Obradović na zadnjem mjestu

Dulist