Aktualno

“Prozivamo sve za – nedjelovanje!”

"Prozivamo sve za - nedjelovanje!"

Udruga Pelješki most uputila je priopćenje vezano za probleme nastale oko razgraničenja sa susjednom BIH-a. Priopćenje donosimo u cijelosti:

– Povijest očito nije učiteljica života. Tu tvrdnju potvrđuje stanje hrvatske političke svijesti glede rješavanja prometne izoliranosti hrvatskog juga. Poput „spina“ iznenada se pojavio problem razgraničenja sa susjednom Bosnom i Hercegovinom, sada kada se definira način gradnje Europskog mosta. Metodom specijalnog rata servirana je još jedna nepoznanica u naoko nerješivoj jednadžbi. Izgleda da smo svi zaboravili da je iz susjedne države napadnut i razoren hrvatski jug 1991.

Umjesto naplate ratne štete, dopuštamo ucjenu Bosne i Hercegovine i trgovinu vlasititim teritorijem. I to za neumski koridor čiju ideju zagovaraju Bosanci radi ostvarivanja svojih ciljeva. Neumski koridor ne trebamo i ne želimo. Do izgradnje mosta idemo trajektom u Trpanj. Pregovaranje o izgradnji mosta s Bosnom i Hercegovinom je završeno, budući je Vijeće ministara BiH još u prosincu 2006. stavilo svoj potpis na rješenje o gradnji mosta, kao i na sve studije, postavljajući gotovo nemoguće uvjete koji su poskupili gradnju mosta.

Time su rasprave o suglasnosti Bosne i Hercegovine za izgradnju mosta bezpredmetne.
Izgradnja mosta jedino može biti upitna našom ratifikacijom ugovora iz 1999. kojom se hrvatski teritorij predaje Bosni i Hercegovini i time mijenaju granice na moru. Pitamo se čemu žurba i ratifikacija ugovora prije našega ulaska u EU? Je li to zbog namjera Bosne i Hercegovine da izgradi svoju luku u Neumu, što bi joj, širenjem morskog teritorija, ta ratifikacija omogućila? Očito im je gotov projekt nasipanja lučkog gata između Velikog i Malog Škoja, izgradnja 250 metara operativne obale i projekt željezničke pruge. Tada više Ploče ne bi bile važne.

Mi Dubrovčani dugo pamtimo, jer je u XIV. stoljeću namjera Bosne rezultirala izgradnjom Novog, kada se trebao gospodarski uništiti Dubrovnik, a sličnih pokušaja je bilo i u XV. stoljeću. Kome bi, ako se ostvare Dodikovi planovi o raspadu BiH, pripao Klek i naši škoji? Nažalost, veleizdajničke izjave o „dva komada kamena“ ili „o višku morske obale“ hrvatskog premijera i hrvatskih pravnika nisu sankcionirane od strane Ustavnog suda i njegove predsjednice. A isto tako, i nespremnost hrvatske politike, ali i ne reagiranje: Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Matice hrvatske, hrvatski puk dovode u stanje zaplašenosti i letargije.

Optužujemo i prozivamo sve te institucije za nedjelovanje ili propust, da ne bude kasno. Vrh Kleka i dva otočića ostatak su državnog teritorija Dubrovačke Republike na krajnjem zapadu, okupiran od Osmanlija u XVIII. i XIX. stoljeću. Dubrovačka Republika je temelj hrvatske državnosti i njena sređena granica (katastar iz 1333.) ili u slučaju Dubrovačkog Primorja iz 1399. simbol su Europe u koju se iznova formalno vraćamo poslije vrludanja u guščjoj magli poslije 1918.

Iznova postavljamo pitanje koje paralelne hijerahije vlasti ne žele gradnju mosta i podmeću sada u javnost pitanje nerješenih granica (s najjačim argumentom koji je falsificiran dokument iz 1974. godine), a koje bi se naravno rješile na hrvatsku štetu, u trenutku kada imamo prešnije poslove i kada ne trebamo žuriti s njihovim rješavanjem, jer ulaskom u EU, mi ćemo imati posve drugačiji politički položaj u njihovom rješavanju.

Bosna i Hercegovina, politički nesređena država u kojoj je status Hrvata kao konstitutivnog naroda nije konačno rješen, a tko zna i kada će biti, nameće se kao jača strana u budućim pregovorima. Pitanje je – koja tajna hijerahija vlasti stoji iza ove igre? Gradimo most – s njegovom izgradnjom i ulaskom u EU, naš položaj će se posve izmjeniti, a sada ovisimo o milosti susjeda da nas propuštaju preko svog dvorišta.

I na kraju opominjemo, gradnjom koridora jača se Trebinje i omogućavaju prometni preduvjeti izgradnje zračne luke – vjerojatnog naziva Josip Ruđer Bošković, kad tako nije nazvana dubrovačka zračna luka. Nedjelovanje je grijeh, odnosno propust, a u tom grijehu su se našle sve strukture vlasti. Prozivamo sve za nedjelovanje. Ustanite i otrgnite se, jer će žrtva Domovinskog rata ostati uzaludana i postavit će se pitanje zašto se uopće branio Dubrovnik 1991. – navodi se u priopćenju kojeg potpisuju članovi glavnog odbora udruge dr.sc. Vinicije Lupis, dr.sc. Mirna Batistić, i prof.dr.sc. Nenad Jasprica.

Pročitajte još

Policija za vikend pojačano nadzire najteže prometne prekršaje

Dulist

DONIRAJTE ZA MARIJA Velika akcija Udruge ‘Tata je tata’

Dulist

USTAVNI SUD ODLUČIO Predsjednik Milanović ne može biti mandatar niti premijer

Dulist