Aktualno

PROVUKLI SE ISPOD RADARA Slijede otkazi za pravomoćno osuđene

PROVUKLI SE ISPOD RADARA Slijede otkazi za pravomoćno osuđene

Ukupno 70 državnih službenika dobilo je dosad rješenja o prestanku službe, dok je ugovor o radu otkazan još i dvojici namještenika.

To je trenutačni rezultat (po podacima od petka) velike akcije provjere kaznene evidencije 52 tisuće državnih službenika koju je prije nekoliko tjedana “zakotrljao” novinski tekst o zaposleniku Ministarstva poljoprivrede s kaznenim dosjeom, nakon čega je ministar uprave Arsen Bauk zatražio opsežnu provjeru, odnosno akciju Upravne inspekcije u 31 državnom tijelu.

Naime, u Ministarstvu poljoprivrede je na mjestu rukovoditelja službe godinama bila osoba protiv koje je 2011. donesena pravomoćna presuda zbog uzimanja mita, piše Slobodna Dalmacija

Uvjetne sankcije
– Šokirao sam se kako je tako nešto moguće, kako nitko od mjerodavnih prethodno nije ništa poduzimao u vezi s tim, iako su zakoni vrlo jasni – kazao nam je Bauk.

Nakon provjere, pokazalo se da u državnim službama plaću prima više od 80 osoba s pravomoćnim kaznenim presudama! Naime, za još njih nekoliko Ministarstvo uprave čeka povratno izvješće tijela u kojima su zaposleni, dok će se neki vjerojatno ipak izvući zbog toga što su osuđeni na uvjetne kazne.

Kod državnih službenika raskid ugovora se u ovakvim slučajevima podrazumijeva, dok se za namještenike primjenjuje Zakon o radu te nema automatizma, nego se pojedinačno ocjenjuje treba li raskinuti ugovor o radu.

– Svaki službenik ima pravo na žalbu Odboru za državnu službu, a zatim i pravo na pokretanje upravnog spora pred nadležnim upravnim sudom. Namještenici imaju pravo pokretanja radnog spora pred nadležnim općinskim sudom. Ishod mogućih sudskih sporova nismo u mogućnosti komentirati – poručili su nam iz Ministarstva uprave, napominjući da su zatražili i istovrsnu provjeru za službenike i namještenike lokalne i područne (regionalne) samouprave, pa se očekuju podaci koji bi trebali stići iz Ministarstva pravosuđa.

Nego, logično se zapitati: kako je uopće moguće da netko s pravomoćnom presudom živi na teret poreznih obveznika? Tako je jedan zaposlenik Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja prikupio čak sedam pravomoćnih presuda…

– Zapošljavanje je bilo moguće na osnovi dostavljene potvrde o nekažnjavanju, a ako je do presude došlo za vrijeme trajanja službe, onda se radi o propustu sudova, koji nisu dostavljali presude (ako su bili u obvezi) ili o propustu službenika odgovornih za kadrovske poslove u državnim tijelima – odgovor je iz Ministarstva, što indirektno sugerira da je bilo manipulacija i s ishođenjem potvrda o nekažnjavanju, a doznajemo da je bilo i misterioznih nestanaka presuda iz evidencije zaposlenika.

– Ovo otvara i pitanje treba li drukčije regulirati kazneni zakon kad je riječ o obvezi da sud obavijesti poslodavca o presudi. Meni je to malo čudno, moram priznati. Međutim, naglasio bih da nisu ni sve presude jednako “teške” jer, priznat ćete, nije isto ako je netko kažnjen zbog nekog incidenta iz prometa ili zbog neplaćanja alimentacije, a nešto posve drugo su razbojstva, krađe, ubojstva – komentira Boris Pleša, predsjednik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika.

Selektivni pristup
– Zato očekujem selektivni pristup u sankcioniranju, jer netko tko do sada nije plaćao alimentaciju, nakon automatskog otkaza je sigurno neće više platiti jer neće imati odakle – dodaje Pleša.

Pitamo je li moguće ovo, pomalo zakasnjelo uvođenje reda, dovesti u vezu s predizbornom kampanjom?

– To zaista ne znam, ali nije dobro kad se o problemima javne uprave govori u dnevnopolitičke svrhe, a to je pogotovo teško izbjeći u predizbornom razdoblju – zaključuje Pleša za Slobodnu Dalmaciju.

 

FOTO: Ilustracija

Pročitajte još

POBJEDA U GOSTIMA Square dobio Osijek, prošli u polufinale

Dulist

[DUBROVČANI IZVAN GRADA] VERONIKA KARAČ Dubrovnik će uvijek biti dio mene

Nora Di Leo

MISA VEČERE GOSPODNJE ‘Isusov život je sažet u glagolu ljubiti’

Dulist