Grad

PROVJERILI SMO STANJE S NAPLATOM U SANITATU Sve je manje ‘ilegalaca’ na parkiralištima

U proteklih godinu dana gradska tvrtka Sanitat Dubrovnik uvela je dvije novosti u svom poslovanju. Svakako treba spomenuti aplikaciju Dubrov­nik parking, odnosno jedinstveni sustav pametnog parkiranja vrijednog 3,2 milijuna kuna, koja je pokrenuta početkom lipnja ove godine. No, za dio građana još je važnija prošlogodišnja odluka o uvođenju parkinga samo za stanare (Residents only) oko povije­sne jezgre. Treba podsjetiti kako je odlukom Gradskog vijeća parking na području oko povijesne jezgre rezer­viran samo za građane s povlaštenim parkirnim kartama, što znači da se ostali pa tako i naši posjetitelji, koji u Dubrovnik stižu automobilom tu ne mogu parkirati. U protivnom će ih dočekati višesatna parkirna karta (nalog).

Porast prihoda
Budući da je glavna turistička sezona za nama, zanimalo nas je jesu li u dosa­dašnjem dijelu 2019. godine ovoj grad­skoj tvrtki porasli prihodi od naplate parkiranja te koliko je ispisano više­satnih parkirnih karata, odnosno par­kirnih naloga, ali i kakva je situacija s naplatom izdanih naloga strancima, budući da su prijašnjih godina imali dosta problema s tim pitanjem.
Prema riječima direktora Sanitata Tomislava Tabaka, Sanitat Dubrovnik d.o.o. u prvih osam mjeseci 2019. godine ima ukupni financijski rast pri­hoda od 19,49 posto u odnosu na 2018. godinu, a bez izvanrednih prihoda 7,51 posto. ­
Služba parkiranja je pak ukupno uprihodila 4,11 posto više u odnosu na prvih 8 mjeseci prošle godine, a u tri ljetna mjeseca 2019. godine ukupno je uprihodovano 3,2 posto više u odnosu na isto razdoblje 2018. godine.
Podsjetit ćemo i kako je 2018. godinu Sanitat završio s ukupno ostvarenim prihodima u iznosu od 26 228 028 kuna, što je za 8 posto više nego 2017., nave­deno je u izvješću o poslovanju ove tvrtke za prošlu godinu. Istovremeno, ostvareni ukupni troškovi i rashodi te su godine bili 25 462 828 kuna, što je 24,3 posto više nego godinu ranije. Povećanje prihoda odnosilo se, vidi se iz izvješća, najvećim dijelom na ostva­rene prihode službe parkinga koji su sa 16.557.952 kune u 2017. godini porasli za 1.737.877 kuna na 18.295.829 kuna u 2108. godini, odnosno za 10,5 posto. U prošloj godini ova je tvrtka ostvarila dobitak nakon oporezivanja od 569.987 kuna.
S druge strane, uzrok većih rashoda u 2018. godini, navedeno je u izvješću, je plaćanje godišnje naknade Gradu Dubrovniku za korištenje javnih pro­metnih površina u iznosu od dva mili­juna kuna, a veći su i troškovi amorti­zacije i to za 14,4 posto.

Manje višesatnih karata
Zanimljivo je kako je u prvih osam mje­seci ove godine izdano manje višesat­nih parkirnih karata (naloga) nego lani. Naime, kako ističe direktor Tabak, u prvih osam mjeseci 2019. izdano je 39,76 posto manje višesatnih parkir­nih karata od čega su strani državljani imali 42,93 posto manji udio višesatnih parkirnih karata.
— Iz ovih brojki se da pročitati da su porasli legalni parkinzi (zatvoreni i ostali) i da je smanjen broj višesat­nih parkirnih karata te je time oslobo­đeno više mjesta za korisnike povla­štenih parkirnih karata. Samim time smanjen je iznos nenaplaćenih potra­živanja kako za domaće tako i za strane državljane. U prvih osam mjeseci 2019. godine napravljeno je 13 posto više kontrola (opažaja) nego u istom raz­doblju u 2018. godini – navodi Tomi­slav Tabak.
Na naš upit koliko je višesatnih karata (naloga) izdano stranim držav­ljanima, ako se takva evidencija, vodi Tabak naglašava kako se takva eviden­cija ne može raditi po državama nego po vozilima stranih registracija.
— Treba napomenuti da postoji veliki broj rent-a-car vozila koje unajmljuju strani državljani, ali oni u konačnici spadaju pod domaću naplatu – napo­minje direktor Sanitata.
Nenaplaćena potraživanja se smanjuju
Stigli smo i do nenaplaćenih izdanih parkirnih naloga.
— Postotak nenaplaćenih izdanih parkirnih naloga za inozemne tablice iz 2018. godine iznosi 26,35 posto te se svakodnevno smanjuje. Taj postotak je za 177 posto viši u odnosu na 2016. godinu kada je broj nenaplaćenih parkirnih naloga bio 73 posto. Posto­tak nenaplaćenih izdanih parkirnih naloga za inozemne tablice do sada u 2019. godini je 64,94 posto, no moram napomenuti da se u pravilu strane višesatne karte naplaćuju kasnije te je većina onih iz 2018. godine napla­ćena u 2019. godini te isto očekujemo i u 2020. godini – objašnjava direktor Sanitata Tomislav Tabak.
Dodao je i kako Sanitat Dubrovnik putem ovlaštenih odvjetničkih dru­štava i tvrtki registriranih za naplatu stranih potraživanja obavlja postupke naplate inozemnih potraživanja.

Objavljeno u tiskanom izdanju DuLista, 18. rujna 2019.

Pročitajte još

Grad Dubrovnik preuzeo vlasništvo nad 1500 ‘kvadrata’ u Orašcu

Dulist

BILI SMO U OBILASKU Evo kada bi trebao biti otvoren obnovljeni Hotel Stadion

Dulist

Nagrađeni na Danima hrvatskog turizma na prijemu kod gradonačelnika

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija