Aktualno

PROVJERILI SMO Na zidine i Lokrum već sredinom svibnja, žičara se neće uskoro otvoriti

PROVJERILI SMO Na zidine i Lokrum već sredinom svibnja, žičara se neće uskoro otvoriti
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Gradske zidine svoja će vrata posjetiteljima otvoriti u ponedjeljak 11. svibnja. Zbog pandemije koronavirusa, zatvorene su u ožujku ove godine, a već tada brojile su ispod 100 posjetitelja dnevno. Od ostalih gradskih atrakcija, kako saznajemo, sredinom svibnja zaplovit će i prvi brod prema Lokrumu u 2020. godini, a dubrovačka žičara se ipak neće otvarati u skorije vrijeme.

—Gradske zidine, Sokol kulu, Knežev dvor u Slanom i Stonske zidine otvorit ćemo 11. svibnja. Ta je već odluka donesena. Postupit ćemo prema preporukama i pravilima te smo već u fazi nabavljanja dovoljne količine dezificijensa – rekao je predsjednik Društva prijatelja dubrovačke starine Niko Kapetanić. Ističe, posjetitelja će biti vrlo malo ili nimalo, a domaćima je ulaz besplatan. ‘Unatoč tomu, otvorit ćemo’, jasno će. O održavanju određenog broja ljudi na zidinama, navodi:

—Pitanje je hoće li uopće tko ići na zidine. Ali pazit ćemo na to, imaju i za to pravila – reći će Kapetanić. U prvom mjesecu brojali su nešto manje posjetitelja nego lani, a veljača je imala određeno povećanje u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

PROVJERILI SMO Na zidine i Lokrum već sredinom svibnja, žičara se neće uskoro otvoriti

—U trećem mjesecu zidine su zatvorene. Bilo je po 20 do 50 ulaznica dnevno. Treći mjesec je praktički bio nikakav – kaže Kapetanić i dodaje da: ‘Nitko ne može biti prorok’ po pitanju daljnjeg odvijanja koronavirusom pogođene sezone.

—S obzirom kako su sve velike države pogođene, pitanje je tko će uopće htjeti putovati i riskirati. Očekujem da će turista biti puno manje nego prošle godine. Prošle godine smo imali milijun i 250 tisuća posjetitelja. Ove godine ako bude ukupno sto tisuća posjetitelja, to će biti odlično. Ukoliko ipak dođe do oporavka u 7. i 8. mjesecu i u jesenskom razdoblju, onda može doći i do porasta broja na 150 tisuća do 200 tisuća posjetitelja. Ali, broj oko 100 tisuća je neka realna granica, kako sada stvari stoje – rekao je Kapetanić. Cijena karte od 200 kuna ostaje ista i neće se mijenjati.

Sredinom svibnja na Lokrum
Prvotno planirano otvaranje otoka Lokruma za posjetitelje bilo je 11. travnja, no zbog cijele situacije morali su ga, naravno, odgoditi. Novi datum je planiran, kako nam ističu iz ove javne ustanove, sredinom svibnja.

— Svi djelatnici i posjetitelji se moraju pridržavati svih važećih preporuka nacionalnog i gradskog stožera civilne zaštite, kao i nacionalnog i županijskog ZZJZ. Te će se mjere mijenjati, odnosno očekivano popuštati, a naši će brodovi biti prikladno označeni sa aktualnim preporukama. O provedbi istih će skrbiti naši djelatnici – rekao je ravnatelj JU Rezervat Lokrum Ivica Grilec. Posebna pažnja bit će posvećena pomorskom prijevozu.

Gradske zidine, Sokol kula, Knežev dvor u Slanom i Stonske zidine svoja će vrata posjetiteljima otvoriti u ponedjeljak 11. svibnja. Sredinom svibnja u novoj sezoni zaplovit će i prvi brod prema Lokrumu, a za dubrovačka žičara se neće otvarati u skorije vrijeme

—U ovom trenutku naši su brodovi limitirani na do 50 posto kapaciteta te za MB Argosy, predviđamo kapacitet od 23 putnika, dok ćemo za MB Skalu utvrditi za koji dan nakon što detaljno premjerimo klupe i preporučene razmake. Očekujem da će kapacitet biti 50 putnika. Ispred brodova na ukrcaju će biti dezinfekcijska sredstva za ruke, kao i ona za čišćenje potplata obuće. Članovi posade će koristiti prikladnu zaštitu i biti maksimalno odvojeni od putnika – navodi Grilec. Gubitak, odnosno manjak prihoda, kaže, ‘vrlo je složena tema’.

— U snažnoj je korelaciji sa svim planiranim prihodima i rashodima, a pogotovo velikim projektima koji se provode i dovršavaju na otoku te je na to pitanje teško u ovoj formi kratko odgovoriti. Ono što je jasno je da ustanova glavninu svojih prihoda ostvaruje od prodaje svoje glavne karte koja uključuje prijevoz do otoka i nazad, a sa uključenom ulaznicom te da ju kupuju uglavnom turisti, kojih trenutno nema – istaknuo je Grilec. Prošle godine u svibnju su prodali oko 20 tisuća navedenih karata i oko 7 tisuća svih ostalih karata. U prvoj polovici svibnja prošle godine prosječno su prodavali 750 karata dnevno. ‘Srećom, u ovu situaciju smo ušli financijski stabilni, sa značajnom rezervom kapitala’, naglašava Grilec. Cjenik za ovu sezonu je donesen krajem prošle godine. Cijena karte je, podsjetimo, ‘skočila’ na 200 kuna.

— Cjenik se može prilagođavati sukladno situaciji, što ćemo procijeniti u idućem razdoblju, ali daljnjih povećanja cijena sigurno neće biti – rekao je. Inače, do sada su sugrađani imali 4 gratis odlaska mjesečno, a kako su prethodno već najavili, od ove sezone će prvi put imati 8 gratis odlazaka mjesečno. Razmišljamo o drugim pogodnostima poput posebnih, povoljnih cijena karata ili mjesečnih pokaza za naše sugrađane te stanovnike susjednih općina, o čemu ćemo pravovremeno izvijestiti – zaključuje.

Cijena za žičaru ista
—Obzirom da u Dubrovniku nema turista, a građani i inače rijetko koriste žičaru, za sada je nema svrhe otvarati – reći će nam direktor Excelsa nekretnina Anto Rusković komentirajući otvaranje još jedne gradske atrakcije.

PROVJERILI SMO Na zidine i Lokrum već sredinom svibnja, žičara se neće uskoro otvoriti

—Mi smo izradili protokol novog načina rada žičare temeljem do sada objavljenih preporuka Stožera Civilne zaštite te ćemo ga prilagođavati sukladno budućim preporukama. Novi način rada ima za svrhu najveću moguću razinu zaštite osoblja žičare te posjetitelja, a temeljem istog broj putnika u kabini će biti višestruko smanjen u odnosu na redovni kapacitet – ističe Rusković. Gubitak prihoda u ovoj godini se ne može precizno ustanoviti.

—Budući da za sada nije poznato kako će se situacija razvijati i hoće li će ove godine uopće biti značajnijih dolazaka turista. Svakako, već sada je sigurno da će gubitak prihoda u odnosu na prethodnu godinu biti značajan – naglašava Rusković. Cijena karte i ove godine ostaje ista.

—Još u listopadu 2019. godine odlučili smo da ćemo za 2020. godinu zadržati iste cijene karata kakve su bile na snazi u 2019. godini, što znači da cijena dvosmjerne karte za odraslu osobu iznosi 170 kuna. Za građane Dubrovnika se primjenjuje posebna cijena i ona za dvosmjernu kartu za odraslu osobu iznosi 15 kuna u koju cijenu je uključeno i dvoje djece starosti do 12 godina, a ovakva cijena na snazi je od 2017. godine – kaže Rusković.

Članak je objavljen u tiskanom izdanju DuLista 6. svibnja 2020.

Pročitajte još

PRIGODNI PROGRAM Jubilarna deseta obljetnica SHKM u Dubrovniku

Dulist

GOSTOVANJE U HERCEG NOVOM ‘Vidi kako Lokrum pere zube’ pred crnogorskom publikom

Ivana Mijić Vulinović

VENECIJA POČELA NAPLAĆIVATI ULAZ U GRAD Mnogi nezadovoljni: ‘Pretvaraju nas u tematski park’

Dulist