Aktualno

PROVJERILI SMO Kako su putnici ocijenili uslugu na dubrovačkom aerodromu

PROVJERILI SMO Kako su putnici ocijenili uslugu na dubrovačkom aerodromu

Samo tijekom lipnja, srpnja i kolovoza prošle godine Čilipi su zabi­lježili 11.710 operacija zrakoplova, tj. odlazaka i dolazaka. Kroz njih ukupno je prošlo 1.321.854 putnika od čega je u tranzitu bilo 9.522, podaci su Zračne luke Dubrovnik. Prema izjavama struč­njaka ta brojka u 2019. porasla je za 17 posto. Pozitivan trend, poručio je predsjednik Udruženja zračnog pro­meta Hrvatske Gospodarske Komore Tonći Pejović, dubrovački aerodrom prvenstveno duguje uspostavljanju suradnje s vodećim zrakoplovnim tvrtkama Ryan Air te svakako Ameri­can Airlinesom čiji Boeing 767–300ERje nakon 28 godina izostanka linije, sle­tjevši 8. lipnja na čilipsku pistu, direk­tno povezao Hrvatsku sa SAD-om.

‘Loš’ handling prtljage i koordinacija
Povećanje prometa za sobom povu­klo je i investicije u infrastrukturu, a prati li usluga Zračne luke Dubrovnik zahtjeve njenih korisnika provjerili smo na mnogima omiljenoj Internet tražilici Google gdje joj je dodijeljena ocjena 3.1 na osnovi 575 recenzija. Zbog velike količine komunikacije, poručili su nam iz Uprave, dubrovački aero­drom ne raspolaže sa statistikom upita i primjedbi, ipak iz na uvid nam pru­ženih informacija, može se zaključiti kako su oni uglavnom povezani s otka­zivanjem letova kojih je od 1. lipnja do 31. kolovoza 2018., vršnom turističkom razdoblju, bilo 32, dok je ‘Služba izgu­bljeno/nađeno’ u istim vremenskom okviru evidentirala 3.011 prijava izgu­bljenih komada prtljage.
— U spomenutom periodu Zračna luka Dubrovnik je imala 28 kontrola, odnosno audita, od strane prijevoznika čiji su rezultati bili više nego zadovo­ljavajući. Najčešći upiti i primjedbe od putnika i drugih korisnika su vezani uz obvezni zaštitni pregled, kontrolu putovnica i izgubljenu/nađenu prt­ljagu. Pored toga, često dobivamo upite za načine i cijene prijevoza do Dubrov­nika – odgovorili su nam napominjući kako je za komunikaciju s korisnicima zadužena Glavna tajnica društva te ih se za informacije, ali i prijedloge ili pohvale, može kontaktirati na e-mail reklamacije@airport-dubrovnik.hr te na headoffice@airport-dubrovnik.hr.
Njihovo mišljenje o ‘više nego zado­voljavajućim rezultatima’, međutim ne dijele ‘stvarni’ posjetitelji koji se u opa­skama na Google platformi u posljed­njih mjesec dana nisu susprezali nazvati je ‘najgorom informacijskom točkom u Europi’. ‘Loša organizacija. Sat prije polaska leta na check-in pultu nije bilo nikoga, dakle nema osoblja da vam pomognu ili odgovore na bilo koje pitanje’, zapisao je ogorčeni putnik. S njim se složio sljedeći gost koji je u Dubrovniku boravio prije 30-ak dana. Prema njegovom iskustvu najave leta na engleskom jeziku nije bilo te bez obzira na to što je bio otkazan, ekran je prikazivao da stiže na vrijeme.
Jedan od recenzenata pak je zamje­rio loš handling prtljage, poručivši: ‘Nema što ne mogu slomiti’. Uznevje­reni Irac pak je prepričao: ‘Jučer sam imao najneugodnije iskustvo s najne­ljubaznijim zaposlenicima zaduženim za kofere u mom cijelom životu. Let za Dublin bio je na rasporedu u 13 sati. Prilikom provjeravanja prtljage službe­nik je doslovno počeo lajati na mene da način na koji sam postavio torbu je njemu nezgodan kako bi izmjerio težinu. Iskusan sam putnik i nikad nisam doživio takvo neprofesionalno ponašanje. Sada kada je Hrvatska dio Europske unije, mislim da bi radnici u vašoj zračnoj luci trebalo savladati lekcije o komunikaciji s korisnicima’. ‘Zapamtite, vašu zemlju će uvijek suditi prema prvom susretu’, zaključio je.

‘Prekomjerne cijene i užasna kvali­teta namirnica’
Izuzetnu nepristojnost, čak neprija­teljsku nastrojenost prema Azijcima primijetio je posjetitelj s Dalekog Istoka. Na drskost se požalio i putnik koji je kroz Zračnu luku Dubrovnik prošao prije dva tjedna. ‘Vrlo skro­mna ponuda. U sobi za prijavu ima doslovno 12 sjedećih mjesta. U tamoš­njem kafiću nude samo kavu, hladne sendviče i salate. S obzirom na to da se radi o najposjećenijem gradu Hrvat­ske aerodrom ima itekako prostora za poboljšanje’, dodao je. ‘Dubrovnik tije­kom godine posjeti nevjerojatan broj turista i ova zračna luka nije na visini zadatka. Jedva ima mjesta za sjesti ili popiti piće. Nema besplatnog inter­neta. Čini se kako od gostiju žele isci­jediti što je više novca moguće. Mislim da masovni turizam ubija njegovu čar’, mišljenja je Španjolac.
— Postoji tanka granica između minimalizma i spartanskog uređe­nja, a ova zračna luka itekako spada u potonju kategoriju. Nema fontane s vodom, utikača za punjenje mobi­tela, pristojnih kolica za prtljagu, sje­deća mjesta su neadekvatna, kao i kli­matizacija. Međutim, najgori dio su lokali. Mogućnosti da pojedete pri­stojan obrok su nikakve. Sveukupno, stvara se dojam da Dubrovnik ne želi posjetitelje i drago mi je što s vama mogu podijeliti to saznanje kako biste izbjegli dolazak na ovo mjesto – bio je nešto odrješiti američki turist ocije­nivši dubrovački aerodrom s jednom zvjezdicom. Upravo radi neprikladnog mjesta za doručkovati ili objedovati te jer ste osuđeni cijeli dan jesti ‘ustajale’ sendviče, naš drugi gost pak mu najra­dije ne bi dao niti jednu.
‘Osrednji jelovnici, prekomjerne cijene i užasna kvaliteta namirnica’, dojam je preostalih nekoliko kori­snika. ‘Svake godine letim od Fran­kfurta do Dubrovnika svojoj obitelji. Zračna luka je sama po sebi u redu. Razlog zašto sam joj dala dvije zvjez­dice je zbog precijenjene hrane i pića. Također, kafići su pretrpani’, napisala je ova naturalizirana Njemica. ‘Stolovi su prljavi, otpaci su razbacani po podu dok konobari bez imalo grižnje savjesti naslonjeni na šank međusobno razgo­varaju. Naprosto, odvratno!’, iznijela je njena sunarodnjakinja. Na osrednju higijenu, skučenost, sporo osiguranje te jednoličnu ponudu ugostiteljskih objekata te suvenirnica osvrnuo se i Englez nazvavši iskustvo u Zračnoj luci Dubrovnik uglavnom razočaravajućim. ‘Letjeti natrag u London Gatwick je tako velik kontrast’, objasnio je.
Iz Uprave ove tvrdnje o ‘siromašnoj’ opremljenosti nesrazmjernoj za jednu međunarodnu luku demantiraju. Što­više, na upit DuList-a direktor Frano Luetić kazao je kako se Zračna luka Dubrovnik tim statusom može pohva­liti još od 1962., a da bi se mogla regi­strirati kao takva, bilo je potrebno je zadovoljiti međunarodnu pravnu regu­lativu pa trgovine mješovitom robom nisu propisane kao uvjet. Međutim, tu se nalazi njih pet s, tvrdi, vrlo sku­pocjenom robom poznatih proizvo­đača sa širokim asortimanom poput raznih pića, svih vrsta parfumerijskih proizvoda, cigara i cigareta, čokolada, bombonijera i ostalih slatkiša, zatim satova, naočala, nakita, dragulja, odjevnih predmeta, kožne galanterije, vrhunskih prehrambenih namirnica, suvenira…
— Ponuda u barovima i bistroima kojih ima sedam, svodi se na sva bezal­koholna i alkoholna pića te na uglav­nom jednostavnu ponudu hladno pri­premljene hrane, dok se očekuje otvaranje ekskluzivnog restorana u prostoru međunarodnih odlazaka s pripremom tople brze pre­hrane. Osim toga, našim cijenjenim korisnicima usluga se još nudi konzu­macija hrane i pića u dva suvremeno opremljena Poslovna salona. Ukupno zbrajajući trgovačke i ugostiteljske jedinice, u ovom trenutku smo vodeći po broju navedenih uspoređujući se s ostalih osam međunarodnih zračnih luka u našoj državi – poručio je Luetić.

Objavljeno u tiskanom izdanju DuLista, 14. kolovoza 2019.

Pročitajte još

Započeo ciklus radionica robotike u Centru za mlade Dubrovnik

Dulist

PRODUŽENI USKRŠNJI VIKEND Poziv na oprez zbog većeg protoka vozila na autocestama

Dulist

POBJEDA U GOSTIMA Square dobio Osijek, prošli u polufinale

Dulist