Aktualno

PROVJERA OD 30. LIPNJA Ima li vaš pas mikročip?

Ponosni ste vlasnik psa? Sigurno ste upućeni u zakone koji se tiču držanja kućnih ljubimaca, a oni se – moramo dodati, srećom po kućne ljubimce – mijenjaju nabolje.

U jednom dijelu novog Zakona o zaštiti životinja propisano je i obavezno mikročipiranje, a ovo ljeto posebno je važno. Naime, tijela lokalne samouprave bila su dužna do 30. lipnja 2018. provjeriti jesu li svi psi na njihovu području mikročipirani i upravo zato poslali smo službeni upit Gradu Dubrovniku, o tome do koje je faze je došla kontrola na području Dubrovnika – koliko je životinja provjereno te koji su rezultati, odnosno koliko je naloga za mikročipiranje izdano vlasnicima životinja. Uzevši u obzir činjenicu kako je ovaj Zakon dosta dugo na snazi, potrebno je neprestano podsjećati ljude koji planiraju ili već imaju kućnog ljubimca koja su prava životinja i zakonske obaveze vlasnicima. Primjerice, zakonska obaveza mikročipiranja pasa postoji od 2013. godine, a što su djelatnici Grada Dubrovnika zatekli u kontroli?

Vlasnik mora poštivati odredbe Zakona
-Komunalno redarstvo Grada Dubrovnika je u proteklom razdoblju vršilo kontrolu pridržavanja Odluke o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca i načinu postupanja s napuštenim i izgubljenim životinjama u kojoj u čl. 3. kaže da vlasnik psa mora poštivati odredbe Zakona o zaštiti životinja i Zakon o veterinarstvu, a kojima je propisano da psi moraju biti mikročipirani najkasnije 90 dana od dana štenjenja. Prilikom nadzora Komunalnog redarstva nije zatečen niti jedan pas bez mikročipa – istaknuli su iz Grada Dubrovnika, uz napomenu kako su predviđene novčane kazne 2000 do 6000 kuna za fizičku osobu ukoliko se ne pridržava odredbe zakona. O mikročipiranju, postupku, ali i situaciji na ‘terenu’, odlučili smo zamoliti za komentar i dr. med. vet. Sunčicu Oštrić, vlasnicu ambulante ‘Anima Vita’ u Mokošici. Ona nam je razjasnila proces i pravila mikročipiranja, kao i iskustva s vlasnicima pasa, s obzirom na činjenicu kako je prošlo gotovo dva mjeseca od početka kontrole. Zanimalo nas je i može li se pas naknadno mikročipirati.

Možete čipirati i odraslog psa
-Postoji pravilo o mikročipiranju psa 90 dana od štenjenja, no pas se može čipirati i u roku od 14 dana od nabavke, pa i u odrasloj dobi. Pohvalno je što se rade provjere – istaknula nam je veterinarka Oštrić, dodavši kako ne možemo znati koliko postoji pasa koji nisu mikročipirani, već samo one koji jesu, odnosno koliko koji veterinar ima upisanih pasa.
-Tako naravno znamo koliko njih ima mikročip, ako ga pas nema, onda ga uputimo u zakonske procedure. Nijedan pas ne može se cijepiti niti mu se smije izdati knjižica ako nije prethodno mikročipiran – istaknula nam je Oštrić. Inače, mikročip se kod psa može očitati na razini EU, ali i šire.

-Bilo gdje na svijetu mora biti moguće očitati mikročip, a ukoliko postoje nekakve druge serije mikročipova koje nisu čitljive našim, europskim čitačima, onda je vlasnik dužan osigurati, ako putuje u druge zemlje, očitanje mikročipa prilagodnim čitačem – dodala je dalje. Za kraj, zamolili smo ju komentar oko iskustava s vlasnicima pasa.
-Zapravo, manje više je uvijek isto zahtjeva, a nikad nisam imala problema u smislu da vlasnik nije htio mikročipirati psa i slično. Procedura je jednostavna – pas se pri prvom cijepljenju zapravo i mikročipira, a dosad nisam imala nikakvih problema – zaključuje Oštrić.

Pročitajte još

DUBROVČANI, PRIPAZITE! Sutra velika opasnost od toplinskog vala

Dulist

AP DUBRAVA NASTAVILA PUTOVANJE Ozlijeđeni pomorci otpušteni iz bolnice

Dulist

OD SRIJEDE NA KISOCIMA Čeka vas novi broj DuLista

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija