Aktualno

PROVJERA OD 30. LIPNJA Ima li vaš pas mikročip?

PROVJERA OD 30. LIPNJA Ima li vaš pas mikročip?

Ponosni ste vlasnik psa? Sigurno ste upućeni u zakone koji se tiču držanja kućnih ljubimaca, a oni se – moramo dodati, srećom po kućne ljubimce – mijenjaju nabolje.

U jednom dijelu novog Zakona o zaštiti životinja propisano je i obavezno mikročipiranje, a ovo ljeto posebno je važno. Naime, tijela lokalne samouprave bila su dužna do 30. lipnja 2018. provjeriti jesu li svi psi na njihovu području mikročipirani i upravo zato poslali smo službeni upit Gradu Dubrovniku, o tome do koje je faze je došla kontrola na području Dubrovnika – koliko je životinja provjereno te koji su rezultati, odnosno koliko je naloga za mikročipiranje izdano vlasnicima životinja. Uzevši u obzir činjenicu kako je ovaj Zakon dosta dugo na snazi, potrebno je neprestano podsjećati ljude koji planiraju ili već imaju kućnog ljubimca koja su prava životinja i zakonske obaveze vlasnicima. Primjerice, zakonska obaveza mikročipiranja pasa postoji od 2013. godine, a što su djelatnici Grada Dubrovnika zatekli u kontroli?

Vlasnik mora poštivati odredbe Zakona
-Komunalno redarstvo Grada Dubrovnika je u proteklom razdoblju vršilo kontrolu pridržavanja Odluke o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca i načinu postupanja s napuštenim i izgubljenim životinjama u kojoj u čl. 3. kaže da vlasnik psa mora poštivati odredbe Zakona o zaštiti životinja i Zakon o veterinarstvu, a kojima je propisano da psi moraju biti mikročipirani najkasnije 90 dana od dana štenjenja. Prilikom nadzora Komunalnog redarstva nije zatečen niti jedan pas bez mikročipa – istaknuli su iz Grada Dubrovnika, uz napomenu kako su predviđene novčane kazne 2000 do 6000 kuna za fizičku osobu ukoliko se ne pridržava odredbe zakona. O mikročipiranju, postupku, ali i situaciji na ‘terenu’, odlučili smo zamoliti za komentar i dr. med. vet. Sunčicu Oštrić, vlasnicu ambulante ‘Anima Vita’ u Mokošici. Ona nam je razjasnila proces i pravila mikročipiranja, kao i iskustva s vlasnicima pasa, s obzirom na činjenicu kako je prošlo gotovo dva mjeseca od početka kontrole. Zanimalo nas je i može li se pas naknadno mikročipirati.

Možete čipirati i odraslog psa
-Postoji pravilo o mikročipiranju psa 90 dana od štenjenja, no pas se može čipirati i u roku od 14 dana od nabavke, pa i u odrasloj dobi. Pohvalno je što se rade provjere – istaknula nam je veterinarka Oštrić, dodavši kako ne možemo znati koliko postoji pasa koji nisu mikročipirani, već samo one koji jesu, odnosno koliko koji veterinar ima upisanih pasa.
-Tako naravno znamo koliko njih ima mikročip, ako ga pas nema, onda ga uputimo u zakonske procedure. Nijedan pas ne može se cijepiti niti mu se smije izdati knjižica ako nije prethodno mikročipiran – istaknula nam je Oštrić. Inače, mikročip se kod psa može očitati na razini EU, ali i šire.

-Bilo gdje na svijetu mora biti moguće očitati mikročip, a ukoliko postoje nekakve druge serije mikročipova koje nisu čitljive našim, europskim čitačima, onda je vlasnik dužan osigurati, ako putuje u druge zemlje, očitanje mikročipa prilagodnim čitačem – dodala je dalje. Za kraj, zamolili smo ju komentar oko iskustava s vlasnicima pasa.
-Zapravo, manje više je uvijek isto zahtjeva, a nikad nisam imala problema u smislu da vlasnik nije htio mikročipirati psa i slično. Procedura je jednostavna – pas se pri prvom cijepljenju zapravo i mikročipira, a dosad nisam imala nikakvih problema – zaključuje Oštrić.

Pročitajte još

[FOTO] KOD ONOFRIJEVE FONTANE Pronađeni ostatci velike gradske gustijerne

Dulist

Nila Miličić Vukosavić dobitnica nagrade HRT-a za životno djelo

Dulist

JUBILARNI MIDSUMMER SCENE FESTIVAL Za desetu godišnjicu ‘Put oko svijeta’

Dulist