Aktualno

Prosvjed protiv smjene doktorice Vesne Bosanac

Udruga hrvatskih liječnika dragovoljaca 1990. – 1991. ogranak Županije dubrovačko-neretvanske uputila je priopćenje za javnost povodom smjene doktorice Vesne Bosanac s mjesta ravnateljice bolnice u Vukovaru. Priopćenje prenosimo u cijelosti.

 „Mi dubrovački liječnici, u ime liječničkih udruga kojima pripadamo, osjećamo obvezu skrenuti pozornost hrvatske javnosti, opterećene svakodnevnim egzistencijalnim problemima, na vijest koja je prema našem mišljenju neadekvatno medijski popraćena. Radi se o smjeni naše kolegice doktorice Vesne Bosanac s mjesta ravnateljice bolnice u Vukovaru.

Liječnici i zdravstvena struka su u Domovinskom ratu dali veliki doprinos koji još nije u cijelosti valoriziran. Tim prije su nam značajni kolege koji su svojim moralom i požrtvovnošću postali simbol cijele struke.

Doktorica Vesna Bosanac je jedan od takvih simbola: simbol postojanosti, pouzdanosti i vjernosti struci, odanosti svome gradu, bolnici i bolesnicima. Takva je ostala i u miru u bolnici na krajnjem istoku Hrvatske gdje se svakodnevno nosila s problemima zemljopisnog položaja i poslijeratne situacije.

Kada smo s pravom očekivali njen častan odlazak u zasluženu mirovinu početkom slijedeće godine, uz očekivane počasti od strane struke, ali i državnih struktura, kao grom iz vedra neba nas je pogodila vijest o njenom smjenjivanju.

Ne ulazeći u razloge smjene, koji su prema našim saznanjima beznačajni u usporedbi s veličinom njenog djela i značenja za zajednicu, smatramo kako je bilo neophodno iznaći načina za očuvanje digniteta i iskazivanje zahvalnosti na dugogodišnjem samoprijegornom i herojskom radu doktorice Bosanac koja je u najtežim vremenima stajala na braniku naše Domovine.

Znamo da oni koji nisu osobno sudjelovali na prvoj crti bojišnice ili nisu bili u opkoljenom gradu, ne mogu razumjeti taj osjećaj ponosa, morala i požrtvovnosti onih koji su to iskusili. Ne postoje riječi i način kojima se mogu opisati ti osjećaji i zato bi oni koji ih nisu dijelili trebali to prihvatiti kao činjenično stanje koje im se ne može i ne treba dalje objašnjavati.

Mi u Dubrovniku imamo slična iskustva kao kolege iz Vukovara, na sreću znatno manjeg obima, ali su nam sjećanja još uvijek svježa i neće zamrijeti dok smo živi. Zbog toga ne možemo prihvatiti da administrativnom odlukom šutke padne jedan od posljednjih živih simbola humanosti, junaštva, domoljublja i herojstva liječnika i medicinskog osoblja u Domovinskom ratu.

Zato ovim priopćenjem za javnost pozivamo sve odgovorne da se izdignu iznad sivila dnevne politike i da preispitaju svoju odluku te omoguće predsjednici Udruge hrvatskih liječnika dragovoljaca 1990/91. doktorici Vesni Bosanac da svoj radni vijek privede kraju dostojanstveno i s počastima koje je zaslužila.

UDRUGA HRVATSKIH LIJEČNIKA DRAGOVOLJACA 1990 – 1991.
OGRANAK ŽUPANIJE DUBROVAČKO-NERETVANSKE
uz potporu dubrovačkih podružnica
Hrvatskog liječničkog Zbora, Komore i Sindikata te
Hrvatskog katoličkog liječničkog društva“

Pročitajte još

Obilježavamo Dan državnosti Republike Hrvatske

Dulist

NAKON NEGODOVANJA GRAĐANA Villa Dubrovnik se više ne hvali privatnom plažom

Dulist

Pomozimo našem sugrađaninu Ivici Šariću – Žiki u borbi s teškom bolešću

Dulist