Aktualno

Prosvjed protiv smjene doktorice Vesne Bosanac

Prosvjed protiv smjene doktorice Vesne Bosanac

Udruga hrvatskih liječnika dragovoljaca 1990. – 1991. ogranak Županije dubrovačko-neretvanske uputila je priopćenje za javnost povodom smjene doktorice Vesne Bosanac s mjesta ravnateljice bolnice u Vukovaru. Priopćenje prenosimo u cijelosti.

 „Mi dubrovački liječnici, u ime liječničkih udruga kojima pripadamo, osjećamo obvezu skrenuti pozornost hrvatske javnosti, opterećene svakodnevnim egzistencijalnim problemima, na vijest koja je prema našem mišljenju neadekvatno medijski popraćena. Radi se o smjeni naše kolegice doktorice Vesne Bosanac s mjesta ravnateljice bolnice u Vukovaru.

Liječnici i zdravstvena struka su u Domovinskom ratu dali veliki doprinos koji još nije u cijelosti valoriziran. Tim prije su nam značajni kolege koji su svojim moralom i požrtvovnošću postali simbol cijele struke.

Doktorica Vesna Bosanac je jedan od takvih simbola: simbol postojanosti, pouzdanosti i vjernosti struci, odanosti svome gradu, bolnici i bolesnicima. Takva je ostala i u miru u bolnici na krajnjem istoku Hrvatske gdje se svakodnevno nosila s problemima zemljopisnog položaja i poslijeratne situacije.

Kada smo s pravom očekivali njen častan odlazak u zasluženu mirovinu početkom slijedeće godine, uz očekivane počasti od strane struke, ali i državnih struktura, kao grom iz vedra neba nas je pogodila vijest o njenom smjenjivanju.

Ne ulazeći u razloge smjene, koji su prema našim saznanjima beznačajni u usporedbi s veličinom njenog djela i značenja za zajednicu, smatramo kako je bilo neophodno iznaći načina za očuvanje digniteta i iskazivanje zahvalnosti na dugogodišnjem samoprijegornom i herojskom radu doktorice Bosanac koja je u najtežim vremenima stajala na braniku naše Domovine.

Znamo da oni koji nisu osobno sudjelovali na prvoj crti bojišnice ili nisu bili u opkoljenom gradu, ne mogu razumjeti taj osjećaj ponosa, morala i požrtvovnosti onih koji su to iskusili. Ne postoje riječi i način kojima se mogu opisati ti osjećaji i zato bi oni koji ih nisu dijelili trebali to prihvatiti kao činjenično stanje koje im se ne može i ne treba dalje objašnjavati.

Mi u Dubrovniku imamo slična iskustva kao kolege iz Vukovara, na sreću znatno manjeg obima, ali su nam sjećanja još uvijek svježa i neće zamrijeti dok smo živi. Zbog toga ne možemo prihvatiti da administrativnom odlukom šutke padne jedan od posljednjih živih simbola humanosti, junaštva, domoljublja i herojstva liječnika i medicinskog osoblja u Domovinskom ratu.

Zato ovim priopćenjem za javnost pozivamo sve odgovorne da se izdignu iznad sivila dnevne politike i da preispitaju svoju odluku te omoguće predsjednici Udruge hrvatskih liječnika dragovoljaca 1990/91. doktorici Vesni Bosanac da svoj radni vijek privede kraju dostojanstveno i s počastima koje je zaslužila.

UDRUGA HRVATSKIH LIJEČNIKA DRAGOVOLJACA 1990 – 1991.
OGRANAK ŽUPANIJE DUBROVAČKO-NERETVANSKE
uz potporu dubrovačkih podružnica
Hrvatskog liječničkog Zbora, Komore i Sindikata te
Hrvatskog katoličkog liječničkog društva“

Pročitajte još

Gorana Stepanić i Pavel Gregorić održali predavanje ‘Lice i naličje retorike u djelu Nikole Vitova Gučetića’

Dulist

Policija za vikend pojačano nadzire najteže prometne prekršaje

Dulist

DONIRAJTE ZA MARIJA Velika akcija Udruge ‘Tata je tata’

Dulist